Jump to content

Фондация Уикимедия ― Акценти, юни 2012 г.

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, June 2012 and the translation is 100% complete.

Акценти от отчета на Фондация Уикимедия и от техническия отчет на Уикимедия за месец юни 2012 година, както и подбрани важни събития, свързани с движението Уикимедия

Фондация Уикимедия ― Акценти

Консултативна група обсъжда бъдещата структура за разпределение на средствата

Среща в Сан Франциско на консултативната група за създаване на Комисия по разпределение на средствата.

На 9–10 юни консултативната група за създаване на Комисия по разпределение на средствата проведе срещата си в сградата на Фондация Уикимедия в Сан Франциско. Доброволци, попечители на Фондацията, представители на местните организации на Фондацията, сътрудници на Фондацията и членове на групата „Bridgespan Group“ обсъдиха как Комисията по разпределение на средствата ще приема основните решения за разпределението на средствата (над 10 милиона щатски долара за 2012-2013 година) между Фондацията, местните организации и други групи. Въз основа на последвалите препоръки, Съветът на попечителите одобри устава и началните действия на Комисията. Участници в движението Уикимедия, желаещи да работят за Комисията, се приканват да представят своите кандидатури.

Лого на проекта „Визуален редактор“

Представен е втори прототип на визуален редактор

Беше представен нов прототип на „визуалния редактор“ за проектите на Уикимедия, с чиято помощ може да се създават и редактират страници. С него потребителите ще могат непосредствено да допринасят за проектите, без да е необходимо да учат сложния синтаксис на уики-кода.

Пилотният проект „Чайната“ приключи с обнадеждаващи резултати

Чайната, където новите редактори в Уикипедия могат да получат подкрепа от участници в проектите, натрупали опит, завърши своята тримесечна пилотна фаза в английската Уикипедия, публикувайки отчет и количествени показатели. В пилотния проект взеха участие 568 доброволци. След проведена анкета, 70% от участниците споделят, че са удовлетворени от натрупания опит в проекта, докато само 5% са останали недоволни. Новите редактори, които били поканени в „Чайната“, впоследствие са извършили много повече редакции в сравнение с тези, които не са получили покана. 28% от участниците в „Чайната“ са жени. За сравнение, в Уикипедия като цяло жените съставляват 9%.

Програмисти се събраха в Берлин

Панорама на Берлинския хакатон

Над 100 участници от 30 държави посетиха Берлин, за да вземат участие в Берлинския хакатон, съорганизиран от Уикимедия Германия и Фондация Уикимедия. Сред участниците имаше разработчици на МедияУики, потребители на Toolserver, системни администратори, програмисти и оператори на ботове, разработчици на притурки и участници в проектите с всякакви технологични умения. Общността също имаше възможност да научи повече за проектите Уикиданни и RENDER.

Данни и тенденции

Общ брой на уникалните посещения за май:

492,39 милиона (+4,02% в сравнение с април; +19,79% в сравнение с май от предишната година)
(данни на comScore за всички проекти на Фондация Уикимедия; comScore ще публикува данните за месец юни през в края на юли)

Общ брой заявки към сървъра за юни:

18,1 милиарда (+0,2% в сравнение с май; +22,7% в сравнение с юни от предишната година)
(Данни, записани на сървъра, в които са отчетени всички проекти на Фондация Уикимедия, включително посещения през мобилни устройства)

Активни регистрирани редактори за май 2012 г. (>= 5 редакции/месец):

85 200 (+0,38% в сравнение с април / +3,25% в сравнение с април от предишната година)
(Данни от база данни, в които са отчетени всички проекти на Фондация Уикимедия с изключение на Общомедия. Бележка: В близко бъдеще ще преминем към метрично измерване, при което ще се отчитат приносите от глобалните сметки и от Общомедия.)

Бележник (обединява различни статистически данни и тенденции за проекти на Фондация Уикимедия) за май 2012 г.:

http://reportcard.wmflabs.org/

Финанси

Приходи и разходи на Фондация Уикимедия от началото на годината спрямо Годишния план към 31 май 2012 г.
Разходи на Фондация Уикимедия по функции от началото на годината към 31 май 2012 г.

(Към момента на съставяне на отчета финансовата информация е достъпна само за май 2012 г.)

Представената финансова информация е за периода 1 юли 2011 г. – 31 май 2012 г.

Приходи $ 35,563,497
Разходи:
 технологични $ 10,979,122
 за общността/набиране на средства $ 3,612,603
 глобално развитие $ 3,882,629
 управление $ 863,259
 финанси/правни разходи/човешки ресурси/администрация $ 6,127,792
общо разходи $ 25,465,405
общо излишък/(загуби) $ 10,098,092
  • Приходите за месеца са в размер на 659 хил. долара спрямо планираните 162 хил. долара, което е приблизително 497 хил. долара или 306% над планираното.
  • Приходите от началото на годината са в размер на 35,6 милиона долара спрямо планираните 29 милиона долара, което е приблизително 6,6 мил. долара или 23% над планираното.
  • Разходите за месеца са в размер на 3,4 мил. долара спрямо планираните 2,2 мил. долара, което е приблизително 1,2 мил. долара или 50% над планираното, основно поради заделяне на планирани капиталови разходи.
  • Разходите от началото на годината са в размер на 25,5 мил. долара спрямо планираните 25,7 милиона, което е приблизително 252 хил. долара или 1% под планираното.
  • Състоянието на паричната наличност към 31 май 2012 г. е 29,1 милиона долара, което се равнява приблизително на разходите за 12,5 месеца.

Други акценти

„Африпедия“ прави възможен офлайн достъпът до Уикипедия в по-отдалечените райони на Африка

Нова инициатива, наречена „Африпедия“ ще направи достъпна Уикипедия в райони в Западна Африка, където интернет връзката е лоша. Проектът цели да се инсталира офлайн версия на Уикипедия (Kiwix) на флаш устройства. Те могат да бъдат прикачени към малки, енергийноефективни компютри без екран и клавиатура (plug computer), за да се свържат към локалната безжична WiFi мрежа. Така всеки, който има връзка с тази WiFi мрежа, ще има достъп до съдържанието. Проектът се реализира в сътрудничество между Уикимедия Франция, Agence universitaire de la Francophonie (Асоциацията на франкофонските университети) и Institut français (Френския институт). Проектът стартира с 20 университета в 15 западноафрикански държави.

Втора среща „Ибероконф“ в Сантяго де Чиле

В първия уикенд на юни в Сантяго де Чиле се състоя Втората ибероамериканска конференция на Уикипедия, известна още под названието „Ибероконф“. На нея присъстваха представители на местните уики организации на Аржентина, Боливия, Бразилия, Чили, Колумбия, Италия, Мексико, Португалия, Испания, Уругвай и Венецуела, както и гости от Панама, Перу, Фондация Уикимедия и Уикимедия Германия.

„Академия Уикипедия“ прави научни изследвания за Уикипедия

В края на юни „Академия Уикипедия 2012“, организирана от Уикимедия Германия, събра в Белин академични изследователи и участници в проектите на Уикимедия. На конференцията бяха представени както задълбочени научни изследвания за Уикипедия, така и по-общи – за свободното знание като цяло. Голяма част от статиите и видеофайловете са достъпни в мрежата.


На проведената на 5 юли 2012 г. месечна среща, посветена на статистиките и дейностите на Фондация Уикимедия, беше обсъден Годишният план за 2012–2013 година, а не показателите за месец юни. Видеозаписът ще бъде качен в Общомедия заедно с публикуването на Годишния план.