Jump to content

Predstavljanje Universal Language Selector

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Announcement Universal Language Selector and the translation is 100% complete.
Ikona za ULS u području međujezičkih linkova

Universal Language Selector (ULS) omogućava fleksibilan način podešavanja i prikaza jezičkih postavki poput jezika interfejsa, slova i načina unosa (rasporeda tastature). Od 11. juna 2013, ULS će biti dostupan na svim wikijima na Wikimediji u 5 faza.

Sada je aktivan na preko 150 wikija Wikimedije, uključujući Wikipediju na engleskom jeziku i Wikimedia Commons.

Dana 9. jula 2013, ULS će biti u potpunosti omogućen i dostupan na svim drugim wikijima Wikimedije (faza 5).

Gdje pronaći Universal Language Selector

Ikona ULS u ličnoj alatnoj traci

ULS može biti vidljiv na dva načina: u traci sa strane kao ikona koja izgleda kao zupčanik za wikije sa jezičkim verzijama, poput Wikipedije ili u ličnoj alatnoj traci na vrhu wiki stranica za wikije bez jezičkih verzija, poput Wikimedia Commonsa i Metawikija. Klikom na ikonu otvara se panel sa jezičkim postavkama koji se može koristiti za postavke prikaza i unosa. Na osnovu geografskog položaja korisnika, postavljena je početna vrijednost jezičkih postavki. Korisnici mogu postaviti način unosa i slova po svojoj ličnoj želji. Prijavljeni korisnici također mogu promijeniti i jezik za sve stavke u meniju Mediawiki.

Molimo pogledajte na opis mogućnosti Universal Language Selectora ili najčešće postavljena pitanja za više detaljnih podataka.