Bewegingscharter/Inhoud

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Movement Charter/Content and the translation is 100% complete.


Deze pagina belicht een deel van de conceptinhoud van het Bewegingscharter. Deze inhoud zal blijven veranderen tot aan het Bewegingscharter wordt geratificeerd, die naar verwachting in 2023 zal plaatsvinden.

Handvest Inhoud Verhaal

Ontwerpvisualisatie van het "Gemeenschap"-gebied van het verhaal van het Bewegingshandvest (uit het Comité's persoonlijke ontmoeting in juni 2022).

(Een voorlopig verhaal van hoe de inhoud van het handvest moet worden ontwikkeld, van de Movement Charter Drafting Committee vanaf mei 2022.)

Het bewegingscharter heeft als preambule een Waardenverklaring, die alles wat ons dierbaar is in de breedste zin samenvat en op welsprekende wijze uitdrukt.

Actiegerichte items die het daadwerkelijke beleid sturen, kunnen worden gehaald uit een breed scala aan potentiële ideeën en worden gesorteerd in drie categorieën of emmers: voor Governance, Resources en Community. Deze kunnen ook worden opgevat als de basismechanismen die een rol spelen in (1) politieke, (2) economische en (3) sociale/informatieve domeinen, en zijn een zeer functionele manier om de rollen te verdelen. Alle potentiële ideeën en voorstellen die een directe impact hebben op het beleid zouden in een van deze categorieën worden gesorteerd, inclusief voorstellen uit eerdere fasen en ook nieuwe voorstellen van de gemeenschappen.

Elk van de categorieën, of emmers, zou door de MCDC worden gezaaid met de beste en breedste ideeën uit eerdere fasen, evenals de eigen discussies van de MCDC. Er zou ruimte zijn voor beoordeling, verduidelijking en nieuwe voorstellen van gemeenschapsleden op de subpagina van de Meta-Wiki-inhoudscategorie en via andere platforms die zullen worden gecrosspost.

Overzicht

Na zijn persoonlijke bijeenkomst in juni 2022 bereikte de redactiecommissie overeenstemming over een ruwe schets of "inhoudsopgave" van het Movement Charter. De overeengekomen opzet is de volgende (de orange color geeft aan dat er een hoofdstuk wordt opgesteld en mogelijk heeft lopend overleg, raadplegen de tijdlijn voor details):

Vereniging Inhoudsbeschrijving
Preambule Definitie van het Handvest en het doel ervan.
Waarden & Principes Kernwaarden en samenwerkingsprincipes voor de hele beweging.
Definities Definitie van sleutelbegrippen die in het Handvest worden beschreven.
Wereldraad Definitie van de Global Council als het belangrijkste toekomstige bestuursorgaan voor wereldwijde bewegingen. In dit gedeelte wordt de beschrijving van de rol van de Global Council uitgebreid in de aanbevelingen Bewegingsstrategie. Het kan ook het proces schetsen voor het opzetten van de Global Council.
Rollen en verantwoordelijkheden Definitie van rollen en verantwoordelijkheden van bewegingsentiteiten. Dit omvat waarschijnlijk definities over de rollen van entiteiten zoals de Raad van Toezicht, de Wikimedia Foundation, de Wikimedia filialen en gemeenschappen, onder andere.
Besluitvorming Definitie van wereldwijde besluitvormingsprocessen. Dit kan van toepassing zijn op beslissingen die tegelijkertijd vele belanghebbenden in de Wikimedia-beweging raken, waaronder onder andere de Wikimedia Foundation, gelieerde ondernemingen en gemeenschappen.
Wijzigingen en implementatie Definitie van wijzigings- en implementatieprocessen van het Handvest. Dit beschrijft hoe de wijzigingen in het Bewegingshandvest worden aangebracht nadat het voor het eerst is geratificeerd. Het beschrijft ook hoe de beoogde veranderingen in het Bewegingshandvest voor de Wikimedia-beweging in de praktijk zullen worden geïmplementeerd en gehandhaafd.
Bijlagen / Woordenlijst Gedetailleerd overzicht van de belangrijkste inhoud en definities van de belangrijkste termen die in elk hoofdstuk van het Bewegingshandvest worden gebruikt.

Begin met het lezen van de eerste 3 ontwerpsecties van het Handvest →

Gerelateerde documenten