Jump to content

Субвенције:Почетак

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Grants:Start and the translation is 76% complete.
Outdated translations are marked like this.
Добродошли у Фондове Викимедијине Задужбине
Видео представљање фондова Задужбине Викимедије

Задужбина Викимедија подржава појединце и организације широм света у повећају разноврсности, досега, квалитета и квантитета бесплатног знања. Промовишемо једнакост знања у складу са стратешким правцем Викимедијиног покрета. Наши програми финансирања су фокусирани на децентрализовано доношење одлука, регионалне комитете и допирање до недовољно заступљених заједница.

Наш приступ усредсређености на људе је изграђен на принципима једнакости и оснаживања, колаборацији и кооперацији, и промоције иновација и учења. Имамо три програма субвенција који подржавају појединце и организације: Фонд Викимедијине заједнице, Фонд Викимедијине алијансе и Викимедијин фонд за истраживање и технологију.

Програми финансирања

Фонд заједнице је уједињени програм са флексибилном подршком и финансирањем за Викимедијанце који раде на једнакости знања у складу са Стратегијом заједнице.
Фонд Викимедијине алијансе предвиђен је за организације са усклађеним мисијама у недовољно заступљеним заједницама које желе да сарађују и појачају наш рад․
Фонд за истраживање и технологију намењен је за побољшање технологије, алата и истраживања како би се неговало окружење које ће боље реаговати и бити приступачније за доприносе.
Субвенције за имплементацију Стратегије покрета подржавају пројекте који преузимају тренутно стање Иницијативе стратегије покрета и померају је један корак напред. Пројекти који се подржавају овим субвенцијама могу бити велики или мали, али сви они морају имати аргументацију да унапреде једну иницијативу.

Фондове Задужбине Викимедије подржава Тим за ресурсе заједнице. Наш тим обезбеђује доследну регионалну подршку и доприноси успостављању развоју учења. Разумемо утицај пандемије Ковид 19 широм света и наш први приоритет је да будемо солидарни и флексибилни са заједницама широм света.

Остали програми субвенционисања

Фонд за Правичност знања Викимедијине Задужбине је нови фонд од 4,5 милиона америчких долара који је основала Викимедијина Задужбина 2020. године, како би обезбедила субвенције спољним организацијама које подржавају једнакост у знању тако што се баве расним неједнакостима које спречавају приступ и учешће у слободном знању.

Updates

Такође погледајте