ContribuLing 2021/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page ContribuLing 2021 and the translation is 100% complete.
ContribuLing 2021/nl Programma en Video's Contact Overleg
ContribuLing Logo
ContribuLing Logo

Introductie

De beschikbaarheid van digitale bronnen in een bepaalde taal heeft een onbetwistbare invloed op de kwaliteit van de beschikbare hulpmiddelen voor computerverwerking, of het nu gaat om hulpmiddelen die dienen om gegevens te bouwen of te verzamelen - spraakherkenning, OCR-software, gegevensverzameling - of die worden gebruikt om gegevens te verwerken - zoekmachines, encyclopedieën, het leren van talen, chatbots.

Daarom zijn er de afgelopen jaren tal van projecten gestart voor de productie en het delen van taalkundige hulpmiddelen. Deze projecten zijn meestal gericht op het verzamelen van gegevens, bijvoorbeeld spraak- of tekstcorpora, woordenboeken, woordenlijsten of grammatica's. Aangezien NLP-hulpmiddelen allerlei soorten gegevens nodig hebben en niet alleen door specialisten worden geproduceerd, zijn alle sprekers legitiem om bij te dragen aan de database van haar/zijn taal en deze te verrijken. Daarom is een van de grootste uitdagingen om iedereen gemakkelijk toegang te geven tot deze taalkundige platforms.

Het project Contribuling

Het project ContribuLing - een gezamenlijke bijdrage van INALCO, Wikimedia, BULAC en UQAM heeft online plaatsgevonden op 3/4 juni 2021. Het doel was om leden van platforms voor taalkundige bronnen de mogelijkheid te bieden presentaties te geven over hun hulpmiddelen en workshops over het gebruik ervan, zodat potentiële gebruikers een bijdrage kunnen leveren.

ContribuLing heeft als hoofddoel om ervoor te zorgen dat het grootste aantal bijdragers gebruik kan maken van de platforms. Een extra voordeel zal zijn dat gebruikersgroepen die dezelfde hulpmiddelen of platforms delen, kunnen ontstaan of ontwikkelen. De nadruk zal niet op het produceren van datasets worden gelegd, maar op het in staat stellen van de deelnemers om dat te doen.

Bijwonen van het evenement

Het evenement is al gehouden.

Het programma kan geraadpleegd worden op de pagina Program .


Organisatie Comité

  • Adélaide Calais (Adélaïde Calais WMFr) (Wikimédia France)
  • Claire Camberlein (BULAC)
  • Johanna Cordova (Inalco / ERTIM / Amériques)
  • Hugo Lopez (Yug) (Wikimédia France / Lingua Libre)
  • Damien Nouvel (Inalco / ERTIM)
  • Lucas Prégaldiny (WikiLucas00) (Wikimédia France / Lingua Libre)
  • Jhonnatan Rangel (Inalco / Sedyl)
  • Fatiha Sadat (UQAM)
  • Anass Sedrati (Anass Sedrati) (Wikimedia MA)
  • Emma Vadillo Quesada (Eavq) (Wikimédia France / Lingua Libre / Amériques)


Partners