Mozgalmi Stratégia és Irányítás/Hírlevél/7

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy and Governance/Newsletter/7 and the translation is 100% complete.
Movement Strategy and Governance News
previous issue 

Szeretettel köszöntelek a Mozgalmi stratégia és irányítás 7. számában (2022. július-szeptember). Hírlevélben! A hírlevél a Wikimédia Mozgalmi stratégia ajánlásainak megvalósításával, a Mozgalom irányításával kapcsolatos egyéb releváns témákkal, valamint a Wikimédia Alapítvány Mozgalmi stratégia és irányítás (MSG) csapata által támogatott különböző projektekkel illetve tevékenységekkel kapcsolatos releváns híreket és eseményeket oszt meg.

Az MSG hírlevél negyedévente jelenik meg. Ha azonban érdeklődsz a gyakori frissítések iránt, ott van a Mozgalmi Stratégia Heti Hírlevél, mely azoknak a wikimédiásoknak szól, akik közelről szeretnék követni a folyamatainkat. A vitalapon hagyhatsz visszajelzést vagy ötleteket a jövőbeli hírlevelekkel kapcsolatban. Segíthetsz nekünk azzal is, hogy lefordítod a hírlevelet a saját nyelvedre/nyelveidre, és megosztod a közösségi platformjaidon. Arra is megkérünk, hogy iratkozz fel a hírlevélre itt.

Köszönjük az olvasást és a részvételt!

Beszéljük meg az MS Fórumán
 • WMF ökológiai lábnyom jelentés közzététele: A Wikimédia Alapítvány szén-dioxid-kibocsátása 7%-kal csökkent az előző évekhez képest. Ez derül ki a Wikimédia Alapítvány 2021-es éves környezeti fenntarthatósági (ökológiai lábnyom) jelentéséből. A cél annak biztosítása, hogy munkánk és küldetésünk egy fenntarthatóbb világot támogasson. A jelentés összefoglalója a Diff oldalon és a részletes jelentés a Wikimédia Commonson (pdf) olvasható.
Beszéljük meg az MS Fórumán
 • A Wikimédia projektek asztali felületének javítása : a Wikimédia Alapítvány Web csapata a Vector 2022 projekt részeként egy sor fejlesztésbe kezdett. A fejlesztések közé tartoznak a Wikimédia-projektek oldal funkcióinak különböző változtatásai, mint például a felhasználói menü, a fejléc és a tartalomjegyzék. Olvasd tovább a Diffről.
Beszéljük meg az MS Fórumán

Folytatódik a munka az Általános Magatartási Szabályzaton. Egy Módosítási Bizottság vizsgálja a közösségi visszajelzéseket, hogy változtatásokat eszközöljön a végrehajtási irányelveken. A felülvizsgálati bizottság egy frissített ütemtervet is nyilvánosságra hozott. A visszajelzéseket továbbra is megoszthatod a Meta felületén vagy az [új Mozgalmi Stratégiai Fórumon]. Továbbá megvitathatod a nemrég jóváhagyott támogatási kérelmet, amelynek célja az adminisztrátorok számára létrehozott kortárssegítő csoportok tesztelése.

Beszéljük meg az MS Fórumán
 • Hubok : 2022. június 24. és 26. között az MSG csapata Globális beszélgetések sorozatot hívott össze a javasolt Minimális kritériumok a Hub Pilots számára. A beszélgetésekről készült teljes jelentés a Metán olvasható.
 • Mozgalmi Charta tervezet : a Mozgalmi Charta Szerkesztő Bizottsága (MCDC) először ült össze személyesen. Az ülésre 2022. június 17-19. között került sor Berlinben, Németországban. Az MCDC jelenleg a Charta vázlatát készíti elő (a tartalomjegyzékhez hasonlóan). A vázlatot több albizottság között fogják felosztani, hogy az egyes részeket kidolgozzák. Az MCDC egy új tagot is köszöntött, Daria Cybulska, aki Jamie Li-Yun Lin helyére lépett. Havi frissítések olvasása.
 • A Wikimédia Deutschland fehér könyve a Wikimédia-mozgalomban való részvétel jövőjének megtervezéséről: A Wikimedia Deutschland a Wikimédiások egy kis csoportjával együttműködve egy fehér könyvet adott ki, melynek célja, hogy "inputot nyújtson a Wikimédia-mozgalom részvételi folyamatainak lehetséges kialakításához". A fehér könyv kapcsolódik a Mozgalom Chartájának szerkesztési folyamatához. Egy nyilvános bemutatót és kérdezz-felelek ülést tartottak 2022. július 11-én, és minden érdeklődő Wikimédiás elmondhatja véleményét vagy felmerülő kérdését annak MS Fórum szálán. A fehér könyv olvasása (pdf).
Beszéljük meg az MS Fórumán
 • Segítőszolgálat a tartalmi partnerségek számára : a Tartalmi Partnerségi Központ létrehozására irányuló munka részeként a Svéd Wikimédia elindított egy Segítőszolgálatot, hogy gyakorlati támogatást nyújtson azoknak a társszervezeteknek és önkénteseknek, akik tartalmi partnerségeket próbálnak kialakítani, különösen a világ hátrányos helyzetű és alulreprezentált részein élő helyi közösségek számára. Olvass többet a Diffről.
Beszéljük meg az MS Fórumán
 • A brazil közösségi vezetők kapacitásának bővítése : A portugál Wikipédiához átlagosan 2000 aktív szerkesztő járul hozzá, jelentős részük Brazíliából származik; néhányan az ország egyetlen Wikimédia-tagszervezetéhez Wiki Movimento Brasil (WMB) kapcsolódó szervezők is. A WMB tagjai, Lucas Piantá és Adriane Batata legújabb projektjük, a Capacitação de lideranças brasileiras ("Vezetőképesség-fejlesztési terv a brazil közösségek számára") révén a Wikimédia mozgalomban való további részvételre hajlandó közösségi tagokkal együtt egy kapacitásbővítési tervet szeretnének kidolgozni.
 • A Zöld-foki-szigeteken elkezdődött a szükségletfelmérő kutatás : Nemrégiben az Atlanti-óceán túloldalán a Portugáliában élő wikimédiás, Rute Correia az afrikai Zöld-foki-szigetekre látogatott, hogy megkezdje a felmérési szükségletek kutatásának előkészítését, azzal a szándékkal, hogy a kutatás eredményeit 2022 szeptemberére megossza a közösséggel.
Beszéljük meg az MS Fórumán
Beszéljük meg az MS Fórumán
 • Kiváló minőségű videók tudományos kísérletekhez : A Megosztott Tudás, a Wikimédia mozgalom macedóniai társszervezete folytatja Wikiexperiments projektjét, melynek célja, hogy módszeresen kiválasztott fizikai, kémiai és biológiai kísérletekről jó minőségű videókat rögzítsen, hogy szemléltesse a fontos tudományos fogalmakat és jelenségeket. A projekt 2015-ben indult, a szkopjei FNSM Institute of Physics (Fizikai Intézet) közreműködésével.
 • Új eszköztár a szóbeli átiratok rögzítéséhez : A wikimédiások Amrit Sufi és Nitesh Gill kiadták az Oral Culture Transcription Toolkitet, ami egy olyan eszközkészlet, mely részletes útmutatást ad a szóbeli kultúra rögzítéséhez, a Wikimédia Commonsra való feltöltéshez, illetve az átirat elkészítéséhez és a Wikiforrásra való feltöltéséhez.
Beszéljük meg az MS Fórumán

Egyéb hírek és aktualitások

 • Mozgalmi stratégiai fórum : 2022. május végén az MSG csapata előterjesztette a Mozgalmi Stratégia Fórum (MS Fórum) javaslatát, mely egy Discourse alapú többnyelvű vitafórum minden wikimédiás számára, hogy ötletelhessen és megvitathassa a Mozgalmi Stratégia kezdeményezéseinek kivitelezését. A részletes javaslat a Meta-wiki oldalán került közzétételre. A véleményezési időszak 2022. július 24-ig tart, és a wikimédiások visszajelzéseiket várják. Ha a közösség kellően egyetért az MS Fórum támogatásában, akkor 2022 augusztusában, a Wikimánia előtt elindul. Az MSG csapata egy [heti jelentést] tesz közzé, mely statisztikai betekintést nyújt a fórumról.
 • A 2022-es évi Wikimédia Alapítvány kuratóriumi választások : a Wikimédia Alapítvány kuratóriumának új tagjainak megválasztása folyamatban van. Összesen tizenkét jelölt indul a két, a közösség és a tagok által választott helyért. A Wikimédia Mozgalom társszervezeteinek képviselői 2022 júliusában szavaznak, hogy hat jelöltet válasszanak ki. A teljes Wikimédia-közösség 2022 augusztusában választja meg az utolsó két jelöltet. A szavazók a szavazás előtt támaszkodhatnak a jelöltek egyéni rangsorára, melyet egy önkéntes Elemző Bizottság, a Választási Iránytű és a jelölteknek a feltett kérdésekre adott válaszai alapján állítanak össze.
  • Regisztráld magadat választási önkéntesnek, ha szeretnél jobban bekapcsolódni a kuratóriumi választásokba. Egy választási önkéntes feladata a Választási Bizottság, a kuratóriumi választást támogató facilitációs csapat és a Wikimédia közösség közötti szakadék áthidalása lesz. Segítesz a helyi közösség tagjainak részt venni a választásokon, és hozzájárulsz a mozgalmunk jövőjének alakításához.
 • WIKIMOVE podcast : a Wikimedia Deutschland Mozgalmi stratégia és globális kapcsolatok csapatának munkatársai elindították a WIKIMOVE podcastot, melynek célja, hogy "a Mozgalmi stratégiával kapcsolatos témákról folytatott nyílt és őszinte beszélgetések fóruma legyen". Az egyes részek RSS feed segítségével elérhetőek a főbb podcast platformokon. Az angol feliratos videós változat a YouTubeon tekinthető meg. A legutóbbi epizódban az UNLOCK Accelerator projektről volt szó, mely a Mozgalmi Stratégia Végrehajtási Támogatások egyik kedvezményezettje volt.
 • Változások az MSG csapatában : egy kis köszönetnyilvánítás és sok boldogságot a jövőbeli munkájukhoz azoknak a távozó kollégáinknak, akik elhagyták a Wikimédia Alapítványt, vagy más csapathoz kerültek: Youngjin Ko, Yumiko Shibata, Sam Oyeyele és Jackie Koerner. Köszönjük, és hamarosan találkozunk!