Jump to content

Fundraising 2011/GW Letter/sl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Sem univerzitetna študentka. Učbeniki za en semester me stanejo 500 dolarjev. Na Wikipediji pa lahko za več tisoč knjig informacij dobim zastonj.

To je razlog, zakaj Wikipedijo ne le prebiram, ampak jo tudi pomagam ustvarjati. Zdi se mi zelo pomembno, da je ta storitev brezplačno dostopna vsakomur. Wikipedija je pomembna velikemu številu ljudi s celega sveta, saj ima mesečno 470 milijonov bralcev.

Wikipedija bi morala razpasti že dolgo časa nazaj. Toda v nasprotju z večino drugih spletnih skupnosti jo vodi soglasje. Nima nobene bistvene administracije, nobenega izvršnega panela, ki bi se vtikal v vsako urejanje in v vsako pravilo. Namesto tega je izjemna skupnost prostovoljcev, ki sodelujejo pri izdelavi tega vira znanja, ki je dosegljiv brezplačno in brez oglasov.

S takšnim delom lahko naša skupnost več milijonov urednikov sodeluje pri izdelavi enciklopedij, ki vsebujejo skupno več kot 20 milijonov člankov v 283 jezikih.

V nasprotju z ostalimi najbolje obiskanimi spletnimi stranmi to počnemo z zelo skromnimi sredstvi. Da lahko opravljamo naše delo, potrebujemo stabilno infrastrukturo: strežnike, pasovno širino, programerje in tudi pravnike, ki pomagajo ohranjati našo neodvisnost. Vse se financira s pomočjo donacij, ki jih prispevajo bralci Wikipedije. Morda mislite, da je nekaj dolarjev prispevka samo kapljica v morje, ampak to je v resnici tisto, kar omogoča celoten projekt.

Iskreno se vam zahvaljujem.