Stewards policy/hr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Stewards policy and the translation is 72% complete.
Outdated translations are marked like this.
Ova stranica govori o politikama i smjernicama rada za stjuarde. Za naputke i inu dokumentaciju, vidi stjuardski priručnik.
Stewards
For stewards
Noticeboards

Policies

Ne zaobilazi konsenzus

Stjuardi ne smiju zaobići konsenzus, kao onaj o tome treba li suradniku dodijeliti određeno suradničko pravo. Stjuardska je zadaća sprovesti valjani konsenzus zajednice, unutar granica Zakladinih ciljeva. Ako postoji dvojba o tome treba li se djelovati ili ne, stjuardi ne bi smjeli djelovati osim ako hitna situacija ne nalaže odmah djelovati ili ako nema lokalnih aktivnih suradnika koji bi to mogli učiniti.

Stjuardi uvijek moraju biti neutralnim. Smiju glasovati na izborima, a kad izvršavaju rezultate izbora, moraju djelovati sukladno rezultatu glasovanja, čak i kad se ne slažu s rezultatom.

Potkrjepni zaključak

Iako se stjuardi moraju držati gornjeg pravila, ne zahtijeva se od njih da im se mora i sviđati te budući da su naposljetku još uvijek obični uređivači i bilo koje druge funkcije da drže, slobodni su izraziti svoje mišljenje, izjaviti svoje gledište i zajednica ih smije čuti, kao što smije bilo koji drugi suradnik.

Za reći sažeto: ne gube sposobnost misliti i osjećati samo zato što im je dostupno više gumbova.

Ne promiči suradnike na projektima koji imaju birokrate

Lokalni birokrati su odgovorni za davanje administratorskih, birokratskih i botovskih prava. Stjuardi smiju davati ta prava samo na projektima na kojima nema dostupnog aktivnog birokrata.

Ako je stjuard i birokratom na nekom projektu, trebali bi davati prava kao birokrati, ne kao stjuardi. Ovime se povećava transparentnost, budući će ta radnja biti zapisana u evidencijama na tom lokalnom wikiprojektu te će smanjiti moguće zabune o tome koju je ulogu suradnik odigrao (stoga, na projektu gdje imaš ovlasti, služi se lokalnim alatima, ne globalnim alatima).

Izbjegavaj sukob interesa

Stjuardi bi morali rasuditi radi izbjegavanja sukob interesa, situacije gdje nisu pristrani prema odluci. Takve bi situacije trebalo prepustiti neutralnim stjuardima. U te spadaju::

  • uporaba stjuardskog pristupa na bilo kojem wikiprojektu gdje su blokirani;
  • mijenjanje prava na wikiprojektima gdje postoje aktivni članovi zajednice, osim za izričito jasne slučaje kao što je suradnikov vlastiti zahtjev za skidanje prava ili hitne situacije.

Transparentnost

Requests for steward action should be made on the relevant steward request page. When a community asks that rights be changed, a link should be provided to the page where the action was discussed and agreed upon by the community. Steward activity is visible in the Meta logs. When a request is fulfilled, stewards should note this on the Meta request page, and ideally on the local request page if there is one.

Rasprave o stjuardskim radnjama trebale bi se pojaviti na Meti, a ne u privatnim razgovorima, jer tako uređivači mogu shvatiti stjuardske odluke. Ako stjuard dvoji o tome treba li udovoljiti zahtjevu, trebao bi obavijestiti ostale stjuarde tako da neki drugi stjuard ne bi odobrio nešto što možda ne bi trebalo odobriti.

Check local policies

Should a wiki have existing policies regarding the steward action, stewards must ensure requests conform to the relevant policy before acting, or that a consensus in favour exists.

Procesi

Izbori

Za kriterije trenutnih izbora pročitaj Stewards/Elections 2024/Guidelines.

Gubitak stjuardskog pristupa

Neaktivnost

Svaki neaktivni stjuard (u smislu da nije aktivan po pitanju obavljanja zadaće) ostat će bez stjuardskih dopuštenja. Pod "neaktivnošću" smatra se: nijedna stjuardska akcija tijekom proteklih 6 mjeseci i manje od 10 tijekom zadnje godine. Stjuard kojem su zbog toga oduzeti alati može se regularnim putem ponovo kandidirati za stjuarda.

Glasovanje nakon godine dana

Stjuardstvo nije doživotno. Suradnici to postaju ako ih zajednica treba, zadržavaju ga ako im suradnici vjeruju te ga gube ako ga ne žele ili ako im se više ne vjeruje. Stjuardski status je dodijeljen sve do idućih godišnjih izbora, gdje su ini suradnici pozvani doći ako imaju što za reći i posebice ako žele zatražiti oduzimanje statusa nekom stjuardu. Ako stjuardi odrede da postoji konsenzus o tome da se netkom oduzmu stjuardska prava, ciljani će stjuard ostati bez statusa.

Vidi