Jump to content

Konsultacije o maltretiranju 2015.

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Harassment consultation 2015 and the translation is 73% complete.
Outdated translations are marked like this.

Problemi maltretiranja i neuljudnog ponašanja sve veća su briga internetskih zajednica, te Wikimedijinih projekti nisu izuzeti od ovih problema. Wikimedijine zajednice već godinama pokušavaju primijeniti razna rješenja na pojedinačnim projektima. Međutim, borba protiv ovakih problema još uvijek je u toku.

Ovo su prve od nekoliko planiranih konsultacija u vezi ove teme, s namjerom da se pruži mjesto za razgovor o raznim idejama, brigama, prijedlozima i mogućim rješenjima izazovnog problema maltretiranja na Wikimedijinim zajednicama.

Kako mogu učestvovati?

Ovo nije mjesto gdje biste trebali prijaviti pojedinačne slučajeve maltretiranja; njih je najbolje riješiti na postojećim mjestima na Vašem projektu. Slobodno možete dati izjave o svojim iskustvima s uvjetom da sudionike i konkretne slučajeve učinite anonimnim. Nemojte imenovati druge korisnike. Molimo pročitajte očekivanja prijateljskih prostora prilikom izlaganja svojih mišljenja ili raspravljanja o takvim stvarima s drugim osobama.

Šta mislite o problemu maltretiranja na našim projektima? Možete govoriti o:

  • zapažanjima trenutnih pristupa rješavanja ovih problema na našim projektima ili drugdje, te možete reći šta radi, a šta ne;
  • mogućim novim ili prilagođenim rješenjima ili pristupima rješavanja problema na našim projektima;
  • svojim mišljenjima o tome ima li maltretiranje efekat na Wikimedijine projekte i saradnike.

Svi prijedlozi su dobrodošli. Nadamo se da ćemo uskoro sastaviti sredstva koja se mogu koristiti u svrhu pružanja pomoći oko ovih problema.

Zastupanje zajednice, Zadužbina Wikimedia

Further reading

Ideje

Click here to check for new entries