VisualEditor/Nyhetsbrev/2016/Oktober

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page VisualEditor/Newsletter/2016/October and the translation is 100% complete.


Läs detta på ett annat språkPrenumerationslista för detta flerspråkiga nyhetsbrev

VisualEditor
Visste du?

Visste du att du lätt kan flytta på kolumner och rader i den VisualEditor?

Skärmbild som visar en dropdownmeny med valmöjligheter för att redigera tabellstruktur

Välj en cell i den kolumn eller rad du vill flytta. Klicka på pilen i början på raden eller kolumnen för att öppna dropdownmenyn (visad). Välj antingen "Flytta framför" eller "Flytta bakom" för att flytta kolumnen eller "Flytta upp" eller "Flytta ner" för att flytta raden.

Du kan läsa och hjälpa till att översätta användarhandledningen, som har mer information om hur man använder den visuella redigeraren.

Sedan det sista nyhetsbrevet har VisualEditor-teamet primärt arbetat på en ny wikitextredigerare. De har också släppt några nya små funktioner och det nya kartredigeringensverktyget. Deras arbetstavla finns på Phabricator. Du kan hitta länkar till listor på arbete som slutförts varje vecka på mw:VisualEditor/Veckovisa triagemöten. Deras nuvarande prioriteter är att reparera fel, utgivningen av 2017 års wikitextredigerare som en betafunktion, och videreutveckling av språkstöd.

Senaste ändringar

  • Du kan nu göra text liten eller stor.[1]
  • Osynliga mallar har visats som en pusselbitsikon. Nu visas även namnet på den osynliga mallen bredvid pusselbitsikonen.[2] En liknande funktion kommer att visa första delen av gömda HTML-kommentarer.[3]
  • Kategorier visas mot slutet av varje sida. Om du klickar på kategorierna öppnas en dialogruta för att redigera kategorier.[4]
  • På många wikis kan du nu lägga till kartor på sidor. Gå till Infoga-menyn och välj "Kartor". Discoveryavdelningen håller på att lägga till funktioner här, såsom geoshapes. Du kan läsa mer på mediawiki.org.[5]
  • "Spara"-knappen säger nu "Spara sida" när du skapar en sida, och "Spara ändringar" när du redigerar en existerande sida.[6] I framtiden kommer "Save page"-knappen att säga "Publish page". Denna ändring påverkar både det visuella och wikitextredigeringssystemet. Mer information finns tillgängligt på Meta.
  • Bildgallerier använder nu ett visuellt redigeringsläge. Du kan se miniatyrversioner av bilderna, lägga till nya filer, ta bort bilder, arrangera om bilderna genom att dra och släppa, och lägga till bildtexter för varje bild. Använd fliken "Val" för att sätta galleriets visningsläge, bildstorlekar, och ge galleriet en titel.[7]

Framtida ändringar

Den visuella redigeraren kommer att erbjudas till alla skribenter på de 10 kvarvarande Wikipedias i fas 6 under den kommande månaden. Utvecklarna vill veta om du tycker att det känns naturligt att skriva i ditt eget språk i den visuella redigeraren. Posta gärna dina kommentarer och det eller de språk du testade på återkopplingstråden på mediawiki.org. Detta påverkar ett flertal språk, inklusive thai, burmesiska och arameiska.

Teamet jobbar på en modern wikitextredigerare. Wikitextredigeraren för 2017 kommer att se ut som den visuella redigeraren och kunna hantera citoid-servicen samt andra moderna verktyg. Det nya redigeringssystemet kan komma att göras tillgängligt som en betafunktion på desktopsystem i oktober 2016. Du kan läsa om projektet på en allmän statusuppdatering på Wikimedias epostlista.

Låt oss jobba tillsammans

  • Om du inte läser detta i ditt föredragna språk, hjälp gärna till med översättningar! Prenumerera på Translators epostlista eller kontakta oss direkt så vi kan tala om för dig när nästa utskick är redo. Thank you!

Elitre (WMF)