Jump to content

Globale blokkades

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Global blocks and the translation is 100% complete.

Voor andere recente discussies en vragen, zie de overlegpagina.

Globale blokkades zijn een manier om een gebruiker of een IP-adres gedurende een bepaalde tijd of voor altijd de mogelijkheid om te bewerken te ontzeggen op alle Wikimedia-wiki's.

Globale blokkeringen kunnen niet direct op accounts worden gedaan. Voor de soortgelijke actie op accounts: globale locks.

Globale IP-blokkades

Het op IP blokkeren is de enige vorm van globale blokkering die technisch mogelijk is. De extensie GlobalBlocking kan een IP-adres of reeks daarvan blokkeren (maximum van /16 in IPv4, maximum van /19 in IPv6) voor het bewerken van alle Wikimedia projecten behalve Meta, het is alleen beschikbaar voor Stewards en geselecteerde WMF-stafleden in speciale groepen zoals WMF Support and Safety. Deze worden gelogd in de Globale block log.

Globaal geblokkeerde IP-adressen die verstoringen veroorzaken op Meta worden lokaal geblokkeerd.

Richtlijnen

Dit zijn richtlijnen. Ze zijn de regel, maar er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.

 • Globale blokkades mogen enkel worden opgelegd wanneer een combinatie van beveiliging, lokale blokkades en andere technische en niet-technische middelen ineffectief of inefficiënt zouden zijn.
 • Globale blokkades mogen worden opgelegd aan IP-adressen:
  • Die wijdverspreid vandalisme plegen op meerdere projecten (cross wiki vandalisme) en waarbij nu stewards nodig zijn om dat vandalisme te stoppen, in tegenstelling tot het laten afhandelen door lokale gemeenschappen.
  • Die wijdverspreid spammen (cross wiki spam) en waar de gebruiker het externe linksbeleid van de betreffende projecten duidelijk negeert.
  • Die op een andere manier duidelijk meerdere projecten verstoren en waar de lokale gemeenschappen zelf niet effectief kunnen optreden. NB dit heeft geen betrekking op trollen of dergelijk gedrag.
  • Die als open proxy's worden gebruikt en als zodanig links spammen of fora spammen en die niet op grote schaal legitiem worden gebruikt.
 • Globale blokkades moeten met de kortst mogelijke verlooptermijn waarbij de blokkade nog effectief is, worden opgelegd. Alle globale blokkades moeten een beperkte termijn hebben.
 • Globale blokkades moeten altijd, mits praktisch en zinnig, worden opgelegd zodat enkel anonieme gebruikers worden geblokkeerd, dus met Alleen anonieme gebruikers blokkeren aangevinkt.
 • Globale blokkades verwijderen overlegpaginarechten als de blokkade is ondervonden.

Uitzonderingen

Accounts kunnen "vrijgesteld zijn voor globale IP blokering". Zij kunnen nog wel te maken krijgen met IP en IP range blokkades op individuele wiki's. Om deze vrijstelling te krijgen: Steward requests/Global permissions of gebruik het Unblock Ticket Request System.

Lokaal vrijgeven blokkade

Globale IP blokkeringen kunnen lokaal opgeheven worden op specifieke wiki's door elke sysop op die wiki (Special:GlobalBlockWhitelist). Gebruikers kunnen vergelijkbaar daar doorgelaten worden als er sprake in van een IP-blokkering, zulke blokkeringen kunnen dus op een lokale wiki genegeerd worden door het verlenen van een uitzondering op de IP-blokkering (Special:UserRights).

Beslissen over Globale Blokkeringen

This section is currently a draft.

Een verzoek of een beroep kan worden geplaatst op deze pagina of in het Unblock Ticket Request System.

Een globale ban moet besproken worden op de eigen RFC en breed kenbaar gemaakt worden op Meta, en bij alle gemeenschappen waar de gebruiker actief is in de lokale taal. Er moet kennisgeving worden gedaan, minstens minimaal als er over lokale bans wordt gesproken, of in de Kroeg als er geen lokaal proces is.

Zie ook