Jump to content

باسل خرطبیل

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Bassel Khartabil and the translation is 97% complete.
باسل خرطبیل در ژوئن ۲۰۱۰. نگاره از جوی لتو.

باسل خرطبیل که بود؟

باسل خرطبیل توسعه‌دهندهٔ نرم‌افزار متن باز فلسطینی-سوریه‌ای و داوطلب ویکی‌پدیا است.
او گرچه ناشناس، از ویرایشگران آغازین و فعال ویکی‌پدیای عربی بود. او همچنین با موزیلا فایرفاکس همکاری کرده، و پروژهٔ کریتیو کامنز سوریه را ایجاد و رهبری می‌کرد؛ کار او در بومی‌سازی اجازه‌نامه‌های عربی‌زبان کریتیو کامنز به‌عنوان اساسی توصیف شده است.
باسل به‌طور گسترده به‌عنوان شخصیتی پیشتاز در میان جامعهٔ اینترنتی در حال توسعه در سوریه شناخته می‌شد، و دریافت‌کنندهٔ جایزهٔ آزادی دیجیتال ۲۰۱۳ که توسط سازمان ناسودبر شاخص سانسور همه‌ساله اهدا می‌شود بود. او همچنین در سال ۲۰۱۲ میلادی توسط مجلهٔ سیاست خارجی به‌عنوان یکی از برترین اندیشمندان جهانی برای «پافشاری، بر ضد همهٔ نابرابری‌ها، در یک انقلاب سوریه‌ای صلح‌آمیز» نام‌گذاری شد.

چه بر سر باسل آمد؟

باسل در ۱۵ مارس ۲۰۱۲ توسط نیروهای اطلاعاتی نظامی سوریه‌ای بازداشت شد. از آن زمان، او بدون محاکمه و اتهام در زندان نگاه‌داشته شده است، و از شکنجهٔ شدید و رفتار نامناسب کارکنان زندان سوریه، شامل یک دورهٔ هشت‌ماههٔ زندان انفرادی رنج برده است.
در دسامبر ۲۰۱۲، باسل نزد دادستانی نظامی برده شد. در طول تفهیم اتهام کوتاهش، باسل قادر نبود دفاعیهٔ خود را ارائه کرده یا به نمایندهٔ قانونی دسترسی داشته باشد. پس از آن، او به زندان زندان عدرا در حومهٔ دمشق منتقل شد.
در ۳ اکتبر ۲۰۱۵، باسل از سلول خود در زندان عدرا به جای نامعلومی منتقل شد، و تاکنون از او خبری منتشر نشده است. در نوامبر، گزارش‌هایی تأییدنشده از سوی خانواده‌اش پخش شدند که ممکن است او توسط یک دادگاه نظامی مخفی به مرگ محکوم شده باشد، بدون حق فرجام‌خواهی. در اوت 2017 مشخص شد که خرطبیل مدت کوتاهی پس از ناپدید شدن در سال 2015 بدست رژیم سوریه اعدام شد.

چه کسی از باسل حمایت می‌کند؟

در آوریل امسال، گروه کاری سازمان ملل در بازداشت مستبدانه برای رهایی فوری باسل از زندان درخواست داد، و ادامهٔ بازداشت او را «مستبدانه» توصیف کرد. گروه همچنین تأکید کرده است که حبس باسل برخلاف قانون موجود در بند ۹، ۱۴ و ۱۹ میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی بوده، و ذکر کرده است که حکومت سوریه برای ارائهٔ «هر اطلاعاتی که نشان دهد فعالیت صلح‌آمیز و بدون خشونت آقای خرطبیل تهدیدی به امنیت ملی یا نظم عمومی بوده است.» شکست خورده است.
ماه گذشته، بیش از ۳۰ سازمان حقوق بشر (شامل سازمان عفو بین‌الملل، دیده‌بان حقوق بشر، شاخص سانسور، و مرکز خلیج فارس برای حقوق بشر) نامه‌ای سرگشوده را امضا کردند تا حکومت سوریه را وادار سازند مکان باسل را فاش ساخته و دوباره او را نزد خانواده‌اش بازگرداند. هیئت مدیرهٔ کریتیو کامنز نیز یک فراخوانی عزم راسخ برای آزادی باسل را تصویب کرد، و آزمایشگاه رسانه ام‌آی‌تی نیز به باسل پیشنهاد کار علمی پژوهشی در مرکز رسانهٔ مدنی را داد تا بر روی پروژه‌هایی برای دردسترس‌ساختن تاریخ سوریه برای جهان کار کند.

بنیاد ویکیپدیا و سازمان میزبانی ویکیپدیا هم از آزادی بایل حمایت کردند. علاوه بر اطلاع رسانی به مطبوعات درباره وضعیت باسل، بنیاد بصورت عمومی درباره اون و رویدادها در رسانه های اجتماعی صحبت کرد. و در مارس 2014 میزبان یک ویرایش افتخارآمیز باسل بود، و در ادامه مستقیم با خانواده ایشان در تماس بود.

#FreeBassel

- نگاره از کنیس‌لند]]

کجا می‌توانم بیشتر دربارهٔ باسل بخوانم؟

نوشتارهایی در ویکی‌پدیا به بیش از ۱۵ زبان، شامل انگلیسی، عربی، فرانسوی، آلمانی، اسپانیایی، و زبان‌های دیگر وجود دارد. (همه از این آیتم ویکی‌داده پیوند داده شده‌اند.)

شما همچنین می‌توانید این پیوندها را امتحان کنید: