Verktyg för mindre wikier

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Small wiki toolkits and the translation is 100% complete.

Small wiki toolkits project logo
Projektets logotyp
Photo of opening ceremony at Wikimania 2019 where Small Wiki Toolkits was introduced as a focus area
Fokusområdet verktyg för mindre wikier introduceras i öppningsceremonin vid Wikimania 2019.

Välkommen! Det här är ett initiativ för att stötta mindre wikigemenskaper lära sig och dela med sig av tekniska färdigheter.

Den här sidan beskriver verktygen och erbjuder information om initiativet, däribland hur du kan hjälpa till.

Bläddra bland verktygen

Med verktyg menas en samling rekommenderade verktyg och utbildningsresurser. De fokuserar på specifika tekniska färdigheter för att utveckla, utvidga och underhålla mindre wikier. Du kan använda dessa verktyg för att plocka upp flera tekniska färdigheter eller använda dem i skrivstugor för att utbilda andra människor.

Konfigurera din webbplats

Analysera data med Lua

  • Lär dig Lua för att hämta data från Wikidata till dina faktamallar:

Startpaket

Bygga och använda verktyg

  • Lär dig rulla ut ditt första verktyg på Toolforge:

Ställ tekniska frågor

Är något oklart? Fråga! Bra ställen att ställa frågor på innefattar helpdesken på mediawiki.org (om frågan rör själva MediaWiki), vissa e-postlistor och IRC-chattar, Tech-sidan på meta-wiki (om frågan rör en Wikimedia-wiki) eller diskussionssidorna i länkarna ovan efter att du kontrollerat att diskussionssidan faktiskt varit aktiv på sistone.

Du kan också ansluta till initiativets Telegramgrupp.

Hjälp till med initiativet

Har du en idé för att bygga tekniska möjligheter för din wikigemenskap? Är du intresserad av skrivstugor, virtuella evenemang, verktyg, videoguider eller i att prata om problem och utmaningar med mindre wikigemenskaper? Kommentera på diskussionssidan!

Dom som arbetar på projektet organiserar och spårar vad man kan jobba med i Phabricator-projektet Small-Wiki-Toolkits. Vi har ibland videomöten, och vi har Telegramgrupp för initiativet.

Utveckla verktyg

Verktygen erbjuder ett begränsat antal länkar till högkvalitativt, uppgiftsorienterat ("Hur gör man...?") material. Detta kräver ofta att befintlig dokumentation förbättras först, för att bli sammanhängande, aktuell och på med ett enkelt språk. Vi diskuterar befintliga, icke-optimala dokumentationssidor för ett specifikt område i en motsvarande Phabriccator-ärende på denna sida istället för att lista tio stycken "Se även"-länkar på ett ämne. Vi skulle helst också vilja ha en kortfattade, väl utförda videoguider på vissa ämnen, med översättbara undertexter.

Om du själv vill utveckla och dokumentera ett verktyg följer här några rekommendationer:

Organize a workshop

Intresserad av att starta en serie skrivstugor eller ett initiativ? Skrivstugeguiden beskriver organisatörers och faddrars roll och ansvar med verktygen för mindre wikier. För mer information, kontakta oss på diskussionssidan.

Tidigare evenemang

Participants at Indic Wikimania Hackathon presenting their ideas

2022

2021

2020

2019

Medlemmar

Medlemmar får fritt identifiera sig som gruppmedlemmar i Verktyg för mindre wikier. Du kan göra det genom att redigera medlemslistan nedan och lägga till följande användarruta på din användarsida genom att klistra in {{User SWT}}. Lägg dessutom till denna sida i din bevakningslista för att meddelas om ändringar till dess innehåll eller diskussionssidan.

This user is a member of the Small wiki toolkits group.

Medlemslista

Samarbetsorganisationer

Se även