Elavult felületek kikapcsolása

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Turning off outdated skins and the translation is 81% complete.
Outdated translations are marked like this.

Korlátozott erőforrásaink jobb kihasználása érdekében 2013. április 24-én a Vector, Monobook, Modern és a Kölni kék felület kivételével mindegyik felület véglegesen el lett távolítva a MediaWikiből, és így minden Wikimédia-wikiről. Ha a te fiókod az elavult felületek[1] egyikét használja, automatikusan át fog állni a wiki alapértelmezettjére – a Vectorra.

a Nosztalgia felület, egyike a törlésre váróknak

Mennyi embert érint ez?

Az aktív Wikimédia-felhasználók 0,53%-a, és a több mint 1000 szerkesztéssel rendelkező aktív felhasználók körülbelül 0,39%-a. Továbbá azon Wikimédia-felhasználók 0,31%-a, akik már nem aktívak (nem szerkesztettek vagy jelentkeztek be az elmúlt hat hónapban). A teljes statisztika itt érhető el.

Mit kell tennem?

Ha jelenleg a Monobook, Modern, Kölni kék vagy Vector felületek egyikét használod (pl. sosem változtattál ezen a beállításon), ez egyáltalán nem fog érinteni, és nem is kell semmit tenned. Ha valamelyik régi felületet használod, és szívesen használnád az alapértelmezett felületet mindegyik wikin, akkor sem kell semmit tenned.

Máskülönben látogass el a Speciális:Beállításaim oldalra a személyes eszközeidnél bármelyik lap tetején, majd kattints a második fülre („Lapok megjelenítése”), és válassz ki egyet a „Vector”, „Monobook”, „Modern”, „Kölni kék” közül, majd nyomd meg a „Mentés” gombot a lap alján. Ha nem tudod, melyik felületet akarod használni, az előbbiek szerint kipróbálhatod őket.

Miért teszitek ezt?

A fő indok az új funkciók készítése - inter-wiki értesítések, új oldalak jobb kezelése, könnyebben használható vitalapok, és mások - amelyek azt jelentik, hogy ezeket az összes felületbe át kell ültetnünk. A régi szoftvert nem cserélhetjük le az újra, ha az nem működik a közösség egy részének: ez egyszerűen nem elfogadható.

A gond az, hogy mivel ilyen sok felülettel rendelkezünk, mindegyikkel foglalkozni nagyon sok fejlesztőidőbe (és így támogatói pénzbe) kerül. Minél több időt kell eltöltenünk arra, hogy valami működjön mind a kilenc vagy tíz felületen, annál kevesebb időnk van új funkciók létrehozására és a meglévők fejlesztésére. Továbbá korlátozza a létrehozható dolgokat is, hisz néhány nagyon hasznos dolog egyszerűen nem működik a 2001-es vagy 2002-es felületekkel. Végső soron választanunk kellett, hogy lassan fejlesztünk korlátozott szoftvert, a fejlesztéssel elrontjuk az oldalt a közösség egy részének, vagy kikapcsolunk néhány felületet. Mi a harmadikat választottuk.

Miért ezt a négy felületet tartjátok meg?

A megtartandó felületeket - Vector, Monobook, Modern és Kölni kék - azért választottuk, mert jelenleg azokkal a funkciókkal működnek, amiket mi nyújtunk. A Vector a hivatalos általunk kínált felület, amit naprakészen tartunk az új fejlesztésekkel és hibajavításokkal. A másik három (Monobook, Modern és Kölni kék) önkéntes fejlesztők támogatását élvezi, akik saját szabadidejüket áldozzák arra, hogy ezen felületek rendelkezésre álljanak. Mi a Wikimédia Alapítványnál megpróbáljuk biztosítani, hogy ezen a három régebbi felületen is bizonyos mértékig működjenek az újabb funkciók. Idővel azonban, ha már nem lehet őket fejleszteni, ezeket is le kell majd tiltanunk.

Nem jobbak a régebbi felületek lassabb internettel/számítógéppel rendelkezők számára?

!!Nem. Ez addig volt így, amíg a régebbi felületek kevesebb kódot tartalmaztak, tehát a lassabb számítógéppel vagy internetkapcsolattal rendelkezők számára használatuk jobb volt. Azonban a 2011-es technológiai váltás óta ez már nem igaz, és a különbség már elhanyagolható (legfeljebb pár kilobájt, vagy kevesebb mint 5% egy átlagos oldalletöltés esetén)

Másrészt, a Vektor és Monobook felület több háttérképet használ (ellentétben a Klasszikus/általános felületettel), ezáltal nagyobb processzor használatot eredményezve. A Modern és Kölni kék felületek nem okoznak ilyen gondot.

Customized JS/CSS scripts, written to mimic the old skins, will also cause additional download time.

Valami nagyon tetszik a régebbi felületek egyikében - mit tehetek?

Minden MédiaWiki felületen lehetséges egyedi beállításokat csinálni Javascript és CSS segítségével. Könnyen mődosítható továbbá bármelyik felület (mint a Vektor vagy Monobook) más felület elemeinek beemelésével (mint a Klasszikus vagy Nosztalgia). Ez lehetővé teszi hogy megtarts számodra tetszetős elemeket az eltávolításra kerülő felületekből.

Ha segítségre van szükséged, küldj tisztán érthető, pontos kérést a Tech részére, hogy milyen korábbi tulajdonságot hiányolsz az újabb felületen. Például "Korábban a Klasszikus felületet használtam, most pedig a Monobook-ot. Hogyan állíthatom át a betűket Serif-ről sans-serifre?"

Jegyzetek

  1. Chick, Standard, MySkin, Nosztalgia és Egyszerű