Strategija i upravljanje pokretom/Bilten/7

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy and Governance/Newsletter/7 and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.
Strategija i upravljanje pokretom: Vijesti
previous issue 

Dobro došli u 7. broj (srpanj-rujan 2022.) Biltena o Strategiji i upravljanju pokretom! Bilten distribuira relevantne vijesti i događaje o provedbi Wikimedijinih Preporuka strategije pokreta, drugim relevantnim temama u vezi s upravljanjem pokretom, kao i različitim projektima i aktivnostima koje podržava tim za Strategiju i upravljanje pokretom (MSG) Zaklade Wikimedia.

MSG Bilten planiran će izlaziti tromjesečno. Ipak, ako želite pomnije pratiti naše procese, tu je i češći MSG Tjednik. Možete ostaviti povratne informacije ili ideje za buduća izdanja na stranici za razgovor o biltenu. Možete nam pomoći i prevođenjem biltena na vaše jezike i dijeljenjem biltena na portalima i platformama vaše zajednice. Također se ne zaboravite pretplatiti na ovaj bilten ovdje.

Hvala na čitanju i sudjelovanju!

Diskutuj na MS Forumu
 • Objavljeno je Izvješće o klimatskom učinku WMF: Emisija ugljika Zaklade Wikimedia smanjila se za 7% u odnosu na prethodne godine. To je naznačeno u godišnjem izvješću Zaklade Wikimedia o održivosti okoliša (ugljični otisak) za 2021. godinu. Svrha je osigurati da naš rad i misija podržavaju održiviji svijet. Možete pročitati sažetak izvješća na Diffu i detaljan izvještaj na Wikimedia Commonsu (pdf).
[$F1 Diskutuj na MS Forumu]
 • Poboljšanje radnog sučelja Wikimedijinih projekata : Web tim Zaklade Wikimedia započeo je niz poboljšanja u sklopu projekta Vector 2022. Poboljšanja uključuju razne promjene značajki stranica Wikimedijinih projekata, kao što su korisnički izbornik, zaglavlje i sadržaj. Pročitajte više na Diffu.
[$F1 Diskutuj na MS Forumu]

Nastavlja se rad na Univerzalnom kodeksu ponašanja (UCoC) Komisija za reviziju pregledava povratne informacije zajednice kako bi izvršio izmjene u Smjernicama za provedbu. Komisija je također objavila ažurirani vremenski okvir. Možete nastaviti dijeliti povratne informacije na Meti ili na novom Forumu Strategije pokreta. Također možete razgovarati o nedavno odobrenom grantu za testiranje podrške administratorima kroz grupe.

[$F1 Diskutuj na MS Forumu]
[$F1 Diskutuj na MS Forumu]
[$F1 Diskutuj na MS Forumu]
 • Izgradnja kapaciteta za lidere zajednica u Brazilu : U prosjeku 2.000 aktivnih urednika pridonosi Wikipediji na portugalskom jeziku, a značajan broj njih dolazi iz Brazila. Neki od njih su organizatori povezani s jedinom Wikimedijinom podružnicom u zemlji Wiki Movimento Brasil (WMB). Članovi WMB-a Lucas Piantá i Adriane Batata imaju za cilj napraviti plan izgradnje kapaciteta zajedno s članovima zajednice koji su voljni dodatno se uključiti u Wikimedijin pokret kroz njihov najnoviji projekt, Capacitação de lideranças brasileiras ("Vodstvo" Razvojni plan za brazilske zajednice").
 • Počinje istraživanje o procjeni potreba na Kabo Verdeu : S druge strane Atlantika, Wikimedian-in-Residence sa sjedištem u Portugalu, Rute Correia, nedavno je posjetio afričku državu Zelenortski Otoci kako bi započeo temeljni rad na istraživanju procjene potreba, s namjerom podijeliti rezultate istraživanja sa zajednicom do rujna 2022.
[$F1 Diskutuj na MS Forumu]
[$F1 Diskutuj na MS Forumu]
 • Visokokvalitetni video zapisi za znanstvene eksperimente : Shared Knowledge, podružnica Wikimedijinog pokreta u Makedoniji, nastavlja sa svojim Wikiexperiments projektom, čiji je cilj snimanje visokokvalitetnih video zapisa sustavno odabranih eksperimenata iz fizike, kemije i biologije kako bi se ilustrirali važni znanstveni pojmovi i pojave. Ovaj projekt započet je 2015. godine u suradnji s Institutom za fiziku FNSM u Skoplju.
 • Novi alat za snimanje usmenih prijepisa : Wikimedijanci Amrit Sufi i Nitesh Gill objavili su Oral Culture Transcription Toolkit, skup alata koji daje detaljne upute o tome kako zabilježiti usmenu kulturu, kako kako ih učitati na Wikimedia Commons i kako stvoriti transkripciju i učitati je na Wikisource.
[$F1 Diskutuj na MS Forumu]

Ostale novosti

 • Forum Strategije pokreta : Krajem svibnja 2022, tim MSG-a pokrenuo je prijedlog za Forum Strategije pokreta (MS Forum), višejezični forum baziran na platformi Discourse, na kojem svi Wikimedijanci mogu promišljati i raspravljati o implementaciji inicijativa Strategije pokreta. Detaljan prijedlog je objavljen na Meta-wiki. Razdoblje pregleda je do 24. srpnja 2022. i Wikimedijanci su pozvani da daju svoje povratne informacije. Ako postoji dovoljan konsenzus zajednice u podršci MS Forumu, bit će pokrenut u kolovozu 2022. prije Wikimanije. MSG tim objavljuje tjedno izvješće koje pruža statističke uvide u forum.
 • Izbori za Odbor povjerenika Zaklade Wikimedija 2022. : U tijeku je proces izbora novih članova Odbora povjerenika Zaklade Wikimedia. Ukupno dvanaest kandidata će se natjecati za dva mjesta koja biraju zajednica-i-podružnice. Predstavnici podružnica Wikimedijinog pokreta glasovali su u srpnju 2022. za uži izbor od šest kandidata. Wikimedijina zajednica će glasovati u kolovozu 2022. kako bi izabrala dva od tih šest. Glasači se mogu osloniti na rangiranje pojedinačnih kandidata koje je dala Komisija za analizu, Izborni kompas i odgovore kandidata na postavljena pitanja prije glasanja.
  • Registrirajte se kao izborni volonter ako želite biti više uključeni u izbore za Odbor povjerenika. Izborni volonter bit će odgovoran za premošćivanje jaza između Izbornog povjerenstva, tima za facilitaciju koji podržava izbor Odbora povjerenika i Wikimedijine zajednice. Pomoći ćete svojim članovima lokalne zajednice da sudjeluju na izborima i doprinesu oblikovanju budućnosti našeg Pokreta.
 • WIKIMOVE podcast : Naši kolege iz tima za Strategiju pokreta i Globalne odnose na Wikimedia Deutschland pokrenuli su WIKIMOVE, podcast čiji je cilj "biti forum za otvorene i iskrene razgovore o temama vezanim uz Strategiju pokreta". Epizode su dostupne uz RSS Feed na glavnim podcast platformama. Video verzija, s engleskim titlovima, dostupna je na YouTubeu. U posljednjoj epizodi raspravljalo se o projektu UNLOCK Accelerator, koji je bio primatelj grantova za implementaciju Strategije pokreta.
 • Promjene u MSG timu : mala poruka zahvalnosti i puno sreće u njihovim budućim nastojanjima našim kolegama koji odlaze iz Zaklade Wikimedia ili su prešli u drugi tim: Youngjin Ko, Yumiko Shibata, Sam Oyeyele i Jackie Koerner. Hvala i vidimo se!