Jump to content

Fundraising 2011/Karthik Letter/sl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Wikipedija je spremenila moje življenje tisti dan, ko je sredi mojega mesta odjeknil teroristični napad.

Bombni napad v Mumbaju leta 2011 se je prebil v ospredje vseh novic, toda v trenutku, ko je počilo, ni bilo nobene informacije iz prve roke o tem, kar se je v resnici zgodilo.

Vedel sem, da v iskanju odgovorov nisem mogel biti sam. Zato sem šel ven fotografirat dogajanje, na Wikipedijo pa sem naložil karto, ki sem jo sestavil iz svojih slik. Trudil sem se z urejanjem članka, ki je na Wikipediji pokrival ta bombni napad, da bi ljudje iz poplave informacij lahko izluščili nekaj smiselnega.

Od takrat sem naredil že več tisoč urejanj različnih člankov Wikipedije. Wikipedična izkušnja tistega dne je okrepila mojo strast do fotožurnalizma in mi orisala pot, ki ji sledim še danes.

Wikipediji sem bil hvaležen za njen obstoj in ko sem izvedel, na kakšen način se trudi obstati na spletu, sem nakazal 250 rupij. Boste tudi vi kaj prispevali in s tem omogočili, da je ta dragocen vir ostane dostopen po vsem svetu?

Wikipedija nam omogoča, da si delimo svet. S 470 milijoni različnih obiskov vsak mesec je revolucionirala način, kako sprejemamo in širimo informacije − včasih že v tistem trenutku, ko se nekaj zgodi.

In Wikipedija vse to počne zastonj − brez oglasov, z manj kot tisoč strežniki in manj kot sto zaposlenimi.

To je neverjetno. Samo poglejte Google ali Facebook: imata več sto tisoč strežnikov in več deset tisoč zaposlenih.

Nič čudnega, da je Wikipedija peta najpriljubljenejša in najbolj obiskana spletna stran. In tudi ni nič nenavadnega, da vsako leto potrebujejo podporo od ljudi, kot sva vi ali jaz.

Ji boste nakazali 5 dolarjev, 20 dolarjev, 50 dolarjev ali kolikor koli se vam Wikipedija pač zdi vredna?

Hvala,

Karthik Nadar,
wikipedist