Bassel Llibertat

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Bassel Khartabil and the translation is 45% complete.
Outdated translations are marked like this.

We mourn the loss of our colleague Bassel Khartabil.

Bassel Khartabil, el juny de 2010. Imatge de Joi Ito.

Qui és Bassel Khartabil?

Bassel Khartabil és un desenvolupador de programari de codi obert i voluntari de la Viquipèdia, sirià palestí.
He was an early and frequent, if anonymous, editor on the Arabic Wikipedia. He also contributed to Mozilla Firefox, and built and led the Creative Commons Syria project; his work on the adoption of Arabic-language Creative Commons licences has been described as "pivotal."
En Bassel és una figura àmpliament reconeguda en la comunitat de desenvolupadors d'internet de Síria, i el 2013 l'organització sense ànim de lucre Index on Censorship li va concedir el Premi Llibertat Digital. Així mateix, el 2012, la revista Foreign Policy el va incloure en la seva llista Top Global Thinkers per "exigir, malgrat les dificultats, una revolució pacífica a Síria".

Què li ha passat a en Bassel?

En Bassel va ser detingut pels serveis militars d'intel·ligència sirians el 15 de març de 2012. Des de llavors, ha estat a la presó sense que s'hagi celebrat un judici públic ni que s'hagin presentat càrrecs contra ell. A més, el personal de presó sirià l'ha sotmès a tortures greus i a maltractaments, inclòs el seu aïllament durant vuit mesos.
El desembre de 2012, la fiscalia militar . Durant aquesta breu audiència, no se li va permetre formular la seva defensa i tampoc va tenir accés a un advocat. Quan la vista va finalitzar, va ser ingressat a la presó d'Adra, als afores de Damasc, fins a la celebració del judici.
El 3 d'octubre de 2015, en Bassel va ser traslladat des de la seva cel·la civil de la presó d'Adra a una ubicació desconeguda i no s'ha tornat a saber res d'ell. Segons informació sense confirmar obtinguda al novembre, un tribunal militar secret podria haver-lo condemnat a mort sense possibilitat de recórrer la sentència.

Qui dóna suport a en Bassel?

El passat mes d'abril, el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides va sol·licitar l'alliberament immediat d'en Bassel i va titllar el seu arrest continuat com a "arbitrari". A més, el grup va especificar que l'empresonament de Bassel infringia els Articles 9, 14 i 19 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, i va advertir que el govern sirià no va proporcionar "cap informació que indiqués que l'activitat no violenta del senyor Khartabil presentés una amenaça per a la seguretat nacional o l'ordre públic".
El mes passat, més de 30 organitzacions a favor dels drets humans (incloses Amnistia Internacional, Human Rights Watch, Index on Censorship i Gulf Center for Human Rights) van signar una carta oberta exigint al govern sirià que revelés la situació d'en Bassel, i que el portés amb la sevafamília. La junta directiva de Creative Commons també va aprovar una resolució fent una crida a l'alliberament d'en Bassel, i l'MIT Media Lab va oferir a en Bassel el càrrec d'investigador científic al Centre de Mitjans Civils per treballar en projectes que permetin l'accés de tothom a la història de Síria.
Wikimedia Foundation, the organisation hosting Wikipedia, also supported Bassel's release. In addition to informing the press about Bassel's situation, the Foundation has spoken about it publicly at events and on social media. In March 2014, it hosted a Wikipedia edit-a-thon in Bassel's honour, and has remained in direct contact with his family.
#FreeBassel

On puc llegir més sobre en Bassel?

Hi ha articles a la Viquipèdia sobre en Bassel en més de 15 llengües. Tots estan vinculats a la seu ítem de Wikidata.
També pots provar aquests enllaços: