Jump to content

Brugergrupper

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page User groups and the translation is 99% complete.
Denne side drejer sig om brugergrupper og rettigheder på MediaWiki. Angående den enkle og fleksible tilknytningsstruktur: se venligst Wikimedia Bruger Grupper.

Følgende er en liste over bruger grupper der findes i Wikimedia Foundation projekterne. Det er organiseret i en anslået nedadgående rækkefølge af tilladelser. Bemærk at rækkefølgen ikke har direkte noget at gøre med magt i ordets bogstavelige betydning, men er mere end henvisning til teknisk adgang til MediaWiki sodtwaren. Vær opmærksom på, at selvom de tekniske egenskaber er de samme fordelt over alle projekterne, kan bestemte gruppers betegnelse og roller variere fra de enkelte wikier.

Lokale grupper

Om Meta

Uden globale virkninger

Med globale virkninger

Angående nogle andre wikier

Angående én anden wiki

På flere wikier

Globale brugergrupper

Se også Globale grupper og Globale rettigheder .

Hjælper på misbrugsfilter

abuse filter helpers globalgruppen blev oprettet for at tillade dens brugere at se indholdet af misbrugsfiltrene, der er mærket som private, og deres tilsvarende misbrugsindlæg.

Hjælper på misbrugsfilter

Abuse filter maintainer er en global brugergruppe, der er udpeget af stewarder, og som giver betroede brugere adgang til at se og redigere misbrugsfiltre, hvor det er passende. Denne tilladelse er tilgængelig på alle offentlige Wikimediawikier, som har fælles adgang via CentralAuth og SUL, og den må kun bruges til uproblematisk vedligeholdelse eller på anmodning fra det lokale fællesskab. Da brugere i denne gruppe kan forstyrre Wikimediawikier alvorligt, hvis tilladelsen bruges ukorrekt, bliver posten som vedligeholder af misbrugsfiltrene kun tildelt brugere, som har en pålidelig erfaring i at vedligeholde misbrugsfiltre.

Anmoder for API overgrænse

Users within the API high limit requestors global user group could have a higher API query limit.

This group offers the apihighlimits user right, enables a maximum 5000 results when querying via API. Normally, bots and sysops automatically have this right.

Undtagelser fra CAPTCHA

Hovedartikel: CAPTCHA exemptions

Users within the CAPTCHA exemptions global user group won't be prompted to enter CAPTCHAs by Extension:ConfirmEdit, for example when saving a page with new external links in it. This permission is only assigned to users that have demonstrated a need for it. Users may request access to captcha-exempt at Steward requests/Global permissions.

Accepted rationales for granting this right:

Global bot

Globale bots har bot adgang på alle wikier, hvor globale bots er indført (se listen over wikier). Globale bots er underlagt de standardiserede botregler, der begrænser disse bots til fastlagte opgaver.

See:

De, der udfører globale blokeringer

Hovedartikel: Global deleters

Global deleters help users transition to global user pages or manage their user pages crosswiki via the Synchbot service. The group lets members delete and undelete pages on all wikis, and complements the interface editor group.

Interfaceredaktører

Interfaceredaktørerne er en global gruppe, hvis medlemmer har tilladelse til at ændre interfacesider og beskyttede skabeloner på alle Wikimedias projekter. En bruger kan opnå denne tilladelse, hvis vedkommende har megen erfaring i kodning under js/css/template coder. Den bør kun bruges, når der skal udføres ukontroversielle opgaver. Som hovedregel bliver denne tilladelse kun givet med en begrænset varighed - op til ét år.

Undtagelse for globale blokeringer

global IP block exemption er en global gruppe, hvis brugere kan lave undtagelser for globale IP blokeringer og blokeringer på bestemte områder.

Global tilbagerulning

Brugere med Global tilbagerulning kan vende en række redigeringer fra en bruger med ét klik på en hvilken som helst wiki, primært beregnet mod vandalisme og nonsens. Brugerne skal være beviseligt aktive i antivandalisme på tværs af wikier for at få adgang.

Se:

Globale systemoperatører

Globale systemoperatører er brugere med sysop-adgang på flere små wikier, hovedsageligt med henblik på bekæmpelse af vandalisme i fravær af lokale administratorer. De udnævnes efter en lang diskussion om Steward requests/Global permissions.

Se:

Nye wikiimportører

Nye wiki importører er brugere, som regelmæssigt har at gøre med import af sider til de nye wikier, som bliver skabt på grundlag af fremgangsmåden til forslag af sprog, ud fra deres respektive testwikier (Incubator (udklækning), BetaWikiversity (betawikiuniversitet) ellerOldWikisource) (den gamle wikikildesamling). Dette er blot en mekanisk rutinaopgave, som bør udføres af erfarne importører (se loggen over tidligere importer).

To-faktor godkendelse

Gruppen for to-faktor testning af pålidelighed har mulighed for at iværksætte two-factor authentication , selv om de ikke tilhører nogen af de grupper, der normalt har tilladelse til at iværksætte den.

Forvalter

Stewarder har fuldstændig adgang til wikiinterfacet, og de udfører teknisk iværksættelse af fællesskabets beslutninger, de tager sig af nødsituationer, og de griber ind overfor vandalisme på tværs af flere wikier. Stewarder vælges ét år ad gangen med deltagelse fra alle wikier.

Se:

VRT-tilladelsesmedlemmer

VRT-tilladelsesfuldmægtige er brugere, som har adgang til tilladelseskøerne under Wikimedia VRTS. Den globale gruppe bruges primært ved identificering, og den eneste rettighed, den giver, er evnen til at aktivere to-fattor autorisering.

Se også