Fundraising 2010/FAQ/ca

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Frequently Asked Questions 2010

On van a parar els meus diners?[edit]

En personal i tecnologia. Tot i que la Viquipèdia i els seus projectes germans són un dels cinc llocs web més visitats del món, tenim contractades només 302 persones (vegeu un esquema del nostre personal). Aproximadament la meitat treballen en tecnologia, un equip reduït recolza la nostra imatge pública i les activitats de promoció de voluntariat, i el personal restant treballen en finançament i administració. A més a més, el vostre suport ajuda a pagar la infraestructura tecnològica (servidors i amplada de banda) que permet que la Viquipèdia funcioni i creixi.

Fonamentalment, la Fundació Wikimedia existeix per donar suport i facilitar el desenvolupament de l'enorme xarxa de voluntaris que escriuen i editen la Viquipèdia i els seus projectes germans: més de 100.000 persones per tot el món.

En poques paraules, què és la Viquipèdia?[edit]

La Viquipèdia és l'enciclopèdia més gran i més popular del món. És en línia, d'ús lliure i sense publicitat. La Viquipèdia té més de 16 milions d'articles creats per voluntaris en més de 298 llengües i és visitada per més de 430,000,000 milions de persones cada mes, fent que sigui el cinquè lloc més popular del món. És una creació coŀlaborativa que ha estat feta i editada per milions de persones durant els darrers nou anys: qualsevol la pot editar, en qualsevol moment. La Viquipèdia és el compendi més gran de coneixement compartit que s'ha fet mai i la gent que ho fa possible té en comú l'afany per l'aprenentatge, la curiositat inteŀlectual i la certesa de que sabem molt més tots junts que cadascú per separat.

On puc trobar més informació financera?[edit]

Memòria anual 2008–2009
Memòria anual 2008–2009

La Memòria Anual de la Fundació Wikimedia 2008-2009 cobreix l'últim any fiscal (de l'1 de juliol de 2008 a 30 de juny de 2009) amb una previsió pel següent. Aquesta és la nostra segona memòria anual. La Memòria Anual de la Fundació Wikimedia és un resum de les finances, activitats programades, fites i assoliments de l'organització.

Els punts més destacats són:

  • Llançament de la Iniciativa d'Usabilitat de Wikimedia
  • Wikimedia s'uneix a Creative Commons
  • Conferència Wikimania a Alexandria (Egipte)
  • Inici del procés de planificació estratègica oberta de Wikimedia
  • Recaptació de fons reeixida i expansió d'operacions bàsiques

Descàrrega de la Memòria Anual 2008-2009:

Torna amuntFeu ara un donatiu

És la Fundació Wikimedia una organització benèfica?[edit]

Sí. La Fundació Wikimedia és una organització 501(c)(3) no lucrativa exempta d'impostos amb seu a San Francisco (Califòrnia, EUA). Podeu revisar la nostra carta d'exempció d'impostos i els nostres informes financers i declaracions anuals.

Torna amuntFeu ara un donatiu

Per què hauria de fer un donatiu a la Fundació Wikimedia?[edit]

La feina de la Fundació Wikimedia és proporcionar accés fàcil a la informació per a la gent de tot arreu, de franc i sense publicitat. Som una organització sense ànim de lucre que depèn de la vostra ajuda financera per fer-ho. El vostre donatiu recolza directament alguns dels projectes de referència més populars del món editats de forma coŀlaborativa, incloent-hi la Viquipèdia, un dels cinc llocs web més populars i l'enciclopèdia més gran mai recopilada en la història.

Torna amuntFeu ara un donatiu

Quins són els vostres plans? Cap on porten?[edit]

Com deia Jimmy Wales, el fundador de l'organització: «Imagineu un món on tothom pugui accedir lliurement a la totalitat del coneixement humà.» Cap aquí anem i necessitem la vostra ajuda per arribar-hi.

Més de 430,000,000 milions de persones de tot el món utilitzen la Viquipèdia cada mes. Està disponible en línia, al vostre dispositiu mòbil, en DVD, en llibres i moltes altres formes. Aspirem a arribar encara a més gent i a millorar contínuament la qualitat d'informació que proporcionem. Per fer-ho, estem:

  • fent molt més fàcil l'aportació de coneixement. Hem llançat últimament una iniciativa a gran escala per millorar l'habilitat d'usuari en afegir text i multimèdia. Podeu trobar més informació en el lloc web del projecte.
  • creant recursos d'aprenentatge i formació per reclutar més coŀlaboradors: ensenyants, professors, estudiants, fotògrafs, cineastes, científics, bibliotecaris, arxivers, conservadors, coŀleccionistes i molts altres. Estem treballant amb una xarxa creixent de 38 organitzacions arrelades de capítols de Wikimedia de tot el món per arribar a aquesta gent, i per animar-los a que ens ajudin a fer la Viquipèdia millor. Es pot trobar més informació en el lloc web del projecte.
  • desenvolupant tecnologies noves i processos per al control de qualitat que no entrin en conflicte amb l'obertura fonamental de Wikimedia. Per als que tinguin un interès tècnic, això inclou tecnologies per marcar edicions i per detectar canvis potencialment problemàtics.
  • consultant la nostra comunitat global d'editors així com experts, voluntaris i inteŀlectuals de tot el món per desenvolupar estratègies innovadores per arribar a més gent, amb recursos de més qualitat, i per augmentar el nombre de voluntaris. Es pot trobar més informació sobre el nostre projecte d'estratègia quinquennal en el lloc web del projecte.
  • construint un quadre de control complet de mètriques per ajudar en les tasques del moviment de Wikimedia. Vegeu el nostre panell d'informe mensual i el nostre portal d'estadístiques.

Finalment, és la nostra missió protegir la feina que s'ha fet fins ara: reduir el risc que un desastre o fallada tècnica pugui eliminar part de la nostra feina, i assegurar que es copiï regularment en diferents llocs. No som una companyia nova amb un excitant inici que es pugui esvair en un parell d'anys. Hi som per un llarg termini.

Torna amuntFeu ara un donatiu

Com compatibilitzeu mantenir la Viquipèdia oberta i fer-la més fiable?[edit]

Creiem que incrementar la participació fa millorar la Viquipèdia. Alhora, hem de mantenir els criteris sòlids que han fet que la Viquipèdia sigui respectada per científics, professors, periodistes i fundacions.

Torna amuntFeu ara un donatiu

Què és la Fundació Wikimedia?[edit]

La Wikimedia Foundation, Inc. és l'organització mare de diversos projectes de contingut lliure, notablement la Viquipèdia, la reconeguda enciclopèdia en línia. Jimmy Wales va fundar la Viquipèdia el gener de 2001 i va crear la Fundació Wikimedia el juny de 2003. Des del començament, tenim un objectiu: compartir el coneixement de forma lliure i oberta. No venem informació i no acceptem publicitat. Els vostres donatius ho fan possible. Fem arribar a la gent el contingut educatiu d'aquests projectes de la forma que sigui possible. En particular, ajudem les comunitats amb desavantatges de connectivitat limitada per a que puguin accedir al contingut educatiu lliure i coŀlaborar-hi.

Tenim més de 400 servidors en funcionament pels nostres projectes, a més de tots els noms de domini associats i marques registrades. Donem suport al desenvolupament de programari estratègic en el programari MediaWiki i eines relaciones, que permeten que més gent hi participi i que la comunitat de voluntaris treballi més eficaçment. Això inclou eines específicament relacionades en assegurar una alta qualitat. Desenvolupem recursos d'aprenentatge, donem suport a tallers i ens esforcem per pensar inteŀligentment en altres maneres d'atraure nous coŀlaboradors i fer créixer Wikimedia com a moviment internacional pel coneixement lliure.

En tot això, ens donen suport els capítols locals organitzats a molts països diferents.

Torna amuntFeu ara un donatiu

Quins projectes gestioneu?[edit]

La Fundació Wikimedia dóna suport a la Viquipèdia, una enciclopèdia en línia i un dels cinc llocs web més visitats del món. Des de la fundació de la Viquipèdia el gener de 2001, i de la Fundació Wikimedia el juny de 2003, el nostre creixement ha estat espectacular. La Viquipèdia en anglès, el nostre primer projecte, ha crescut a més de 6,000,000 articles a dia d'avui. El conjunt de totes les versions lingüístiques de la Viquipèdia té més 47,000,000 articles.

A més de la Viquipèdia, la Fundació Wikimedia també dóna suport a:

Gestionem i ajudem al desenvolupament de MediaWiki, el programari wiki de codi obert que hi ha darrere tots els nostres llocs web públics. Ajudem a organitzar esdeveniments de gran abast i comunitaris per animar la gent a coŀlaborar en els nostres projectes i proporcionem còpies fora de línia i arxius de base de dades per descarregar el contingut de la Viquipèdia.

Es pot trobar més informació en la pàgina sobre els nostres projectes.

Trona amuntFeu ara un donatiu

Com funciona la Fundació Wikimedia?[edit]

L'equip de la Fundació Wikimedia consta de 302 persones dirigides per la Directora Executiva, Sue Gardner. El personal dóna suport al treball dels centenars de milers de voluntaris que coŀlaboren amb contingut als projectes Wikimedia. La Fundació Wikimedia també es mantinguda per nombrosos voluntaris a través de comitès, com a temporals o sobre una base ad hoc.

El Consell d'Administració articula la missió i visió de la Fundació Wikimedia, revisa i ajuda a desenvolupar plans a llarg termini, proporciona supervisió i dóna suport als esforços de recaptació de fons de la Fundació de Wikimedia. És la màxima autoritat organitzativa de la Fundació Wikimedia tal com està definit en els seus estatuts. Vegeu les actes publicades de les reunions del Consell i les seves resolucions publicades. El Consell s'elegeix parcialment per la comunitat de coŀlaboradors als projectes Wikimedia.

Tenim una oficina, situada a San Francisco (Califòrnia, EUA), on treballen la majoria dels nostres empleats. Tots els membres del Consell i el personal restant treballen a distància.

Ens esforcem per operar el més transparentment possible i hem publicat reglaments bàsics i informació financera.

Torna amuntFeu ara un donatiu

Com es finança la Fundació Wikimedia?[edit]

Wikimedia es finança principalment a través de donatius de centenars de milers d'individus, però també a través de diverses subvencions i donacions de servidors i servei d'hostatge (vegeu benefactors).

La Fundació Wikimedia rep donatius de més de 50 països de tot el món. El donatiu mitjà és bastant modest, però la seva enorme quantitat han assegurat el nostre èxit. La gent fa contribucions tot l'any i anualment la Fundació Wikimedia fa una petició formal de donatius.

No estem considerant la publicitat com a font d'ingrés.

La Fundació Wikimedia té l'estatus d'exempció d'impostos 501(c)(3) als Estats Units. Els donatius fets des d'altres països també poden tenir deduccions. Vegeu deduccions de donatius per a més informació. Cliqueu aquí per veure com fer un donatiu via PayPal, MoneyBookers o per correu postal. Per a tots els altres tipus de donatius, us preguem que ens contacteu a donate(_AT_)wikimedia.org.

Torna amuntFeu ara un donatiu

Quants diners espereu recollir?[edit]

El pla 2010-2011 proposa uns ingressos de 20,4 milions de dòlars, un augment d'un 28% sobre els ingressos projectats de 15.9$ milions per a 2009-2010.

Es pot trobar més informació en els nostres informes financers Més detalls sobre les nostres finances es poden trobar als nostres informes financers. Aquí hi ha el nostre Pla 2010-2011 (PDF) i les Preguntes i Respostes al respecte.

Torna amuntFeu ara un donatiu

Qui més us dóna suport en aquest objectiu?[edit]

Gran part del nostre finançament ve de particulars, gent com vosaltres. També rebem subvencions de fundacions comunitàries i privades, així com contribucions de corporacions en espècie. Es poden veure a la nostra pàgina de Benefactors.

Torna amuntFeu ara un donatiu

On em puc assabentar més de les vostres activitats recents?[edit]

Per a l'any fiscal 2008-2009, podeu descarregar la Memòria Anual 2008-2009: versió PDF (2.0 MB)

Torna amuntFeu ara un donatiu

Com faig un donatiu?[edit]

Per fer un donatiu, us preguem que visiteu la nostra pàgina de recaptació de fons. Podeu fer un donatiu utilitzant qualsevol de les principals targetes de crèdit (VISA, Mastercard, Discover o American Express), PayPal, Moneybookers, transferència bancària o enviant un xec a la Fundació. Les nostres opcions de donatius admeten la majoria (encara que no totes) de divises.

Torna amuntFeu ara un donatiu

On envio el xec?[edit]

Envieu els xecs a:

Wikimedia Foundation, Inc.
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA
Note: donations by check are processed directly at our centralized lockbox location which is in Washington, DC.

Preferim xecs en dòlars dels EUA, de comptes bancaris dels EUA. Els xecs en divises diferents a dòlars dels EUA, o de comptes bancaris de fora dels EUA, poden tenir recàrrecs per nosaltres reduint el valor de la vostra donació. Si no teniu un compte bancari als EUA, podeu maximitzar el valor del vostre donatiu fent-lo via Paypal o transferència per cable.

Torna amuntFeu ara un donatiu

On envio formularis, cartes o altres coses a la Fundació Wikimedia?[edit]

Us preguem que envieu tota la correspondència, inclosos peticions de deducció en nòmina i certificats de donacions, al nostre apartat segur de correus:

Wikimedia Foundation, Inc.
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA
Note: donations by check are processed directly at our centralized lockbox location which is in Washington, DC.

Torna amuntFeu ara un donatiu

Puc fer una donació de valors a la Fundació Wikimedia?[edit]

La Fundació Wikimedia accepta donacions de valors. Podeu fer una donació transferint valors de la vostra corredoria a la nostra donant al vostre corredor el nostre nom, número de compte d'inversió i nombre de compensació DTCC.

Account holder name: Wikimedia Foundation, Inc.
Financial broker: Smith Barney
Investment account number: 546-0356C-14-782
DTCC Clearing account number: #0418

Torna amuntFeu ara un donatiu

Tenen els meus donatius deduccions d'impostos?[edit]

Us preguem que vegeu la llista de països per a més informació en deduccions d'impostos.

Torna amuntFeu ara un donatiu

Si faig un donatiu, com aconsegueixo un justificant?[edit]

Si feu un donatiu via PayPal o targeta de crèdit, rebreu un justificant tributari per correu electrònic, sempre que hàgiu inclòs la vostra adreça de correu electrònic en la vostra donació. Els donatius per xec superiors a 50$ rebran un justificant tributari per correu, si ens doneu una adreça de resposta. També podeu demanar un justificant d'ingrés del vostre donatiu escrivint-nos a giving(_AT_)wikimedia.org (poseu la vostra informació de contacte, el mètode utilitzat per fer el donatiu i la seva quantitat).

Torna amuntFeu ara un donatiu

Puc fer un donatiu per a un objectiu o restringit a algun ús concret?[edit]

És exigit a les organitzacions sense ànim de lucre amb base als Estats Units, inclosa la Fundació Wikimedia, que compleixin les restriccions demanades per donants. Això significa que si especifiqueu que el vostre donatiu és restringit per a un ús específic, o complirem la vostra petició o us tornarem el donatiu. Però abans que decidiu fer-ho, us preguem que considereu que els donatius sense restriccions són molt més útils per a nosaltres. Tota restricció imposa despesa administrativa i costos de planificació, i augmenten la complexitat interna.

Torna amuntFeu ara un donatiu

Per què hi ha un donatiu mínim?[edit]

La quantitat mínima del donatiu és 1$. Rebem petits donatius de gent que no té gaires diners, i estem realment molt agraïts amb aquests donants. Veritablement, si la donació és significativa per a vosaltres, és significativa per a nosaltres. Però, no és inusual que la gent utilitzi mecanismes de donació com el nostre per provar targetes de crèdit robades per veure si funcionen. Aquesta gent típicament utilitza una quantitat molt petita de dòlars per a la seva prova: sembla que la quantitat mínima d'1$ és suficient per dissuadir-los.

Torna amuntFeu ara un donatiu

Què puc fer per ajudar-vos a difondre-ho?[edit]

Difongueu-ho de qualsevol forma que pugueu! Digueu-ho als vostres amics i família. Digueu-los què significa la Viquipèdia per a vosaltres. Pregunteu-los si l'utilitzen i si és així, què significa per a ells. Utilitzeu aquest text com model de signatura al peu dels vostres correus electrònics:

Hem creat la recopilació més gran de coneixement compartit en la història. Ajudeu a protegir la Viquipèdia. Feu ara un donatiu: http://wikimediafoundation.org/wiki/Support_Wikipedia/ca

Torna amuntFeu ara un donatiu

Quina és la vostra política de privadesa de donants?[edit]

Ens prenem seriosament la protecció dels drets de privadesa dels nostres donants. Us preguem que vegeu la nostra Política de Privadesa de Donants per a més informació. En resum, no compartim, venem o comerciem la vostra adreça de correu electrònic amb ningú.

Torna amuntFeu ara un donatiu

Com puc contactar amb la Fundació?[edit]

Vegeu la pàgina Contacteu amb nosaltres per a més informació.

Torna amuntFeu ara un donatiu