Субвенције:Почетак

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Grants:Start and the translation is 88% complete.
Outdated translations are marked like this.
Wikimedia Foundation logo - horizontal.svg
Добродошли у Фондове Викимедијине Задужбине
Видео представљање фондова Задужбине Викимедије

Задужбина Викимедија подржава појединце и организације широм света у повећају разноврсности, досега, квалитета и квантитета бесплатног знања. Промовишемо једнакост знања у складу са стратешким правцем Викимедијиног покрета. Наши програми финансирања су фокусирани на децентрализовано доношење одлука, регионалне комитете и допирање до недовољно заступљених заједница.

Наш приступ усредсређености на људе је изграђен на принципима једнакости и оснаживања, колаборацији и кооперацији, и промоције иновација и учења. Имамо три програма субвенција који подржавају појединце и организације: Фонд Викимедијине заједнице, Фонд Викимедијине алијансе и Викимедијин фонд за истраживање и технологију.

Програми финансирања

Adapted Wikipedia20symbol community2.svg
Фонд заједнице је уједињени програм са флексибилном подршком и финансирањем за Викимедијанце који раде на једнакости знања у складу са Стратегијом заједнице.
Adapted Wikipedia20symbol knowledge.svg
Фонд Викимедијине алијансе предвиђен је за организације са усклађеним мисијама у недовољно заступљеним заједницама које желе да сарађују и појачају наш рад․
Adapted Wikipedia20symbol chemistry.svg
Фонд за истраживање и технологију намењен је за побољшање технологије, алата и истраживања како би се неговало окружење које ће боље реаговати и бити приступачније за доприносе.
Adapted Wikipedia20symbol book.svg
Субвенције за имплементацију Стратегије покрета подржавају пројекте који преузимају тренутно стање Иницијативе стратегије покрета и померају је један корак напред. Пројекти који се подржавају овим субвенцијама могу бити велики или мали, али сви они морају имати аргументацију да унапреде једну иницијативу.

Фондове Задужбине Викимедије подржава Тим за ресурсе заједнице. Наш тим обезбеђује доследну регионалну подршку и доприноси успостављању развоју учења. Разумемо утицај пандемије Ковид 19 широм света и наш први приоритет је да будемо солидарни и флексибилни са заједницама широм света.

Остали програми субвенционисања

Adapted Wikipedia20symbol reading.svg
Фонд за Правичност знања Викимедијине Задужбине је нови фонд од 4,5 милиона америчких долара који је основала Викимедијина Задужбина 2020. године, како би обезбедила субвенције спољним организацијама које подржавају једнакост у знању тако што се баве расним неједнакостима које спречавају приступ и учешће у слободном знању.

Такође погледајте

Navigation menu