Jump to content

Стратегија и управљање покретом/Билтен/7

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy and Governance/Newsletter/7 and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.
Strategija i upravljanje pokretom: Vesti
previous issue 

Добродошли у 7. издање Билтена Стратегије и управљања покретом! Билтен дистрибуира релевантне вести и догађаје о примени Викимедијиних Препорука за стратегију покрета, друге релевантне теме у вези са управљањем покретом, као и различите пројекте и активности које подржава тим за Стратегију и управљање покретом (МСГ) Фондације Викимедија.

Планирано је да Билтен МСГ излази тромесечно, а постоји и МСГ Недељник који је осмишљен да удовољи Викимедијанцима који желе да помније прате наше процесе. На страници за разговор можете оставити повратне информације или идеје за будућа издања. Такође нам можете помоћи тако што ћете превести издања билтена на ваше језике и делити билтен на порталима и платформама ваше заједнице. Такође вас позивамо да се пријавите за редовно добијање билтена овде.

Хвала вам на читању и учествовању!

Дискутуј на МС Форуму
 • Објављен је извештај о климатском учинку WMF: Емисија угљеника Викимедијине фондације смањена је за 7% у односу на претходне године. Ово је назначено у годишњем извештају о еколошкој одрживости (угљенични отисак) Фондације Викимедија за 2021. Сврха је да осигурамо да наш рад и мисија подржавају одрживији свет. Прочитајте сажетак извештаја на Diff блогу, као и детаљан извештај на Wikimedia Commons (пдф).
[$F1 Дискутуј на МС Форуму]
 • Побољшања десктоп интерфејса на пројектима Википедије : Веб тим Фондације Викимедија започео је низ побољшања у оквиру пројекта Вектор 2022. Побољшања обухватају различите промене карактеристика странице пројекта Викимедије, као што су кориснички мени, заглавље и садржај. Прочитајте више на Diff блогу.
[$F1 Дискутуј на МС Форуму]

Наставља се рад на Универзалном кодексу понашања. Комисија за ревизију разматра повратне информације заједнице како би унео измене у Смернице за спровођење УЦоЦ-а. Комисија је такође објавила ажурирану временску линију. Можете наставити да остављате своје коментаре на Мети или на новом Форуму Стратегије покрета. Такође можете дискутовати о недавно одобреном захтеву за добијање гранта за тестирање групе за подршку администраторима.

[$F1 Дискутуј на МС Форуму]
[$F1 Дискутуј на МС Форуму]
[$F1 Дискутуј на МС Форуму]
 • Изградња капацитета за лидере заједница у Бразилу : У просеку 2.000 активних уредника доприноси Википедији на португалском језику, а значајан број њих долази из Бразила. Неки од њих су и организатори повезани са једином Викимедијином подружницом у земљи Wiki Movimento Brasil (WMB). Чланови WMB Лукас Пианта и Адриана Батата имају за циљ да припреме план изградње капацитета заједно са члановима заједнице који су вољни да се даље ангажују у покрету Викимедије кроз њихов најновији пројекат, Capacitação de lideranças brasileiras („План за развој лидерства у бразилским заједницама").
 • Почиње истраживање процене потреба на Зеленортским Острвима : На другој страни Атлантика, резиденцијални Викимедијанац са пребивалиштем у Португалу, Руте Кореиа, недавно је посетио афричку земљу Зеленортска острва да би започео рад на терену за истрживање процене потреба, са намером да подели резултате са заједницом до септембра 2022.
[$F1 Дискутуј на МС Форуму]
[$F1 Дискутуј на МС Форуму]
 • Висококвалитетни видео снимци за научне експерименте : Заједничко знање, подружница покрета Викимедија у Македонији, наставља са својим пројектом Вики-екперименти, који има за циљ да направи висококвалитетне видео снимке систематски одабраних експеримената из физике, хемије и биологије који илуструју важне научне појмове и појаве. Овај пројекат је започет 2015. године у сарадњи са Институтом за физику ФНСМ у Скопљу.
 • Нове алатке за снимање оралне транскрипције : Викимедијанци |Амрит Суфи и Нитеш Гил су објавили Алатку за транскрипцију усмене културе. То је скуп алата који дају детаљна упутства о томе како да забележите усмену културу, како да отпремите на Викимедијину оставу и како да направите транскрипцију и поставите је на Викиизворник.
[$F1 Дискутуј на МС Форуму]

Остале новости

 • Форум Стратегије покрета : крајем маја 2022., тим МСГ покренуо је предлог за Форум Стратегије покрета (МС Форум), вишејезични дискусиони форум заснован на платформи Discourse, где сви Викимедијанци да промишљају и разговарају о имплементацији иницијатива Стратегије покрета. Детаљан предлог је објављен на Мета-вики. Период за преглед и коментаре је отворен до 24. јула 2022. и Викимедијанци су позвани да дају своје повратне информације. Ако постоји довољан консензус заједнице за подршку МС Форуму, он ће бити покренут у августу 2022, пре почетка Викиманије. Тим МСГ објављује недељни извештај који пружа статистички увид у форум.
 • Избори за Одбор повереника Фондације Викимедија 2022. : У току је процес избора нових чланова Одбора повереника Фондације Викимедија. Укупно дванаест кандидата ће се кандидовати за два места која бирју подружнице-и-заједница. Представници подружница Покрета Викимедије ће у јулу 2022. изгласати ужи избор од шест кандидата. Викимедијина заједница ће својим гласовима, у августу 2022, изабрати два од тих шест. Бирачи се могу ослонити на рангирање појединачних кандидата које је обезбедила Комисија за анализу састављена од волонтера, Изборни компас и [1] одговоре самих кандидата на питања која су им постављена] пре гласања.
  • Региструјте се као изборни волонтер ако желите да будете више укључени у изборе за Одбор повереника. Изборни волонтер ће бити одговоран за попуњавање празнина између Изборне комисије, фасилитаторског тима који подржава изборе Одбора повереника и Викимедијине заједнице. Помоћи ћете члановима ваше локалне заједнице да учествују на изборима и допринесе обликовању будућности нашег Покрета.
 • WIKIMOVE подкаст : наше колеге из тима за Стратегију покрета и глобалне односе на Викимедији Немачке покренули су WIKIMOVE, подкаст који има за циљ да „буде форум за отворене и искрене разговоре о темама у вези са стратегијом покрета”. Епизоде су доступне уз РСС Феед на главним подкаст платформама. Видео верзија, са енглеским титловима, доступна је на YouTube. Најновија епизода садржи дискусију о пројекту UNLOCK Акцелератор, који је био прималац грантова за имплементацију Стратегије покрета.
 • Промене у МСГ тиму : мала порука захвалности и жеља за срећом у будућим настојањима нашим колегама који су напустили Фондацију Викимедија или прешли у други тим: Јонгђин Ко, Јумико Шибата, Сем Ојејле и Џеки Кернер. Хвала вам и видимо се!