Fundraising 2011/Alan Letter/sl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Na Wikipediji sem ustvaril 2463 člankov. Vse zastonj.

Sem sistemski svetovalec, in delam z zelo velikimi finančnimi računalniškimi sistemi. Če bi delal ves čas, ki sem ga prestal na Wikipediji, bi do sedaj zaslužil že več sto tisoč dolarjev.

Ampak tu ne gre za denar. Na Wikipediji imamo drugačno valuto. Jaz in več tisoč drugih Wikipedijcev rade volje priskrbimo podake, ki so zdaj prosto dostopni celemu svetu. Vsi vemo, da je zaradi tega svet boljši.

Seveda pa infrastuktura, ki podpira vse te prosto dostopne podatke, ni zastonj. Zaradi tega enkrat na leto zaprosimo za denarne prispevke. Na Wikipediji ni oglasov, nič ne utripa, ob strani ni ničesar motečega, ničesar vam nočemo prodati. Wikipedije ne kvarijo komercialne transakcije.

Potrebujemo le nekaj vaše podpore. Prosimo vas za 5 dolarjev, 10 evrov, 1000 jenov, ali kolikor si pač lahko privoščite, da bi ohranili to storitev.

Infrastruktura, ki omogoča naše delo, in jo vzdržuje neprofitna fundacija Wikimedija, je kar se da skromna. Google naj bi imel skoraj milijon strežnikov. Yahoo ima osebje, ki šteje približno 13.000 ljudi. Mi imamo 679 strežnikov, naše osebje pa šteje 95 ljudi.

Wikipedija je po številu obiskov peta največja spletna stran. Vsak mesec služi 470 milijonom različnih ljudi, ki skupaj opravijo več milijard ogledov strani.

Če bi sklepali po delovanju gospodarstva, bi gotovo zaključili, da ljudje delajo samo za plačilo. Kako pa nekoga prepričamo, da pride na delo, če za to ni plačan?

Na Wikipediji za ustvarjanje neprecenljive dobrine izkoriščamo človeško hotenje po sodelovanju in izboljševanju znanja. Kultura ni stvar najbogatejših. Pri nas dobite objektivne in točne podatke, ki so temeljito organizirani, dobro dokumentirani in citirani, ter ažurni, dobite pa jih kadar koli si jih zaželite.

Zdi se mi, da je to izredna kupčija.

Hvala vam,

Alan Sohn
Wikipedijec