Fundraising 2010/Abbas Appeal/mk

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Абас[edit]

  • Прочитајте:
  • Лично обраќање
  • на Абас - уредник на Википедија
  • Порака од Абас - уредник на Википедија

Придонесувам на Википедија што почесто, уредувајќи статии на англиски и Свахили. И сепак сум вчудоневиден што овде во Кенија можам да бидам дел од една глобална заедница што се здружува за да го насобере сето човеково знаење на едно место. Сакам и вие да придонесете за Википедија - со донација, макар тоа да е и неколку долари. Еве зошто: И вие, како мене, сте дел од оваа заедница, а она што го градиме заеднички е од голема важност.

Знаењето значи моќ, но само кога го споделуваме. Младите тука во Кенија знаат дека образованието ќе ги извади од сиромаштија. Во светот постои огромно богатство од информации, но денес е недостапен за голем број луѓе.

За многумина во светот во развој, посетувањето училиште е невозможно. Учебниците им се безнадежно застарени, а не можат да си дозволат нови. Сите тие очајно сакаат да се дел од глобалната заедница – и ете, тоа го овозможува Википедија.

Тоа е знаење кое слободно се нуди секому. Секогаш се подновува и секогаш е во тек. Тоа е врска помеѓу мене и вас и сите оние што сакаат да го споделат.

Само замислете си каква разлика ќе направиме ако учениците во Кенија редовно имаат пристап до Википедија. Ова е само мал дел од она што го овозможувате кога правите донација за Фондацијата Викимедија.

Сите ние сме дел од оваа заедница, и секој од нас има свои причини за да ѝ помогне на Википедија. Што и да ве поттикнува, се надевам дека сега ќе учествувате во годишното прибирање средства, со донација од $20, €30, ¥4,000 или онолку колку што можете да си дозволите, и со тоа да ни помогнете Википедија да остане слободна.

Ова е важно, и сигурно прави разлика. Ви благодарам што придонесувате онака како што можете.

Искрено ваш

Абас Махмуд

Момбаса, Кенија