MassMessage

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page MassMessage and the translation is 100% complete.

MassMessage(Special:MassMessage) is een hulpmiddel dat gebruikers in staat stelt om snel en makkelijke overlegpagina berichten te sturen. Dit hulpmiddel is geactiveerd sinds oktober 2013.

MassMessage staat lokale beheerders toe om berichten naar hun eigen wiki te sturen en staat Meta-Wiki beheerders toe om berichten naar gebruikers op elke Wikimedia wiki te sturen.

Voor algemene informatie over hoe deze extensie te gebruiken, waaronder opt-out instructies, bekijk dan Help:Extension:MassMessage.

Meld elke bug of gewenste functionele aanpassing op de overlegpagina of direct in Phabricator met het aanmaken van een taak.

Beperkingen

MassMessage wordt ingezet op Wikimedia wiki's met twee beperkingen: een extra gebruikersrecht en een instellingskeuze die de mogelijkheden beperken.

Het extra gebruikersrecht wordt massmessage genoemd en wordt standaard alleen toegekend aan lokale beheerders (sysops). Eerst kon iedereen op een on-wiki toeganslijst (waaronder niet-beheerders) makkelijk massa berichten rondsturen. Uw lokale gemeenschap moet de optie overwegen: een virale gebruiksgroep toevoegen (d.w.z. dat iedereen in de gebruikersgroep iedereen kan toevoegen in de zelfde gebruikersgroep), beheerders toestaan om de gebruikersrechten aan een specifieke gebruikersgroep toe te kennen of een verzoekpagina op zetten waar beheerders de verzoeken afhandelen. Wees u bewust van het feit dat MassMessage, in de kern, niets meer doet dan wat elke gebruiker kan doen met webpagina's zonder zelfs in te loggen.

De instellingskeuze beperkt lokale gebruikers (behalve op Meta) om cross-wiki verzendingen te versturen. Elke gebruiker kan webpagina's openen en cross-wiki posten zonder te hoeven in te loggen, maar de optie in de MassMessage extensie is nu uitgeschakeld.

Global message delivery

Alleen op Meta-Wiki (deze wiki) kan elke gebruiker met het massmessage gebruikersrecht (beheerders en bulkberichtverzenders) berichten sturen naar elke Wikimedia wiki. Als toevoeging is er op deze wiki een sjabloon ({{target}}) dat gebruikt moet worden om lijsten mee in te voeren.

  • De lijst met ontvangers moet een geldige lijst zijn die door de extensie wordt geaccepteerd (zoals een lijst Global message delivery/Targets of MassMessage/Lists).
  • De onderwerpregel is vrij eenvoudig. Het mag niet groter zijn dan 240 bytes (anders zijn er afgekapte bewerkingssamenvattingen).
  • De body is de tekst van de boodschap die u wilt versturen.
    • Voor berichten die langer zijn dan een paar regels, moet de hoofdtekst slechts een paar regels inleiding zijn met een link naar het eigenlijke bericht, vertaalbaar met de extensie Translate (voorbeeld; zelfstudie) – tenzij het een gebruiker is die zich heeft aangemeld of een projectpagina in dezelfde taal als het bericht.
    • Gebruik geen sjablonen. U weet nooit of zo'n sjabloon bestaat op de doelwiki en of het zich zal gedragen zoals de versie die u gebruikt.
    • Wees voorzichtig met links. De meeste linken naar Meta, dus moeten ze de vorm hebben van tekst. Anders worden ze rood weergegeven op de doelwiki.
      • Gebruik links in de vorm [[m:Special:MyLanguage/Paginanaam]] als de pagina vertalingen heeft en de extensie Translate.
    • Als u een bericht stuurt in het Engels naar wiki's die niet in het Engels zijn, wikkelt u het bericht dan met <div lang="en" dir="ltr" class="mw-content-ltr"></div>. U kunt ook {{int:please-translate}} (die "Please help translate to your language" zegt, in de eigen taal van de gebruiker) toevoegen aan de body van uw bericht om vertalingen in de lokale taal te vragen.
    • Voeg een link toe naar Global message delivery of een andere pagina waar gebruikers kunnen begrijpen waarom en hoe het bericht is afgeleverd en feedback kunnen geven (zoals de gebruikersbespreking van de afzender, de Meta-Wiki of mediawiki.org pagina van het project).
    • Als het vorige punt niet is bereikt, voeg dan een link naar de distributielijst toe, bijvoorbeeld "(Verkeerde pagina? Los het hier op.)".
    • Voeg eventueel een link toe naar uw gebruikerspagina of gebruikersoverlegpagina op Meta, om een normale handtekening na te bootsen: [[m:User:Example|Voorbeeld]] ([[m:User talk:Example|overleg]]) voor Voorbeeld (overleg).
      • Als u een bericht in een taal van links naar rechts stuurt naar wiki's die van rechts naar links worden geschreven (of het tegenovergestelde), verpak dan uw handtekening in <bdi> tags (Bi-Directional Isolation). U kunt de "talk"-tekenreeks ook automatisch vertalen. Bijvoorbeeld: <bdi lang="en" dir="ltr">[[m:User:Example|Example]] ([[m:User talk:Example|{{subst:int:Talkpagelinktext}}]])</bdi>
    • Sluit het bericht af met een tijdstempel (de wiki-opmaak om dit te bereiken is 5 tildes: ~~~~~).
  • Volg de beste aanpakken in de praktijk bij projecten in meerdere talen.
    • Voor vertaalde (meertalige) nieuwsbrieven volgt u de instructies op deze pagina.
  • Voorkom excuses te moeten geven en controleer nogmaals of u de juiste distributielijst gebruikt. Door dit te gebruiken, gaat u akkoord met het volgende: u bent volledig verantwoordelijk voor eventuele fouten (inclusief typefouten in de hoofdtekst, ongepaste lijsten met ontvangers, enz.) en u verbindt zich ertoe om alle rommel die u maakt handmatig op te ruimen.
  • Als het bericht over meerdere talen en/of projecten is, test het bericht dan handmatig op een van deze wiki's om er zeker van te zijn dat links werken zoals verwacht, zie ook Special:Interwiki.
  • Bezoek elk van de wiki's waar u gaat posten. Hierdoor wordt het verbonden met uw globale account. Als u dit niet doet, dan zal uw GlobalUserPage daar niet werken, en zult u geen notificaties ontvangen voor berichten op uw gebruikersoverlegpagina. (Of gebruik het globale SUL hulpmiddel om uw account op alle wiki's te koppelen.)

Zie ook