Jump to content

Translation requests/WMF/Home/mk

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Домашна страница

[edit]

Замислете си свет каде секој би можел да има удел во слободниот и целосен пристап кон севкупното човеково знаење. Кон тоа се стремиме.
Потребна ни е вашата помош. Поддржете ја Фондацијата Викимедија денес со прилог.

Блог на Викимедија

[edit]

Прочитајте ги актуелностите и колумните на Фондацијата Викимедија.

AWA Anglophone Bi-weekly Webinar :  Introduction to Wikiversity
On June 13, 2024,  Code for Africa’s African Wikipedia Alliance( AWA), hosted a bi-weekly webinar for its Anglophone community titled “Introduction to Wikiversity.” The online...
Bukola James 2024-07-19 07:00:00
Wikimedia Foundation Bulletin July Issue 1
Here is a quick overview of highlights from the Wikimedia Foundation over the first half of July 2024. Previous editions of this bulletin are on Meta-Wiki....
Wikimedia Foundation 2024-07-18 21:54:03
From Knowledge Consumers to Creators: Rwandan Students Join Global Wikimedia Movement through Wiki clubs
Rwamagana District, Rwanda, May 10, 2024, – In a collaborative manner aiming to enhance education and digital literacy, the Rwamagana District saw the inauguration of...
Annick green 2024-07-18 20:12:16
Francophone Developers Work in the Open Source at DRC Wikimedia Hackathon
A 3-day Hackathon was held from June 5th – 7th in Goma, DRCongo and brought together a highly technical group of enthusiastic participants from around...
BamLifa1 2024-07-18 12:00:00
AWA Francophone Meetup:  Introduction à Wikimedia Commons
On June 11, 2024,  Code for Africa’s African Wikipedia Alliance (AWA), hosted a monthly meetup for its Francophone community titled “Introduction à Wikimedia Commons.&a...
Bukola James 2024-07-18 11:00:00
Dark mode’s bright future: How dark mode will transform Wikipedia’s accessibility
Dark mode is here for Wikipedia (finally!). Dark mode has been one of the most requested features. It improves accessibility and reduces eye strain for...
SGrabarczuk WMF 2024-07-17 21:44:55

Поддржете нè

[edit]

Фондацијата Викимедија во голема мера зависи од дарежливоста на корисниците. Помогнете нè денес со ваш прилог - било да е време, пари или машинска опрема. Страницата „Добродетели“ е посветена на фирми и поединци кои ни помагаат да ги одржиме проектите на Викимедија. Фондацијата Викимедија не ги застапува активностите на овие деловни добродетели.

Фондацијата Викимедија е регистрирана по непрофитна организација 501(c)(3) во САД, а донациите од жители на САД се подобни за даночно олеснување. Ова важи и за извесни други земји. Повеќе ќе најдете на страницата „Даночни олеснувања за донациите“. Погледајте ја страницата за собирање средства за да дознаете како да давате прилози преку PayPal, MoneyBookers, по пошта или депозит. За сите други видови донации, контактирајте нè.

За организацијата

[edit]

Одборот на доверители е врховниот управен орган на Фондацијата Викимедија со надлежност да ги води и насочува активностите на Фондацијата. Статутот на фондацијата може да се прочита на страницата „Статут на Фондацијата Викимедија“. Другите правила кои ги одредува одборот се наведени на страницата Правила.

Фондацијата раководи со буџетот, кој главно е наменет за финансирање на сметачката опрема и вдомувањето. Во останатите трошоци спаѓаат човечките ресурси кои се неопходни за работата на проектите, иако највеќето од нив се доброволци. На ова мрежно место има и записници од состаноците на Одборот.

Поактуелните одлуки на Одборот ќе ги најдете на страницата Решенија.

Годишен извештај за 2008/2009 г.

[edit]
Прочитајте го
Годишниот извештај
на Викимедија за 2008/2009 г.

Викимедија однатре

[edit]
Погледајте ја снимката „Викимедија однатре“


Новости

[edit]

Повеќе информации на страницата Актуелности.

Projects of the Wikimedia Foundation (read more...)
 

Правила за приватност: Кога ги прелистувате страниците на нашите проекти, ние не прибираме повеќе информации од она што го заведуваат опслужувачките дневници. Ако учествувате во проектите, секој збор го објавувате јавно. Треба да знаете дека сето она што ќе го напишете ќе стои засекогаш. Тука спаѓаат статии, кориснички страници, страници за разговор и други страници на проектите. Прочитајте ги официјалните правила за повеќе информации.