Jump to content

Fundraising 2010/FAQ/bg

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Често задавани въпроси '2010

Wikimedia community meeting in Poland in 2010

За какво отиват парите ми?[edit]

За хора и технологии. Въпреки че Уикипедия е един от петте най-посещавани уебсайтове в света, ние поддържаме персонал от едва 302 души; вижте повече за нашия екип. Около половината работят по технологичните проблеми, един малък екип се грижи за дейностите ни по осигуряване на публичност и култивиране на доброволчество, а останалите служители работят в администрацията и по дарителската кампания. В допълнение, твоето дарение помага да се плаща за технологичната инфраструктура (сървъри и трафик), благодарение на което Уикипедия продължава да функционира и да се развива.

В основата си Фондация Уикимедия съществува, за да поддържа и разраства огромната мрежа от доброволци, които пишат и редактират Уикипедия и нейните сродни проекти -- над 100 000 души по целия свят.

Накратко, какво е Уикипедия?[edit]

Уикипедия е най-голямата и най-популярната енциклопедия в света. Тя е онлайн базирана, безплатна за използване и свободна от реклами. Уикипедия съдържа повече от 16 милиона статии, написани от доброволци на над 298 езика и се посещава от над 430,000,000 милиона хора всеки месец, с което се явява петият най-популярен уебсайт в Мрежата. Уикипедия се създава и редактира като плод на сътрудничеството между милиони хора през изминалите девет години: всеки може да редактира Уикипедия и по всяко време. Това е най-голямото хранилище на споделено познание в човешката история и хората, които го поддържат, са обединени от любовта си към ученето, от интелектуалното си любопитство и от съзнанието, че ние всички знаем заедно много повече, отколкото всеки от нас знае поотделно.

Къде мога да намеря повече финансова информация?[edit]

Годишен отчет 2008–2009
Годишен отчет 2008–2009

Годишният отчет на Фондация Уикимедия за 2008–2009 година покрива предходната фискална година от 1 юли 2008 до 30 юни 2009. Това е вторият ни подобен годишен отчет. Годишният отчет на Фондация Уикимедия резюмира финансите на организацията, програмните дейности, ключови междинни цели, които предстоят за постигане и вече изпълнените.

Важните моменти в Годишния отчет включват:

 • Лансирането на Инициативата за подобряване на ползваемостта на Уикимедия
 • Присъединяването на сайтовете на Уикимедия към семейството на Криейтив Комънс
 • Конференцията "Уикимания" в Александрия, Египет
 • Началото на процеса на отворено стратегическо планиране на Уикимедия
 • Успешната дарителска кампания и разширяването на обхвата на ключовите операции

Сваляне на Годишния отчет за 2008-2009 година:

Обратно в началотоДарете сега

Благотворителна ли е дейността на Фондация Уикимедия?[edit]

Да. Фондация Уикимедия е данъчно освободена некомерсиална организация, учредена по 501(c)(3), с офиси в Сан Франциско, Калифорния, САЩ. Можете да прегледате нашето писмо за данъчно освобождаване и нашите финансови отчети и годишни сметки.

Обратно в началотоДарете сега

Защо е нужно да направя дарение за Фондация Уикимедия?[edit]

Работата на Фондация Уикимедия е да осигурява на хора по целия свят лесен достъп до информация: безплатна и без реклами. Ние сме некомерсиална организация, която разчита за работата си на твоята финансова подкрепа. Дарението ти пряко подпомага някои от най-популярните справочни уебсайта в света, които се създават на принципа на сътрудничеството, в това число Уикипедия, един от петте най-популярни уебсайта и най-голямата енциклопедия, която някога е изграждана в човешката история.

Обратно в началотоДарете сега

Какви са плановете ви? Какво става с парите ми?[edit]

Както казва основателят на Уикипедия и на Фондация Уикимедия, Джими Уейлс: "Представете си свят, в който всеки отделен човек на планетата има свободен достъп до сбора на цялото човешко познание." Такива са плановете ни и затова е нужна и твоята помощ.

Всеки месец повече от 430,000,000 милиона души по целия свят използват Уикипедия. Тя е достъпна отлайн, през мобилния ти телефон, на DVD, на хартия и в много други форми. Ние се стремим да достигнем дори до повече хора и да продължаваме да повишаваме качеството на информацията, която предлагаме. За тази цел ние:

 • правим по-лесно допринасянето със знания. Наскоро поставихме началото на мащабна инициатива за подобряване на потребителското преживяване както по отношение на добавянето на текстове, така и - на мултимедийно съдържание. Можеш да получиш повече информация за начинанието ни от уебсайта на проекта.
 • създаваме учебни и упражнителни ресурси, за да наберем повече доброволци за допринасяне: учители, професори, студенти, фотографи, кинодейци, учени, библиотекари, архивисти, куратори, хобисти и много други. Работим с растяща мрежа от 37 национални уикимедиански общности по целия свят, за да достигнем до тези хора и да ги насърчим да помогнат за това Уикипедия да стане по-добра. Повече информация има на уебсайта на проекта.
 • разработваме нови технологии и процедури за осигуряване на качеството, които не влизат в противоречие с отворения характер, фундаментален за проектите на Уикимедия. За изкушените в технологиите, това включва възможностите за одобряване на версиите и за откриване на потенциално проблемните редакции.
 • се консултираме с нашата глобална общност от редактори, както и с експерти, доброволци и визионери от цял свят, за да разработим иновативни стратегии за достигане до повече хора, до по-висококачествени ресурси и за повишаване броя участващи доброволци. Повече за нашия петгодишен стратегически план, може да се прочете на уебсайта на проекта.
 • изграждаме богат набор от метрики за подкрепа на работата на уикимедианското движение. Виж нашите месечни доклади и нашия портал за статистики.

Не на последно място, нашата мисия е да съхраняваме работата, свършена до този момент: да намалим риска, че бедствие или технически срив би унищожил работата ни, да осигурим, че тя регулярно се капира на много места. Ние не сме въодушевена старт-ъп компания, която ще залезе след две години -- ние правим нещата в дългосрочен аспект.

Обратно в началотоДарете сега

Как постигате баланса между това Уикипедия да остава отворена и да става все по-достоверна?[edit]

Вярваме, че колкото повече хора участват в писането на Уикипедия, толкова по-добра става тя. Същевременно трябва да продължим да се придържаме към строгите стандарти, благодарение на които Уикипедия е уважавана от учени, университетски преподаватели, журналисти, и фондации.

Обратно в началотоДарете сега

Какво представлява Фондация Уикимедия?[edit]

Фондация Уикимедия е родителска организация за различни проекти с отворено съдържание, най-вече онлайн енциклопедията Уикипедия. Джими Уейлс основава Уикипедия през януари 2001 година, а създава Фондация Уикимедия през юни 2003 година. От самото начало ние съществуваме по една-единствена причина: безплатното и свободно споделяне на знание. Ние не продаваме информация и не приемаме рекламиране. Вашите дарения правят възможна нашата работа. С проектите си ние доставяме образователно съдържание на хората по колкото се може повече различни форми. В частност, ние помагаме на общности в неравноправно положение, с ограничен достъп до интернет, да получат достъп и да допринасят със свободно образователно съдържание.

Притежаваме повече от 400 сървъра, на които вървят нашите проекти, както и свързаните с тях имена на домейни и търговски марки. Ние подкрепяме стратегическата разработка на софтуера MediaWiki и свързаните с него инструменти, които позволяват на повече хора да участват и да може съществуващата общност от редактори-доброволци да работи по-ефективно. Сред инструментите ни по-специално има и такива, осигуряващи високото качество на съдържанието. Разработваме учебни ресурси, провеждаме семинари и се стремим да мислим креативно за разнообразни нови начини да привлечем нови доброволци и да разпространим Уикимедия като международно движение за свободно познание.

За всичко това получаваме подкрепа и от местните уики-общности, основани в много страни по света.

Обратно в началотоДарете сега

Кои проекти поддържате?[edit]

Фондация Уикимедия подкрепя Уикипедия, онлайн енциклопедията, която е един от петте най-посещавани уебсайта в целия свят. Зашеметителен е нашият растеж от основаването на Уикипедия през януари 2001 година и учредяването на Фондация Уикимедия през юни 2003 година. Англоезичната версия на Уикипедия, нашият първи проект, днес вече наброява над 6,000,000 статии. Всички езикови версии на Уикипедия заедно съдържат повече от 47,000,000 статии.

Наред с Уикипедия, проектите поддържани от Фондация Уикимедия включват и:

 • Общомедия, мултимедийно хранилище, съдържащо повече от 43,000,000 свободно достъпни за използване изображения, аудио- и видеофайлове
 • Уикикниги, проект за създаване на съвместни свободни учебници
 • Уикиречник, многоезичен речник и тезаурус
 • Уикиизточник, библиотека от документи и източници на информация
 • Уикиновини, уебсайт за гражданска журналистика
 • Уикиверситет, интерактивна учебна платформа
 • Уикицитат, колекция от цитати, мисли, афоризми
 • Уикивидове, директория на биологическите видове на Земята

Ние ръководим и поддържаме разработката на софтуера MediaWiki, уики дистрибуция под отворен код, на която вървят всички наши публични уебсайтове. Помагаме да се организира публичността и общностните събития, с които насърчаваме хората да допринасят към нашите проекти, и предлагаме за сваляне офлайн копия и архиви с базите данни със съдържанието на Уикипедия.

Повече информация има на страницата за нашите проекти.

Обратно в началотоДарете сега

Как се управлява Фондация Уикимедия?[edit]

Фондация Уикимедия разполага с екип от 302 души, ръководени от изпълнителния директор Сю Гарднър. Персоналът поддържа работата на стотици хиляди доброволци, които допринасят със съдържание към проектите на Уикимедия. Фондация Уикимедия също се подкрепя и от безчет доброволци, участващи в организацията чрез различни постоянни или ад хок комитети.

Управителният борд формулира мисията и визията на Фондация Уикимедия, помага за изготвянето на дългосрочни планове, контролира и подкрепя дарителските кампании за Фондация Уикимедия. Това е най-висшето ръководно звено във Фондация Уикимедия, според дефинициите в нейния устав. Вижте страницата "Срещи" за публикуваните стенограми от срещите на Борда и "Резолюции" за утвърдените резолюции. Бордът частично се избира от допринасящата общност в проектите на Уикимедия.

Имаме офис, разположен в Сан Франциско, САЩ, където работят повечето от нашите служители. Всички членове на Управителния борд и останалият персонал работят от разстояние.

Стремим се да функционираме много прозрачно и правим публично достояние ключовите ни политики и финансово-отчетната информация.

Обратно в началотоДарете сега

Как се финансира Фондация Уикимедия?[edit]

Уикимедия се финансира основно посредством дарения от стотици хиляди хора, но също и чрез няколко гранта и дарения на сървъри и хостинг (вижте страницата Благодетели).

Фондация Уикимедия получава дарения от над 50 страни по света. Средната дарявана сума е доста малка, но общият брой на даренията е нещото, което подсигурява успеха ни. Хората правят редакторски приноси целогодишно, а само веднъж в годината Фондация Уикимедия отправя такава формална молба за набиране на дарения.

Ние не разглеждаме рекламирането като източник на приходи.

Фондация Уикимедия е регистрирана със статут на благотворителна организация по чл. 501(c)(3) в САЩ. Дарения, направени от други страни, може също да бъдат данъчно признати. Вижте тук за подробности. Щракнете тук за детайли как можете да направите дарение през PayPal, MoneyBookers или по пощата. За други видове дарения, моля, свържете се с нас на адрес donate(_AT_)wikimedia.org.

Обратно в началотоДарете сега

Колко пари се надявате да съберете с кампания '2010?[edit]

Плановете за финансовата 2010-11 година постулират приходи от 20.4 милиона долара, което е с 28% повишение спрямо планираните приходи от 15.9 милиона долара за 2009-10 година.

Повече информация за нашите финанси може да се намери на страницата с финансовите ни отчети. Това е нашият План за 2010-11 година (в PDF формат), а тук са и свързаните с него въпроси и отговори.

Обратно в началотоДарете сега

Кой още ви поддържа в мисията ви?[edit]

Голямата част от финансирането ни идва от отделните граждани -- хора като теб. Получаваме дарения и от обществени и частни фондации, както и непарични материални дарения от различни корпорации. Повече информация има на страницата за нашите благодетели.

Обратно в началотоДарете сега

Откъде мога да науча повече за актуалните ви инициативи?[edit]

За финансовата 2008-09 година, моля, вижте Годишния отчет от 2008-09 година PDF version (2.0 MB)

Обратно в началотоДарете сега

Как мога да направя дарение?[edit]

За да направиш дарение, можеш да посетиш страницата на дарителската ни кампания. Можеш да направиш дарение, използвайки кредитна карта (в това число VISA, Mastercard, Discover или American Express), PayPal, Moneybookers, банков превод или с изпращане на чек до Фондация Уикимедия. Приемаме дарения в почти всички (макар и не съвсем всички) валути.

Обратно в началотоДарете сега

Къде мога да изпратя чек?[edit]

Чек можеш да изпратиш на адрес:

Wikimedia Foundation, Inc.
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA
Note: donations by check are processed directly at our centralized lockbox location which is in Washington, DC.

Предпочитаме дарения с чек, направени в щатски долари и от американски банкови сметки. Чекове в различна валута или от банкови сметки извън САЩ могат да се окажат много скъпи за обработване, което намалява стойността на дарението. Ако нямаш банкова сметка в САЩ, можеш да максимизираш стойността на дарението си, като го направиш през Paypal или банков превод.

Обратно в началотоДарете сега

Къде мога да изпратя формуляри, писма и други материали до Фондация Уикимедия?[edit]

Изпращай кореспонденция, включително заявки за Payroll Deduction и формуляри за Matching Gifts на нашия адрес:

Wikimedia Foundation, Inc.
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA
Note: donations by check are processed directly at our centralized lockbox location which is in Washington, DC.

Обратно в началотоДарете сега

Мога ли да направя дарение за Фондация Уикимедия под формата на акции?[edit]

Фондация Уикимедия приема дарения под формата на акции. За да ни прехвърлиш свои акции, моля дай на брокера си нашето име, номер на сметката и нашия DTCC клиринг номер.

Account holder name: Wikimedia Foundation, Inc.
Financial broker: Smith Barney
Investment account number: 546-0356C-14-782
DTCC Clearing account number: #0418

Обратно в началотоДарете сега

Ще получа ли данъчно облекчение за дарението си?[edit]

Моля, направи справка със списъка със страни за повече информация за данъчните облекчения при дарения на Фондация Уикимедия.

Обратно в началотоДарете сега

Ако направя дарение, как ще получа данъчен документ?[edit]

Ако направиш дарение през PayPal или кредитна карта, ще получиш по електронна поща данъчен документ (за целта трябва да въведеш валиден имейл адрес). При дарение чрез чек за над 50 щатски долара, ще получиш този документ по пощата в случай че предоставиш адрес за обратна връзка. Можеш да изискаш данъчен документ за дарението си, като ни пишеш на адрес giving(_AT_)wikimedia.org (моля, посочи информация за контакт, използвания метод на дарение и размера на дарението).

Обратно в началотоДарете сега

Мога ли да направя целево и рестриктирано дарение, което да бъде използвано за някаква много специфична цел?[edit]

Благотворителните организации, основани в Съединените Щати, каквато е Фондация Уикимедия, са задължени да съблюдават рестрикциите, налагани от дарителите. Това означава, че ако ти определиш ограничения за какви цели искаш да се използва твоето дарение, ние трябва или да уважим искането ти или да откажем дарението. Но преди да вземеш подобно решение, моля, имай предвид, че неограничените по такъв начин дарения са ни много по-полезни. Всяко ограничение налага административни разноски и разходи по планиране и комплицира бюджетирането на Фондацията.

Обратно в началотоДарете сега

Защо има минимален праг на дарението?[edit]

Минималният размер на дарение е 1 щатски долар. Ние получаваме малки дарения от хора, които нямат кой знае колко средства и затова сме много, наистина много благодарни на тези дарители. Вярваме, че ако дарението е от значение за теб, то то е от значение и за нас. При все това нерядко хора се опитват да използват механизмите за дарения, като нашия, за да тестват откраднати кредитни карти и да видят дали ще успеят да ги източат. Такива хора обичайно използват много малка парична сума за тестовете си: затова намираме, че минимумът от 1 долар за дарение е достатъчен, за да ги отклоним да го правят при нас.

Обратно в началотоДарете сега

Как мога да помогна, за да се разпространи новината за дарителската кампания?[edit]

Разпространи новината по всички възможни начини, за които се сетиш! Кажи на приятелите и семейството си. Кажи им какво означава за теб Уикипедия. Попитай ги дали и те я използват и какво означава Уикипедия за тях. Използвай тази (или подобна) сигнатура, за да я поставиш след подписа си в имейлите, които изпращаш:

Английски We’ve created the greatest collection of shared knowledge in history. Help protect Wikipedia. Donate now: http://wikimediafoundation.org/wiki/WMFJA1/en
Български Ние създадохме най-внушителната колекция от споделени познания в човешката история. Помогнете да съхраним Уикипедия. Дарете сега: http://wikimediafoundation.org/wiki/WMFJA1/bg

Обратно в началотоДарете сега

Каква е политиката за защита на личните данни на дарителите?[edit]

Ние се отнасяме много сериозно към правата на нашите дарители за защита на личните данни. За повече информация виж страницата за нашата Политика за личните данни на дарителите. Накратко, ние не споделяме, не продаваме и не търгуваме с лични данни и имейл адреси.

Обратно в началотоДарете сега

Как мога да се свържа с Фондация Уикимедия?[edit]

За повече подробности виж страницата за контакти.

Обратно в началотоДарете сега