Licensing tutorial/mk

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Preview of the original artwork (in English)
 • Корисни совети за учество на Заедничката Ризница
 • Можете да подигате наполно сопствени дела.
  • Тука спаѓаат фотографии и видеоснимки од:
   • природни пејзажи, животни, растенија.
   • јавни личности и лица фотографирани на јавни места.
   • корисни неуметнички предмети
  • ваши графикони, карти, дијаграми и аудиоснимки.
  • Запомнете: Споделувајќи го делото на Заедничката Ризница, дозволувате секој да го користи, умножува, менува и продава без да Ве извести.
 • Не прифаќаме дела создадени/инспирирани од друг
  • По основно, не можете да подигате туѓи дела.
  • Тука спаѓаат материјали како:
   • логоа
   • омоти од CD / DVD
   • промотивни слики
   • екрански слики од ТВ програми, филмови, DVD-а и програми
   • цртежи на јунаци од ТВ, стрипови и филмови − дури и ако Вие сте ги цртале
   • највеќето слики од Интернет.
 • ... главни исклучоци:
  • Можете да подигате нечие дело ако авторот дозволил секој да може да го користи, умножува, менува и продава.
  • Можете да подигате ваши фотографии од стари уметнички дела, статуи и згради (обично постари од 150 години).
 • Значи...
  • Можете да подигате свои изворни дела.
  • Ви блгодариме на помошта - таа е многу важна.
  • Не прифаќаме туѓи дела без јасна дозвола од авторот.
 • Имате прашања? Побарајте помош.
 • ОК
 • СТОЈ
 • ОК
 • СТОЈ