Alegerile Fundației Wikimedia/2022/Candidați/Michał Buczyński

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2022/Candidates/Michał Buczyński and the translation is 100% complete.

Michał Buczyński (Aegis Maelstrom)

Aegis Maelstrom (talk meta edits global user summary CA  AE)

Detaliile candidaților
At the Wikimedia Polska General Assembly, 2019
 • Personal:
  • Nume: Michał Buczyński
  • Domiciliu: Warsaw, Poland
  • Limbi: Polish-N, English-4, German-1
 • Editorial:
Declarație introductivă / Rezumatul cererii.
Această secțiune va fi tradusă. (maximum 150 de cuvinte)
Economist și finanțist, activist Wikimedia, editor din 2004 editor și persoană care crede în comunitățile auto-organizate care construiesc organizații distribuite.

Internetul este în continuă schimbare și sunt necesare mai multe investiții în produse și cercetare. Punerea în aplicare a Strategiei 2030 necesită mai multe resurse pentru voluntari, afiliați și centre de competență descentralizate. Pe măsură ce WMF continuă să crească din punct de vedere al bugetului, al personalului și al complexității, avem nevoie de un Consiliu de administrație puternic care să ofere viziune, îndrumare și supraveghere, iar eu cred că aș fi un aport valoros.

Combin o experiență în domeniul financiar și al analizei cantitative cu o lungă experiență de lucru cu editorii și cu creșterea unui afiliat pentru a servi mai bine voluntarii și publicul. Voi împărtăși perspectiva comunităților de dimensiuni medii și cu avere medie, muncind din greu și fiind ingenios, îndrăzneț și creativ pentru a aduce lucruri noi și minunate. Cu toate acestea, trecutul meu în FDC și în corporații mă ajută să înțeleg Fundația cu peste 500 de angajați și cunosc bine și provocările voluntariatului.

Contribuții la proiectele Wikimedia, apartenența la organizații Wikimedia sau afiliate, activități în calitate de organizator al mișcării Wikimedia, sau participarea la o organizație aliată mișcării Wikimedia.
(maximum 100 de cuvinte)
Scriitor, administrator, fost membru al comitetului de arbitraj. În perioada 2012-2018 vice-președinte, ulterior președinte al Wikimedia Polska (până în 2022): am condus un chapter creat de la zero cu comunități editoriale implicate, livrând inițiative noi și extraordinare Mișcării (de la microgranturi la Wikiexpediții și susținerea voluntarilor) cu un buget limitat si în cea mai mare parte cu finanțare proprie. Am mărit numărul angajaților cu normă întreagă de la 1 la 8 și încă mai angajăm.

Membru mulțumit al diversei familii CEE++ și al inițiativelor comune, în prezent în comitetul interimar de coordonare a creării Wikimedia CEE Hub.

Voluntar de lungă durată al WMF: GAC, reprezentant al comunității în FDC (două mandate), grupul de lucru pentru strategie, în prezent reprezentant al comunității în Comitetul de formulare al Cartei Mișcării.

Experiența în domeniile de competență identificate ca fiind necesare de către Consiliu.
 • Strategie și management organizațional
 • Dezvoltare de platforme tehnologice și/sau de produse la nivel de întreprindere
 • Politici publice și legislație
 • Știința datelor sociale, analiza datelor mari și învățarea automată

(maximum 150 de cuvinte)

Cred că istoricul meu profesional și pe wiki îmi permit să contribui puternic:
 • Analist cantitativ+MBA, istoric "full-stack" cantitativ și calitativ, peste 15 ani în domeniul riscului și conformității bancare m-au pregătit pentru strategie și management. De asemenea 10 ani în consiliul de administrație al unui afiliat mi-au oferit experiență în planificare programatică și strategică, alocarea resurselor și construirea de capabilități, precum și o perspectivă adițională asupra guvernanței, obligațiilor financiare și mediul entităților Wikimedia.
 • Experiența în administrarea și analiza depozitelor de date ar trebui să mă ajute să înțeleg platformele. Profesia mea îmbină finanțele, dreptul, analiza cantitativă și IT, așa că ar trebui să înțeleg complexitățile și problemele fragile.
 • De asemenea studiile în psihologie + audit/supervizare inclusiv analiză cantitativă/soluții formale și guvernanță ar trebui să mă facă un participant relevant la discuțiile despre coluții IA/ML.
 • Experiența în wikiactivism și în procesul legislativ a UE ca expert tehnic vor ajuta de asemenea.
 • Pot de asemenea să contribui în controlul intern, audit, comunități/afiliați/huburi sau chiar finanțe.
Experiențe trăite în lume. Suntem interesați în mod special să citim despre experiențele trăite în Africa, Asia de Sud, Asia de Est, de Sud-Est și Pacific, precum și în America Latină și Caraibe. Credem că experiența în aceste regiuni ar putea contribui la extinderea capacității consiliului de a îndeplini obiectivul strategiei mișcării de participare mai echitabilă, deși recunoaștem că și alte experiențe pot aduce contribuții importante.
(maximum 250 de cuvinte)
M-am născut în Republica populară Poloneză, a doua cea mai populată țară comunistă din Estul Europei, apoi am experimentat economia de tranziție pentru ~15 ani. Datorită acestui fapt, nu am avut multe oportunități să fi trăit experiențe în Africa, Asia de Sud, de Est și zona Pacificului, sau în Caraibe. Polonia, și CEE în general, este o zonă unde oamenii trăiesc rar asemenea experiențe: timp de mulți ani, pașapoartele, vizele si banii erau greu de obținut și majoritatea oamenilor încercau să-și câștige viața și să recupereze decalajul față de țările vestice. De aceea, în zona mea experiența în "Africa, South Asia, East and South East Asia & Pacific, and Latin America & Caribbean" era rezervată pentru cei puțini. Foarte puțini.

Oamenii obișnuiți din fostul bloc de Est nu puteau decât să viseze să viziteze America de Sud sau Caraibe. Au trecut mai degrabă prin dificultăți economice din anii 80 (când un salariu bun însemna 28 USD pe lună) și 90. Apoi milioane de oameni au migrat în țările occidentale în căutarea unui loc de muncă (și milioane mai migrează, în special din țările de la estul Poloniei). Din fericire, în cele din urmă, Polonia a cunoscut o creștere economică care mi-a permis să-mi fac munca la Varșovia, cu toate acestea, decalajul de bogăție este încă vizibil și un număr substanțial dintre colegii mei de clasă trăiește în Marea Britanie, UE de Vest sau SUA/Canada.

Continuă mai jos

Cunoașterea culturii și fluența lingvistică în alte regiuni și limbi în afară de regiunea și limba maternă. Conștientizarea interculturală ajută la construirea de punți în comunitatea noastră multiculturală.
(maximum 250 de cuvinte)
Din motivele explicate mai sus, pot înțelege unele probleme comune: emigrarea și comunitățile fracturate, accesul limitat la tehnologie și ajutor instituțional, disparități economice mai mari. De asemenea, fiecare economist ar trebui să înțeleagă lumea, astfel încât să mă educ (și să profit de ocazie pentru a călători, în special explorând orașele mari. Apoi pot vedea cât de diferite culturi și continente sunt diferite și cât de mult mai sunt de înțeles. Acestea fiind spuse, Nu sunt expert, de exemplu, în Asia de Sud, chiar și atunci când șeful meu este indian și locuiește în Chennai. FDC, unde mi-a plăcut să lucrez cu colegi de pe 5 continente, m-a învățat că sunt aici să citesc și să ascult. Avem multe de învățat din unul pe altul și sper că comunitățile și indivizii vor avea întotdeauna multe moduri de a vorbi, de a evidenția probleme importante și de a explica anumite complexități.

Al doilea lucru pe care îl aduc la masă este solidaritatea. Cooperarea CEE se găsește pe cooperare și ajutor reciproc, acolo unde cei mai capabili încearcă să ajute comunitățile mai mici. Regiunea mea are o tradiție lungă de experiență comună, proiecte comune și sprijin din partea de ex. capitolul meu către indivizii din regiune. Pentru a putea ajuta mai bine și un număr mai mare de oameni, lucrăm la CEE Hub - deoarece toată lumea merită un sprijin bun.

Experiența în calitate de susținător al creării unor spații sigure și colaborative pentru toți și/sau experiență în situații sau contexte de cenzură, represiune sau alte atacuri la adresa drepturilor omului.
(maximum 250 de cuvinte)
Oferirea unui spațiu sigur și colaborativ este vital pentru noi toți.

În primul rând, a servi într-un consiliu afiliat Wikimedia înseamnă atât responsabilități morale, cât și legale: pentru voluntari, personal, organizație, nevoi legale și reputaționale și multe altele. Pe lângă asta, wikimedianii sunt pasionați: de munca lor, de valorile lor și de relațiile lor - iar partea întunecată a acestei pasiuni sunt tensiunile, epuizarea, chiar și comportamentul greșit. A ajuta comunitățile să găsească modalități și standarde mai bune este o sarcină extrem de solicitantă. Așadar, menține și construiește Wikimedia ca un spațiu primitor: de la proiecte de editare, la întâlniri până la problemele angajaților - această muncă nu se va termina niciodată.

Aceste provocări au devenit și mai dificile în vremuri de instabilitate politică, democrații în scădere și chiar amenințare fizică în regiunea mea și sunt fericit că WMF încearcă să abordeze aceste probleme.

Din păcate, obligațiile mele mă obligă să nu dau niciun detaliu specific, dar sper că am ajutat la rezolvarea mult mai multor probleme decât am creat.

Experiența în legătură cu (sau ca membru, în măsura în care alegeți să o prezentați) un grup care s-a confruntat în trecut cu discriminarea și reprezentarea redusă în structurile de putere (inclusiv, dar fără a se limita la castă, rasă, etnie, culoare, originea națională, naționalitate, identitate de gen, expresie de gen, orientare sexuală, vârstă, religie, limbă, cultură, educație, abilități, venit și mediul înconjurător).
(maximum 250 de cuvinte)
Polonia este o țară foarte monoetnică (lucru care se schimbă) și nediversă din punct de vedere rasial, cu toate acestea, capitolul meu și eu personal ne propunem să creăm cea mai bună experiență posibilă pentru grupurile subreprezentate în limita posibilităților noastre.

Evidentă și vizibilă în multe limbi și demografii este decalajul de gen, atât așa cum ne gândim la editori, cât și subiectele prezentate de Wikimedia. Prin urmare, de ex. acțiuni dedicate pe care le desfășurăm în fiecare an (fost), precum și aprobarea (și participarea mea personală) la, de ex. WikiGap. Cu siguranță din perspectiva organizațională nu am putut permite nicio discriminare; Am angajat personal mai multe femei decât bărbați, iar WMPL își propune să ofere condiții de muncă adecvate. De asemenea, facem tot posibilul ca factorii socioeconomici, de sănătate și similari să fie îngrijiți corespunzător, iar banii, dizabilitățile etc. să nu elimine membrii comunității noastre de la participarea la acțiunile noastre sau la bursele noastre.

Lacune și inițiative particulare sunt nenumărate, totuși problema importantă din perspectiva mea este faptul că editarea se dovedește a fi neprimitoare pentru marea majoritate a oamenilor care citesc sau chiar încearcă să editeze Wikipedia. Cultura sigură a prieteniei și a respectului este visul meu; și chiar dacă este foarte greu de realizat, capitolul meu încearcă și construiește noi soluții orientate către voluntari – care sunt comoara noastră.

Verificare Verificare efectuată de comitetul electoral sau de angajaţii Fundaţiei Wikimedia.
Eligibilitate: Verificat
Verificat de: Matanya (talk) 09:11, 17 May 2022 (UTC)Reply[reply]
Identificare: Verificat
Verificat de: Joe Sutherland (Wikimedia Foundation) (talk) 23:55, 18 May 2022 (UTC)Reply[reply]

2022 Board of Trustees Analysis Committee Rating

This table shows the candidate rating provided by the 2022 Board of Trustees Analysis Committee
Candidate Name Wikimedia Background Sought Skills Sought Regional Experience Human Rights & Underrepresentation Overall rating from the average score of the four categories Overall rating from the average score of the nine criteria
Michał Buczyński Gold Silver Silver Silver Silver Gold