Jump to content

Wikimedia Ukraina

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Ukraine and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.
Wikimedia Ukraine
Plats Ukraina
FilialkodWMUA
LandskodUA
Datum för grundandeJuly 13, 2009
Datum för godkännandeJuly 3, 2009
Huvudkontor01010, Kyiv, Levandovska St. 3B
Medlemskap74
Personal7
Officiell(a) språkukrainska
ChairIlya Korniyko
NyckelpersonerBohdan Melnychuk (secretary)
Mykola Kozlenko (treasurer)
InkorporeringspapperStatute
Budget$118,085 (2021)
FörbundWikimedia Central and Eastern Europe
Wikimedia Europa
Telefonnummer+380 67 343 74 34
Webbplatshttps://ua.wikimedia.org/
E-postadressinfo(_AT_)wikimedia.org.ua (general)
board(_AT_)wikimedia.org.ua
E-postlistawikimediaua(_AT_)lists.wikimedia.org
TwitterWikimedia Ukraine
FacebookWikimedia Ukraine
InstagramWikimedia Ukraine
Wikimedia Ukraina är en lokalavdelning av Wikimedia Foundations i Ukraina. Avdelningen skapades den 31 maj 2009. Den dagen hölls det första årliga mötet och styrelsen valdes.

Den 3 juli 2009 godkände WMF Wikimedia Ukraina som dess lokalavdelning.

Den 13 juli 2009 mottog Wikimedia Ukraina ett certifikat som registrerade det som en organisation av Ukrainas justitieministerium.

Aktiviteter

Wikimedia Ukraina har aktiviteter inom fyra olika områden:

 • Innehållsanrikning som inkluderar projekt som syftar till att ny information läggs till Wikipedia och relaterade projekt, såsom artikeltävlingar (som CEE Spring, Woman in STEM) eller fototävlingar (som Wiki Loves Earth, Wiki Loves Monuments, Science fototävling) som ger tusentals nya artiklar till ukrainska Wikipedia och tusentals nya foton till Wikimedia Commons varje år, samt samarbete med GLAM-institutioner. Wikimedia Ukraine är ansvarig för att organisera den internationella delen av Wiki Loves Earth.
 • Utökat deltagande syftar till att få in fler människor till Wikipedia och relaterade projekt, där det största projektet är utbildningsprogrammet som lockar skol- och högskolestudenter till redigering. Det andra stora projektet är det årliga Wikimaraton då varje ukrainare bjuds in att göra ett bidrag till ukrainska Wikipedia, antingen genom att komma till en av många wikiträningar på olika platser i Ukraina eller genom att göra det online.
 • Community support and development som fokuserar på att göra gemenskapen av ukrainska wikipedianer mer uppkopplade och skickliga. Wikimedia Ukraina anordnar många möten för medlemmar i samhället, framför allt den årliga Wikiconference som samlar mer än 60 wikipedianer från hela landet och utomlands, vilket gör det möjligt för dem att diskutera aktuella frågor, dela sina kunskaper, få mer kunskap om wikiprojekt och att veta varandra bättre. Andra möten är organisationens årsmöten, tillfällig utbildning för volontärer (redigeringsutbildningar för nyanlända, utbildningar för tränare, tekniska utbildningar, strategisessioner, styrelseutbildningar etc). Organisationer ger bidrag till volontärer för att delta i internationella Wikimedia-evenemang (som Wikimania, Wikimedia CEE Meeting eller Wikihackaton) och för utgifter som syftar till att lägga till innehåll till Wikipedia eller relaterade projekt (oftast för wikiexpeditioner och för att köpa böcker som behövs som källor).
 • Medvetenhet om Wikimedia och främjande av fri kunskap med ett mål att så många människor som möjligt ska bli medvetna om Wikimedia-rörelsen och dess syfte och ett mål att undanröja hinder för utveckling och cirkulation av fri kunskap. Medlemmar i organisationen ger ofta intervjuer till media och förklarar hur Wikipedia fungerar och vad som är Wikimedia-rörelse. Den största utmaningen som organisationen har inom detta område är att Ukraina till skillnad från många andra europeiska stater inte har panoramafriheten ännu, vilket är ett gigantiskt hinder för fri kunskap. Wikimedia Ukraina förespråkar lagändringar som skulle implementera panoramafrihet i Ukraina.

Medlemskap och struktur

Alla personer som fyllt 14 år och som deltar i minst ett Wikimedia-projekt kan ansöka om att bli medlem i Wikimedia Ukraine. Om styrelsen efter offentlig diskussion godkänner medlemskapet, blir den sökande medlem i organisationen omedelbart efter att ha betalat den första årliga medlemsavgiften, som för närvarande är 100 UAH (cirka 2,5 USD). I december 2022 har organisationen 70 medlemmar.

Organisationens funktion regleras av stadgan. Det huvudsakliga styrande organet i Wikimedia Ukraina är Annual General Meeting, som sammanträder en gång om året, gör planer för nästa år, väljer styrelse och revisionskommitté. Styrelsen består av sju personer. De utser sinsemellan en sekreterare, en kassör, en ansvarig medlem för var och en av fyra verksamhetsriktningar och en ordförande, som också är chef för hela organisationen. Styrelsen driver organisationen under året mellan bolagsstämmorna. Revisionskommittén övervakar styrelsens agerande och utfärdar rekommendationer till dem. Alla ovan nämnda och pressekreteraren är frivilliga. En stor del av verksamheten utförs av anställda och entreprenörer, av vilka det för närvarande finns sju (inklusive deltidsanställda & entreprenörer).

Nuvarande styrelse

Årlig rapport 2015

Styrelsen, vald av AGM den 28 februari 2021, är:

 1. Ilya Korniyko (ordförand)
 2. Bohdan Melnychuk (sekreterare)
 3. Mykola Kozlenko (kassör)
 4. Oleksii Boldyriev
 5. Anton Obozhyn
 6. Olga Milianovych
 7. Ihor Makovskyi

(På grund av att krigslagar införs i Ukraina som ett resultat av Rysslands fullskaliga invasion, har årsstämman som planerats till 2022 skjutits upp till slutet av krigslagen; den styrelse som valdes 2021 fortsätter att fungera).

Nuvarande revisionskommitté

 1. Viacheslav Mamon (ordförande)
 2. Maryna Liutynska
 3. Serhii Lypko

Pressekreterare

Medarbetare och entreprenörer

Wikimedia Ukrainas organisationsplan 2021

Program

Operationer

Kontakt

Styrelse
board(_AT_)wikimedia.org.ua
info(_AT_)wikimedia.org.ua
E-postlista (offentlig)
wikimediaua(_AT_)lists.wikimedia.org
Hemsida
ua.wikimedia.org
Interwikiprefix :wmua:
Blogg
blog.wikimedia.org.ua

Övrig information