Ετήσιο Σχέδιο του Ιδρύματος Wikimedia/2024-2025

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Annual Plan/2024-2025 and the translation is 99% complete.
Outdated translations are marked like this.

Το φετινό Ετήσιο Σχέδιο έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας, αστάθειας και πολυπλοκότητας για τον κόσμο και το κίνημα Wikimedia. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ρόλος των αξιόπιστων πληροφοριών στο διαδίκτυο είναι ολοένα και πιο σημαντικός και απειλείται περισσότερο από ποτέ. Οι οργανισμοί και οι διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να πλοηγηθούν σε ένα μεταβαλλόμενο Διαδίκτυο που είναι πιο πολωμένο και κατακερματισμένο. Νέοι τρόποι αναζήτησης πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης που βασίζεται σε συνομιλίες, κερδίζουν έδαφος. Η ευκολία δημιουργίας περιεχομένου που δημιουργείται από μηχανές τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί ευκαιρίες και ρίσκο για τον ρόλο του Wikimedia ως ανθρωποκεντρικού συστήματος γνώσης με δυνατότητα τεχνολογίας, καθώς και για το οικονομικό μοντέλο του Wikimedia.

Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις, ο ετήσιος και πολυετής σχεδιασμός του Ιδρύματος συνεχίζει να καθοδηγείται από τη Στρατηγική Κατεύθυνση του κινήματος για το 2030. Οι αλλαγές στον κόσμο γύρω μας κάνουν αυτή την κατεύθυνση πιο επίκαιρη από ποτέ. Η έκκληση να γίνουμε η βασική υποδομή του οικοσυστήματος της ελεύθερης γνώσης είναι κάτι περισσότερο από μια εμπνευσμένη δήλωση – είναι μια εντολή να αξιολογούμε συνεχώς τη βιωσιμότητα των έργων και των οργανισμών μας ως απάντηση στο μεταβαλλόμενο τοπίο γύρω μας.

Ο σκοπός του κινήματος Wikimedia συνεχίζει να στηρίζεται στους δύο βασικούς πυλώνες της Στρατηγικής Κατεύθυνσής μας:

  1. Ισότητα γνώσης: «θα προωθήσουμε τον κόσμο μας συλλέγοντας γνώση που αντιπροσωπεύει πλήρως την ανθρώπινη ποικιλομορφία».
  2. Γνώση ως υπηρεσία: «θα χτίσουμε υπηρεσίες και δομές που επιτρέπουν σε άλλους να κάνουν το ίδιο.»

Ως κίνημα, πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε αξιόπιστες πληροφορίες στον κόσμο και να δίνουμε ώθηση σε εθελοντές που οδηγούν τη δημιουργία και την επιμέλεια περιεχομένου σε περισσότερες από 320 γλώσσες.

Σε αυτό το Ετήσιο Σχέδιο, τιμούμε την επιτυχία πολλών ομάδων και ατόμων που εργάζονται για να προωθήσουν διάφορες Συστάσεις για τη Στρατηγική του Κινήματος παράλληλα με το βασικό έργο του Ιδρύματος. Στα επόμενα χρόνια, το Ίδρυμα θα αρχίσει επίσης να επισημαίνει με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι ορισμένες συστάσεις είναι πιο ενημερωτικές από άλλες στη συλλογική μας επιδίωξη της Στρατηγικής Κατεύθυνσης για το 2030.

Και πρέπει να σχεδιάσουμε για το μέλλον με ακόμα μεγαλύτερη προοπτική. Το να κοιτάξουμε πέρα ​​από το 2030 είναι ζωτικής σημασίας για την αποστολή μας, η οποία μας απαιτεί να «κάνουμε και να διατηρούμε χρήσιμες πληροφορίες ... διαθέσιμες στο διαδίκτυο δωρεάν, στο διηνεκές.» Για δεκαετίες, το περιεχόμενο της Wikipedia εμφανίζεται σταθερά στην πρώτη σελίδα του 99% των αναζητήσεων στο Google. Έχει μάλιστα περιγραφεί ως το «πληροφοριακό δίκτυο που συγκρατεί ολόκληρο τον ψηφιακό κόσμο ενωμένο».

Κι όμως, η μετάβαση από μια αρχιτεκτονική αναζήτησης που βασίζεται σε συνδέσμους – η οποία εξυπηρετούσε τα έργα και το οικονομικό μας μοντέλο μέχρι τώρα – σε μια αρχιτεκτονική αναζήτησης που βασίζεται σε συνομιλίες είναι στις πρώτες μέρες της, αλλά πιθανότατα θα ήρθε για να μείνει. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι μέρος μιας αλλαγής γενεών στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι δημιουργούν και καταναλώνουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Αυτές οι αλλαγές επιταχύνονται καθώς το Διαδίκτυο έχει γίνει πιο ποικιλόμορφο και παγκόσμιο και λιγότερο αγγλοκρατούμενο.

Αυτό που προκύπτει είναι ένα στρατηγικό παράδοξο: τα εγχειρήματα Wikimedia γίνονται πιο ζωτικά για την υποδομή γνώσης του Διαδικτύου, ενώ ταυτόχρονα γίνονται λιγότερο ορατά στους χρήστες του Διαδικτύου. Είναι μεγαλύτερης ζωτικής σημασίας, επειδή η Wikipedia απορροφάται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που διαμορφώνουν το μέλλον της ανάκτησης πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης αλλά και πέρα ​​από αυτό. Σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, η Αγγλική Wikipedia αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία πηγή δεδομένων εκπαίδευσης που απορροφάται από το ChatGPT – καθώς και μία από τις υψηλότερης ποιότητας. Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι καλό. Η αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων.

Παράλληλα, το περιεχόμενο του Wikimedia γίνεται λιγότερο ορατό στη βασική υποδομή του διαδικτύου λόγω της αυξανόμενης κλειστότητας και της διαμεσολάβησης από την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία δεν αποδίδει την πηγή των πληροφοριών ούτε αναφέρει τη σύνδεσή τους με τη Wikipedia. Το κοινωνικό συμβόλαιο που στηρίζει τη χρήση περιεχομένου από τρίτους βρίσκεται υπό πίεση. Ενώ ο τελικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης μένει να φανεί, έχουμε δει τον αντίκτυπο αυτής της πίεσης με την πάροδο του χρόνου σε ορισμένες φθίνουσες μετρήσεις, όπως η περιφερειακή κυκλοφορία και οι νέοι συνεισφέροντες.

Οποιοδήποτε ετήσιο σχέδιο πρέπει να βασίζεται σε πολυετείς στρατηγικές που προάγουν την αποστολή μας στο διηνεκές. Βασισμένο στη στρατηγική του κινήματος Wikimedia, το Ίδρυμα συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς για να ενημερώσει τον πολυετή προγραμματισμό και τις προβλέψεις μας:

  1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ: Το οικονομικό μοντέλο του Wikimedia και μελλοντικές προβλέψεις για ροές εσόδων από τη διαδικτυακή συγκέντρωση κεφαλαίων (που αναμένουμε ότι δεν θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό όπως στο παρελθόν), η επόμενη φάση του Wikimedia Endowment και τα διδάγματα που έχουμε μάθει μέχρι στιγμής από το Wikimedia Enterprise.
  2. ΠΡΟΪΟΝ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Επικέντρωση του ρόλου του Ιδρύματος για την υποστήριξη των τεχνολογικών αναγκών του κινήματος Wikimedia, κατανόηση των αναγκών των πολλών διαφορετικών κοινοτήτων συνεισφερόντων μας, κορυφαίες καινοτομίες για το μελλοντικό κοινό, καθώς και ανάπτυξη της υποδομής για την προσαρμογή σε ένα εξελισσόμενο εξωτερικό περιβάλλον.
  3. ΡΟΛΟΙ και ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ: Πιο εστιασμένες συζητήσεις για τη δημιουργία πλαισίων και αρχών για την κατανόηση των βασικών ρόλων και ευθυνών του Ιδρύματος. Αυτό προορίζεται να βοηθήσει στην παροχή συμμετοχής στις συζητήσεις του χάρτη του κινήματος και στις ευρύτερες συνομιλίες για τη στρατηγική του κινήματος.

Όπως και πέρυσι, το φετινό πλάνο παραμένει εστιασμένο στην κεντρική σημασία της τεχνολογίας, δεδομένου του ρόλου του Ιδρύματος ως πάροχος πλατφόρμας για κοινότητες που ηγούνται peer-to-peer συστημάτων παραγωγής γνώσηςσε όλο τον κόσμο. Οι τέσσερις πρωταρχικοί στόχοι του φετινού σχεδίου παραμένουν επίσης σταθεροί (Υποδομή, Ισότητα, Ασφάλεια και Ακεραιότητα, και Αποτελεσματικότητα), ενώ το έργο και τα παραδοτέα σε κάθε στόχο επαναλαμβάνουν την πρόοδο που σημειώθηκε το τρέχον έτος.

Σε ανώτερο επίπεδο, το έργο μας για το επόμενο έτος επικεντρώνεται στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών στα εγχειρήματα Wikimedia, παρέχοντας ταυτόχρονα τη συνεχή συντήρηση που απαιτείται για την υποστήριξη ενός από τους 10 κορυφαίους ιστότοπους στον κόσμο, ενώ παράλληλα πραγματοποιούμε επενδύσεις με έμφαση στο μέλλον για να συναντήσουμε ένα μεταβαλλόμενο Διαδίκτυο. Θα αναπτύξουμε μια πιο δίκαιη προσέγγιση για την ελεύθερη γνώση αντιμετωπίζοντας τα κενά γνώσης και διευρύνοντας τη συμμετοχή στο κίνημα, θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τα έργα μας από αυξανόμενες εξωτερικές απειλές και θα συμβάλουμε στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας του Wikimedia για την υποστήριξη του κινήματος στο μέλλον.

Ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος αντικατοπτρίζει συνεχείς συμβιβασμούς, καθώς παρατηρούμε επιβράδυνση της αύξησης των νέων εσόδων. Για να ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, το Ίδρυμα επιβράδυνε σημαντικά την ανάπτυξή του τα τελευταία δύο χρόνια και πέρυσι έκανε μειώσεις σε προσωπικό και δαπάνες. Από το 2022, η χρηματοδότηση σε οντότητες του κινήματος έχει ξεπεράσει τον ρυθμό ανάπτυξης του Ιδρύματος , κάτι που εξακολουθεί να ισχύει για το φετινό σχέδιο.

Σε αυτή την αποστολή μαζί

Ο συλλογικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε την παγκόσμια κοινότητά μας να εργαστεί καλύτερα μαζί και μαζί μας, ώστε να γίνουμε όλοι πραγματικά η βασική υποδομή του οικοσυστήματος της ελεύθερης γνώσης. Στις ενότητες που ακολουθούν, θα βρείτε πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το έργο διαφόρων ομάδων του Ιδρύματος για την υποστήριξη αυτών των τεσσάρων στόχων. Τίποτα από αυτά δεν είναι έργο που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Θα χρειαστούμε όλοι μας για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο όλοι οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν το σύνολο όλης της γνώσης. Γι' αυτό μια από τις βασικές μας αξίες είναι ότι βρισκόμαστε μαζί σε αυτήν την αποστολή.

Η συνεργασία σας στο wiki εδώ στο Meta, σε κοινοτικούς χώρους ή στην Αγορά (ή ισοδύναμο) των εγχειρημάτων σας είναι ευπρόσδεκτη.

Τι χρειάζεται τώρα ο κόσμος από εμάς;

Φέτος, το Ίδρυμα εστιάζει σε τέσσερις βασικές εξωτερικές τάσεις που επηρεάζουν το έργο μας:

  • Οι καταναλωτές κατακλύζονται από πληροφορίες, θέλουν να συγκεντρώνονται από έμπιστα άτομα
  • Οι συνεισφέροντες έχουν πολλούς ικανοποιητικούς, ισχυρούς τρόπους για να μοιραστούν τη γνώση στο διαδίκτυο
  • Η εγκυρότητα του περιεχομένου αμφισβητείται περισσότερο από ποτέ και το περιεχόμενο μετατρέπεται σε όπλο
  • Ο κανονισμός δημιουργεί προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες που διαφέρουν ανάλογα με τη δικαιοδοσία

Όπως κάναμε πέρυσι, το Ίδρυμα άρχισε να προγραμματίζει θέτοντας το ερώτημα, «Τι χρειάζεται ο κόσμος από εμάς και τα εγχειρήματα Wikimedia τώρα;» Πραγματοποιήσαμε έρευνα σχετικά με τις εξωτερικές τάσεις που επηρεάζουν το έργο μας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εστίασης σε άμεσες, μικρού μεγέθους πληροφορίες· αυξανόμενη παρουσία κινήτρων, οικονομικών και άλλων, για την προσέλκυση συνεισφερόντων σε ορισμένες πλατφόρμες· νομικές και ρυθμιστικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων κανονισμών για πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας και των συντελεστών μας, καθώς και ευκαιρίες για θετική προώθηση του δημόσιου συμφέροντος· και ζητήματα ακρίβειας περιεχομένου και επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στο οικοσύστημα πληροφοριών.

Πέρυσι, κάναμε πολλά βήματα ως απάντηση σε αυτές τις εξωτερικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων επενδύσεων στο έργο της ομάδας Future Audiences, όπως η ανάπτυξη ενός ChatGPT plugin, για να πειραματιστούμε με νέες πλατφόρμες και να αναπτύξουμε γνώσεις σχετικά με το πώς μπορεί να θέλουν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη για αλληλεπίδραση με τη γνώση στα εγχειρήματα Wikimedia. Δημιουργήσαμε επίσης μια νέα ομάδα εργασίας και επενδύσαμε σε εργαλεία για καλύτερη και πιο έξυπνη περιπολία για συντάκτες με διευρυμένα δικαιώματα για να βοηθήσουμε τους συντελεστές να διαχειριστούν την πιθανή αύξηση της παραπληροφόρησης και της ψευδοπληροφόρησης στα εγχειρήματα Wikimedia. Επανεξετάσαμε και μάθαμε από αυτές τις τάσεις κατά τη διάρκεια του έτους· για παράδειγμα, παρόλο που το ChatGPT ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πλατφόρμες Διαδικτύου στην ιστορία, η Wikipedia δεν είδε σημαντική αλλαγή στην επισκεψιμότητα των αναγνωστών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να βασίζονται στη Wikipedia και στα εγχειρήματα Wikimedia ως πηγή αξιόπιστων, ακριβών πληροφοριών σε όλο τον κόσμο.

Talking:2024

Για την αναβάθμιση του φετινού Ετήσιου Σχεδίου, ξεκινήσαμε με το πρόγραμμα Talking: 2024, προωθώντας συζητήσεις για την κοινή χρήση, την ακρόαση και την μάθηση με προθεσμία. Ως μέρος της πρωτοβουλίας, οι διαχειριστές, τα στελέχη και το προσωπικό του Ιδρύματος Wikimedia φιλοξένησαν 130 συνομιλίες στο wiki, με άτομα και σε μικρές ομάδες – και η συζήτηση συνεχίζεται. Αυτές οι συνομιλίες εκτείνονται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε από παραγωγικά μέλη της κοινότητας έως πρόσφατα νεοφερμένους, από τεχνικούς εθελοντές έως διαχειριστές, διοργανωτές εκδηλώσεων και ηγέτες θυγατρικών.

Τα συμπεράσματα από αυτές τις συνομιλίες τροφοδοτήθηκαν επίσης απευθείας στον προγραμματισμό μας για φέτος, για το 2030 και μετά - συμπεριλαμβανομένης της σκέψης για το τι θα χρειαζόταν για να χτίσουμε τα έργα μας από γενιά σε γενιά:

  • Είμαστε συνεχώς ευαισθητοποιημένοι στην ανάγκη του Ιδρύματος να παραμείνει επικεντρωμένο στην αναβάθμιση της τεχνικής υποδομής για την υποστήριξη των αναγκών εθελοντών για συντήρηση εργαλείων και μετρήσεων. Είναι το πιο κρίσιμο θέμα για τις στρατηγικές μας προσπάθειες, καθώς κάνουμε απτή και πρακτική μια αποστολή που απαιτεί να συνεχιστεί το έργο μας στο διηνεκές. Οι συζητήσεις βοήθησαν να επιβεβαιωθεί ότι συνεχίζουμε να κινούμαστε περισσότερο προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Αν και η τεχνολογία καταλαμβάνει πρωτεύουσα θέση σε πολλές από αυτές τις συνομιλίες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Wikimedia είναι ένα κίνημα που οδηγείται από τον άνθρωπο. Ακούσαμε πώς "Είναι όλα για τους ανθρώπους" και εξερευνήσαμε ακόμα περισσότερες λύσεις για την αντιμετώπιση ενός οικείου διλήμματος σχετικά με το πώς να εξισορροπήσουμε τις ανάγκες των υπαρχόντων συντακτών με πρωτοβουλίες για την υποδοχή νέων συνεισφερόντων. Οι ανθρώπινες αξίες μας αναδείχθηκαν σε πολλές συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο του Wikimedia στη διαμόρφωση της επόμενης γενιάς τεχνητής νοημοσύνης.
  • Οι συνομιλίεςTalking: 2024 παρείχαν επίσης έναν χώρο για τις οντότητες του κινήματος να εκφράσουν την ανάγκη για μακροχρόνια οικονομική βεβαιότητα για την υποστήριξή τους από το Ίδρυμα, την οποία θα συμπεριλάβουμε σε αυτό το ετήσιο σχέδιο. Άλλες συζητήσεις υπογράμμισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η προτεραιότητα των περιορισμένων πόρων και να είμαστε πιο σαφείς σχετικά με τις ανταλλαγές.
  • Τέλος, η ευθύνη για την καθιέρωση ενός Καταστατικού Κινήματος αναδείχθηκε σε αρκετές συζητήσεις. Αυτές ποικίλλουν από σκέψεις σχετικά με τις συστάσεις και τις αρχές της στρατηγικής του κινήματος («Θα είναι πάντα πρώτος ερχόμενος, πρώτος εξυπηρετούμενος σε αυτό το κίνημα;») έως ερωτήσεις σχετικά με το σκοπό των διαφορετικών δομών («Ποιες αποφάσεις χρειαζόμαστε να λάβει το παγκόσμιο συμβούλιο; Γιατί οι αποφάσεις μεταφέρονται από το ένα κέντρο στο άλλο;» «Παίρνουμε ένα σφυρί για να λύσουμε αυτό το ζήτημα ενώ στην πραγματικότητα είναι βίδες.»). Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρχαν διαφορετικές απόψεις («Η συντακτική κοινότητα σε πολλές περιοχές δεν βλέπει άμεσο όφελος σε θυγατρικές, κόμβους ή άλλες δομές διακυβέρνησης.» «Η κοινότητα εξακολουθεί να αισθάνεται ότι δεν ακούγεται από το Ίδρυμα.» «Η καλή δουλειά που κάνουν οι θυγατρικές σε ορισμένες περιοχές είναι αξιέπαινη, ειδικά όπου αυτές οι θυγατρικές είναι βαθιά συνδεδεμένες με την κοινότητα.»). Και αναδείχθηκε μια βαθιά αναγνώριση της πολυπλοκότητας του έργου («Η κοινότητα είναι τόσο τεράστια και είναι δύσκολο να δέσουμε όλους μαζί.»).

Στόχοι του Ιδρύματος για το 2024-2025

Η προσέγγισή μας στο ετήσιο σχεδιασμό

Με βάση το πλαίσιο αυτό, η προσέγγισή μας στον ετήσιο σχεδιασμό φέτος παραμένει καθοδηγούμενη από τις ακόλουθες αρχές σχεδιασμού:

  • Στήριξη στη Στρατηγική του Κινήματος. Σύζευξη με την Ισότητα της Γνώσης και τη Γνώση ως Υπηρεσία ως μέρος της στρατηγικής του κινήματος.
  • Λήψη μιας εξωτερικής προοπτικής. Εκκίνηση με: τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας. Ματιά προς τα έξω. Αναγνώριση των κύριων Εξωτερικών Τάσεων που επηρεάζουν το έργο μας.
  • Εστίαση σε Προϊόν + Τεχνολογία. Συνεχής εστίαση στον ρόλο του Ιδρύματος ως ως παροχέα πλατφόρμας που επιτρέπει την παροχή προϊόντων και τεχνολογίας σε μεγάλη κλίμακα.
  • Ευθυγράμμιση με τέσσερους στόχους κάθε έτος. Οι τέσσερις στόχοι του ετήσιου σχεδίου παραμένουν σταθεροί από πέρυσι, με έργο που βασίζεται στην προηγούμενη πρόοδο.
  • Λήψη μιας μακροπρόθεσμης πολυετούς προοπτικής. Βασίζει τον ετήσιο σχεδιασμό μας σε πολυετή σχεδιασμό. Λαμβάνει υπόψη μακροπρόθεσμες τάσεις για το μοντέλο εσόδων μας, τη στρατηγική τεχνολογίας μας και τους ρόλους και τις ευθύνες του κινήματος.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης προς ομάδες του κινήματος. Η χρηματοδότηση προς οντότητες του κινήματος έχει υπερβεί τον ρυθμό με τον οποίο το Ίδρυμα συνεχίζει να αυξάνεται.

Το Ίδρυμα Wikimedia έχει τέσσερους κύριους στόχους για τα έτη 2024-2025. Αυτοί οι μεγάλοι οργανωτικοί στόχοι δεν έχουν αλλάξει από το σχέδιο του περασμένου έτους, αν και το συγκεκριμένο έργο και οι στόχοι κάτω από κάθε στόχο συνεχίζουν να εξελίσσονται. (Μια περίληψη των στόχων του Ιδρύματος Wikimedia για τα έτη 2024-2025 είναι επίσης διαθέσιμη σε μορφή διαφανειών.) Αυτοί οι στόχοι σχεδιάστηκαν για να συμμορφώνονται με την Στρατηγικής Κατεύθυνσης του Κινήματος Wikimedia και τις Συστάσεις της Στρατηγικής του Κινήματος, και να ανταποκρίνονται στις κύριες εξωτερικές τάσεις που διαμορφώνουν το έργο μας.

Οι στόχοι του Ιδρύματος Wikimedia για το 2024-25 είναι:

  1. ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Προαγωγή της Γνώσης ως Υπηρεσία. Βελτίωση της Εμπειρίας Χρήστη στα wiki, ειδικά για τους καθιερωμένους συντάκτες. Ενίσχυση των μετρήσεων και των αναφορών.
  2. ΙΣΟΤΗΤΑ: Υποστήριξη της Ισότητας στη Γνώση. Ενίσχυση της ισοτιμίας στη λήψη αποφάσεων μέσω της διακυβέρνησης του κινήματος, της ισότιμης κατανομής πόρων, του κλεισίματος των κενών γνώσης και της σύνδεσης του κινήματος.
  3. ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: Προστασία των ανθρώπων και των εγχειρημάτων μας. Ενίσχυση των συστημάτων που παρέχουν ασφάλεια για τους εθελοντές. Προστασία της ακεραιότητας των εγχειρημάτων μας. Προώθηση του περιβάλλοντος για ελεύθερη γνώση.
  4. ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ενίσχυση της συνολικής απόδοσης και αποτελεσματικότητας του Ιδρύματος. Αξιολόγηση, επανάληψη και προσαρμογή των διαδικασιών μας για μέγιστη επίδραση με περισσότερο περιορισμένους πόρους.

Σύνοψη Στόχων 2024-25

Αυτή η ενότητα παρέχει μια επισκόπηση των βασικών εργασιών εντός καθενός από τους στόχους του Ιδρύματος.


ΣΤΟΧΟΣ 1: ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Προαγωγή της Γνώσης ως Υπηρεσίας επικεντρώνοντας στην εμπειρία στα wiki, τους μελλοντικούς αναγνώστες και τις υπηρεσίες σήμανσης και δεδομένων.

  • ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΤΑ WIKI
    • Εμπειρία συνεισφοράς: Βοήθεια στους έμπειρους και νέους συντάκτες να συναθροιστούν για να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη εγκυκλοπαίδεια.
    • Εμπειρία καταναλωτή: Έλξη μιας νέας γενιάς αναγνωστών και δωρητών για να δημιουργήσουμε μια διαρκή σύνδεση με το εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο.
    • MediaWiki: Εξέλιξη της πλατφόρμας MediaWiki και των διεπαφών για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της Wikipedia.
  • ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ
    • Εξέταση υποθέσεων. Εξέταση υποθέσεων που αφορούν το μέλλον για να κατανοήσουμε καλύτερα τις τεχνολογικές τάσεις, τη συμπεριφορά στο διαδίκτυο και να επεκτείνουμε την επίδραση του περιεχομένου της Wikipedia.
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΗΜΑΤΩΝ και ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
    • Μετρήσεις: Καταγραφή και δημοσίευση βασικών μετρήσεων για να κατανοήσουμε την επίδρασή μας και να αιτιολογούμε τη λήψη αποφάσεων.
    • Πλατφόρμα πειραματισμού: Εκκίνηση μιας ισχυρής πλατφόρμας πειραματισμού για να αξιολογείται καλύτερα ην επίδραση των λειτουργιών προϊόντος.

ΣΤΟΧΟΣ 2: ΙΣΟΤΗΤΑ: Υποστήριξη της Ισότητας στη Γνώση επικεντρώνοντας στη διακυβέρνηση και τη λήψη αποφάσεων του κινήματος, στην ισότιμη κατανομή πόρων, στο κλείσιμο των κενών γνώσης και στη σύνδεση του κινήματος.

  • ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
    • Λήψη αποφάσεων: Υποστήριξη αποτελεσματικής και δίκαιης λήψης αποφάσεων στο κίνημα. Επιβεβαίσωση ότι οι εθελοντές κατανοούν και μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στις βασικές διαδικασίες του κινήματος (π.χ. Καταστατικό, Παγκόσμιο Συμβούλιο, Κόμβοι, Επιτροπές).
  • ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΡΩΝ
    • Επιχορήγηση: Συνέχεια τις ευθυγράμμισης της χορήγησης επιχορηγήσεων με τη Στρατηγική του Κινήματος. Συνεργασία με τις κοινότητες για να υποστηριχθεί η ισότιμη κατανομή πόρων και να ενισχυθεί η δυνατότητα συγκέντρωσης κεφαλαίων των Θυγατρικών.
  • ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΕΝΩΝ ΓΝΩΣΗΣ
    • Ανάπτυξη περιεχομένου: Επιτάχυνση στην ανάπτυξη αξιόπιστου εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου. Βοήθεια στις κοινότητες να κλείσουν τα κενά γνώσης καθιστώντας τα εργαλεία και τα συστήματα υποστήριξης μας πιο εύκολα προσβάσιμα, προσαρμοστικά και βελτιώσιμα.
  • ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
    • Σύνδεση του κινήματος: Βοήθεια στους Wikimedians να συνδεθούν, να μοιραστούν και να μάθουν από τους διπλανούς τους. (π.χ. Wikimedian of the Year, WikiCelebrate, Περιφερειακές & Παγκόσμιες συνδέσεις, Wikimania, Περιφερειακές Διασκέψεις, Μαραθώνιος Wikimedia, Let's Connect.)

ΣΤΟΧΟΣ 3: ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: Προστασία των ανθρώπων και των εγχειρημάτων μας επικεντρώνοντας στην υποστήριξη της διακυβέρνησης του έργου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αντίδραση στα μεταβαλλόμενα νομικά πλαίσια, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προαγωγή του μοντέλου Wikimedia.

  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ
    • Εμπιστοσύνη και ασφάλεια: Υποστήριξη των διαδικασιών διακυβέρνησης του έργου όπως ηArbCom, οι Επίτροποι και άλλοι που προστατεύουν ανθρώπους και υποστηρίζουν την ακεραιότητα του περιεχομένου. Συνεργασία με διαχειριστές που προστατεύουν από νομικές διαμάχες και υπερβολική νομοθεσία.
    • Ανθρώπινα δικαιώματα: Υποστήριξη ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος για την κοινοποίηση, την λήψη και την υπεύθυνη ανάπτυξη πληροφοριών στα εγχειρήματα Wikimedia.
    • Κλιμακούμενη κατάχρηση: Προστασία των κοινοτήτων και των συστημάτων από κλιμακούμενη κατάχρηση βελτιώνοντας την υποδομή, τα εργαλεία και τις διαδικασίες μας.
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΣ
    • Νόμοι και κανονισμοί: Αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων νομικών πλαισίων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των ρυθμιστών, της νομικής ανάλυσης και της συμμόρφωσης.
    • Παραπληροφόρηση: Συνέχιση της υποστήριξης μιας ισχυρής, ποικίλης κοινότητας ως την καλύτερη άμυνα. Υποστήριξη των εθελοντικών προσπαθειών μέσω έρευνας, επαφών με ειδικούς και νομικής υπεράσπισης.
  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΜΑΣ
    • Υποστήριξη πολιτικής: Προαγωγή της αξίας του μοντέλου Wikimedia στο νομικό και πολιτικό περιβάλλον.

ΣΤΟΧΟΣ 4: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ενίσχυση της συνολικής απόδοσης + αποτελεσματικότητας του Ιδρύματος επικεντρώνοντας στη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα και αποδοτικότητα, την ενίσχυση της συμμετοχής και της αποδοτικότητας των εργαζομένων και την απλοποίηση των ιδρυματικών διαδικασιών.

  • ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ
    • Εσόδα: Συγκέντρωση $188 εκατομμυρίων για το ετήσιο ταμείο και επένδυση σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές εσόδων.
    • Αποδοτικότητα: Βεβαίωση ότι το χρηματοοικονομικό μας μοντέλο πληροί / υπερβαίνει τις καλύτερες πρακτικές του κλάδου· διατήρηση ενός Προγραμματικού Ποσοστού Δαπανών τουλάχιστον 77%.
    • Συνεργάτες: Βεβαίωση ότι οι συνεργάτες είναι σε καλή θέση για να εμπλακούν σε πολυετή προϋπολογισμό και σχεδιασμό.
  • ΑΠΟΔΟΣΗ
    • Διαδικασίες ανθρώπων: Ενίσχυση των πολιτικών, των διαδικασιών και των εμπειριών των ανθρώπων για τη βελτίωση της δέσμευσης και της αποτελεσματικότητας των εργαζομένων.
    • Φιλανθρωπική αποστολή: Διεύρυνση των ευκαιριών για το προσωπικό να είναι πρεσβευτές της αποστολής μας με τους δωρητές και το κοινό, ως μέρος μιας οργανωτικής δέσμευσης για μια κουλτούρα φιλανθρωπίας.
  • ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
    • Απλοποίηση των διαδικασιών του Ιδρύματος: Δημιουργία πιο αποτελεσματικών, αυτοματοποιημένων και πελατοκεντρικών διαδικασιών. (π.χ. Ενορχήστρωση Πληρωμών για τη Συγκέντρωση Δωρεών, Διαχείριση Επιχειρηματικού Κινδύνου, Περιβάλλοντα Εργασίας, Ροές Επιχειρηματικών Διαδικασιών.)
    • Τριμηνιαίες μετρήσεις: Εφαρμογή μιας πιο ισχυρής διαδικασίας επανεξέτασης των τριμηνιαίων μετρήσεων και της ευθύνης έναντι των ετησίων στόχων.

Πρόοδος στον περσινό σχεδιασμό

Ακολουθεί μια επισκόπηση των κυριότερων σημείων και της προόδου που έχουμε επιτύχει στον ετήσιο σχεδιασμό μας για το 2023-2024. Συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε την συνεχή πρόοδο στους στόχους του ετήσιου σχεδιασμού μας στο Diff και σε άλλες ενημερώσεις.

Πρόοδος στον ΣΤΟΧΟ 1: ΥΠΟΔΟΜΗ

Πρόοδος στον ΣΤΟΧΟ 2: ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Πρόοδος στον ΣΤΟΧΟ 3: ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

  • Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ: προχώρησαν βήματα για τη συμμόρφωση με τον νέο Κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, έναν κανονισμό που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2023 και ρυθμίζει τις διαδικτυακές πλατφόρμες που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Υποστήριξη: ενημέρωση των ρυθμιστών, των πολιτικών και των ηγετών των κυβερνήσεων σχετικά με το μοντέλο Wikimedia.
  • Γνωστοποίηση: εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας σε αναφορά και διαφάνεια, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης μιας επιπλέον αναφοράς διαφάνειας.
  • Παραπληροφόρηση: υποστήριξη εθελοντών και ακεραιότητα του έργου με τον χαρτογραφικό κατάλογο αντι-παραπληροφόρησης σε ολόκληρο το οικοσύστημα· αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στα έργα μέσω ενός Αποθετηρίου Αντι-Παραπληροφόρησης.
  • Ασφάλεια των εθελοντών: υποστήριξη κοινοτικών μέτρων για ασφάλεια και συμπερίληψη με τη συνεργασία με την Affiliations Committee, την Case Review Committee και την Ombuds Commission.

Πρόοδος στον ΣΤΟΧΟ 4: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

  • Αυξημένη αποτελεσματικότητα: είμαστε στον σωστό δρόμο για να αυξήσουμε το ποσοστό του προϋπολογισμού μας που διατίθεται απευθείας για την υποστήριξη της αποστολής του Wikimedia (το "Ποσοστό Προγραμματισμού Αποτελεσματικότητας") μέσω της αύξησης της εσωτερικής μας αποτελεσματικότητας σχετικά με τα διοικητικά και τα κόστη συγκέντρωσης κεφαλαίων.
  • Πρόσθετες επενδύσεις στην υποστήριξη του κινήματος: αυτή η αυξημένη αποτελεσματικότητα θα επιτρέψει μια πρόσθετη επένδυση 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση σε περιοχές όπως τα υποτροφίες, η ανάπτυξη λειτουργιών, η υποδομή του ιστότοπου και άλλα.