Jump to content

Fundraising 2010/FAQ/nb

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Ofte stilte spørsmål 2010

Hvor går pengene mine?[edit]

Til folk og teknologi. Selv om Wikipedia og dets søsterprosjekter er blant verdens fem mest besøkte nettsteder har vi bare 302 ansatte; se oversikt. Omlag halvparten arbeider med teknologi, et lite lag jobber med formidlingsarbeid og koordinering av frivillige, og resten jobber med pengeinnsamling og administrasjon. Din støtte går også til å betale for den teknologiske infrastrukturen (nett-tjenere og båndbredde) som holder Wikipedia oppe og lar tjenesten vokse.

Wikimedia Foundation eksisterer for å støtte og utvikle det enorme nettverket av frivillige som skriver og redigerer Wikipedia og dets søsterprosjekter – mer enn 100 000 mennesker verden over.

Hva er Wikipedia, kort fortalt?[edit]

Wikipedia er verdens største og mest populære oppslagsverk. På nett er det gratis og reklamefritt. Wikipedia inneholder mer enn 16 millioner artikler skrevet av frivillige på mer enn 298 språk. Det besøkes av mer enn 430,000,000 millioner mennesker hver måned, noe som gjør det til verdens femte mest populære nettsted. Wikipedia er et dugnadsprosjekt som har blitt utviklet og redigert av millioner av mennesker de siste ni årene: alle kan redigere, når som helst. Wikipedia er den største samlingen av delt kunnskap i menneskets historie, og menneskene bak det forenes av en forkjærlighet for læring, intellektuell nysgjerrighet og vissheten om at vi vet mer sammen enn noen av oss gjør alene.

Hvor finner jeg mer finansiell informasjon?[edit]

Årsrapport 2008–2009
Årsrapport 2008–2009

Wikimedia Foundations årsrapport 2008–2009 dekker det forrige regnskapsåret (1. juli 2008 til 30. juni 2009) med utsikter framover til neste regnskapsår. Den er vår andre årsrapport, og den gir et sammendrag av organisasjonens økonomi, programaktiviteter, milepæler og resultater.

Høydepunkter fra fjoråret:

  • Lansering av Wikimedias brukervennlighetsinitiativ
  • Wikimedia blir med i Creative Commons
  • Wikimania-konferansen i Alexandria, Egypt
  • Wikimedias åpne strategiplanleggingsprossess begynner
  • Vellykket pengeinnsamling og utvidelse av kjernevirksomheten

Last ned årsrapporten for 2008–2009:

Til toppenGi nå

Er Wikimedia Foundation en veldedig organisasjon?[edit]

Ja. Wikimedia Foundation er en skattefri, ideell organisasjon med 501(c)(3)-status, og kontorer i San Francisco i California, USA. Du kan lese vårt skattefritaksbrev og siste års finansrapporter.

Til toppenGi nå

Hvorfor skal jeg gi til Wikimedia Foundation?[edit]

Oppgaven til Wikimedia Foundation er å gi mennesker verden over enkel tilgang til informasjon – gratis og uten reklame. Vi er en ideell organisasjon som er avhengig av din hjelp til å gjøre det. Din gave støtter direkte noen av verdens mest populære, dugnadsdrevne oppslagsverksprosjekter – deriblant Wikipedia, et av verdens fem mest populære nettsteder, og det største oppslagsverket i menneskets historie.

Til toppenGi nå

Hva er Wikimedias planer og retning?[edit]

Jimmy Wales, organisasjonens grunnlegger, sier det slik: «Se for deg en verden der hvert eneste menneske kan ta del i alle verdens kunnskap.» Det er denne visjonen vi realiserer – og vi trenger din hjelp til å gjøre det.

Hver måned bruker mer enn 430,000,000 millioner mennesker verden over Wikipedia. Det er tilgjengelig online, på mobile håndsett, på DVD, i bøker og i mange andre former. Vi vil nå enda flere mennesker, og fortsette å forbedre kvaliteten på informasjonen vi gir. For å få til det gjør vi følgende:

  • Gjør det lettere å bidra med kunnskap. Vi har nylig lansert et storskala initiativ for å forbedre brukervennligheten både når man legger til tekst og multimedier. Du finner mer informasjon på prosjektsiden.
  • Lager opplærings- og øvingsressurser for å rekruttere flere bidragsytere: lærere, professorer, studenter, fotografer, filmskapere, vitenskapsfolk, bibliotekarer, arkivarer, kuratorer, amatører og mange andre. Vi jobber med et økende antall (for tiden 37) lokalavdelinger – grasrotorganisasjoner som forsøker å nå ut til disse menneskene og oppmuntrer dem til å hjelpe til å gjøre Wikipedia bedre. Mer informasjon finner du på prosjektsiden.
  • Utvikler nye teknologier og prosesser for kvalitetssikring som ivaretar Wikimedias grunnleggende åpenhet. For de teknisk interesserte innbefatter dette teknologier for ågodkjenne redigeringer og for å oppspore mulige problematiske endringer.
  • Konsulterer med det globale fellesskapet av bidragsytere og eksperter, frivillige og tenkere verden over for å utvikle innovative strategier som når flere mennesker, skape kvalitetsressurser, og øke antall frivillige. Mer informasjon om vår femårsstrategi finner du på prosjektsiden.
  • Bygger en stor oversikt over statistikk og målinger som støtter arbeidet til Wikimedia-bevegelsen. Se de månedlige rapportene og statistikkportalen vår.

Til slutt; vårt mål er å beskytte det arbeidet som har blitt gjort hittil - å redusere risikoen for at en katastrofe eller teknisk sammenbrudd kan ødelegge deler av arbeidet, og å sikre at det regelmessig blir kopiert mange steder. Vi er ikke et spent nyoppstartet firma som vil forsvinne om to år – vi er her for å arbeide mot det langsiktige målet.

Til toppenGi nå

Hvordan balansere mellom å holde Wikipedia åpent, og samtidig mer pålitelig?[edit]

Vi tror at økt deltakelse gjør Wikipedia bedre. Samtidig må vi opprettholde de strenge standardene som har gjort Wikipedia respektert av vitenskapsfolk, akademikere, journalister og ulike velgjørere.

Til toppenGi nå

Hva er Wikimedia Foundation?[edit]

Wikimedia Foundation, Inc. er opphavsorganisasjonen til diverse prosjekter med fritt innhold, det mest kjente er det premierte oppslagsverket Wikipedia. Jimmy Wales grunnla Wikipedia i januar 2001 og opprettet Wikimedia Foundation i juni 2003. Siden starten har vi eksistert av én grunn: fri og åpen deling av kunnskap. Vi selger ikke informasjon og vi godtar ikke reklame. Din gave gjør vårt arbeid mulig. Vi bringer det pedagogiske innholdet i prosjektene til folk i så mange former som mulig. Vi hjelper spesielt vanskeligstilte samfunn med begrenset tilkobling med å få tilgang til, og selv bidra til fritt pedagogisk innhold.

Vi eier mer enn 400 nettjenere som server prosjektene våre, sammen med domenenavn og varemerker. Vi støtter strategisk programvareutvikling på MediaWiki-programvaren og tilknyttede verktøy. Dette verktøyet lar flere mennesker bidra og det sørger for at det eksisterende nettverket av frivillige kan jobbe mer effektivt. Dette inkluderer verktøy som spesifikt skal sikre høy kvalitet. Vi utvikler læringsressurser, støtter seminarer og forsøker å tenke smart om andre måter vi kan rekruttere nye bidragsytere og utvide Wikimedia som en internasjonal bevegelse for fri kunnskap.

I dette arbeidet støttes vi av lokalavdelinger i en rekke land.

Til toppenGi nå

Hvilke prosjekter støtter dere?[edit]

Wikimedia Foundation støtter Wikipedia, et nettbasert oppslagsverk og en av verdens fem mest besøkte nettsteder. Siden grunnleggelsen av Wikipedia i januar 2001, og Wikimedia Foundation i juni 2003, har veksten vår vært enorm. Vårt første prosjekt - engelskspråklig Wikipedia - har økt til mer enn 6,000,000 artikler i dag. Alle Wikipedia-utgavene har totalt mer enn 47,000,000 artikler.

Bortsett fra Wikipedia støtter Wikimedia Foundation også:

Vi leder og støtter utviklingen av MediaWiki, åpen kildekode-programvaren bak alle våre offentlige nettsteder. Vi organiserer rekrutterings- og samfunnsarrangementer for å oppmuntre folk til å bidra på prosjektene våre, og utgir nedlastbare kopier og databasearkiver av innholdet på Wikipedia.

Mer informasjon finner du på siden om våre prosjekter.

Til toppenGi nå

Hvordan drives Wikimedia Foundation?[edit]

Wikimedia Foundation har 302 ansatte, som ledes av Sue Gardner. De ansatte støtter arbeidet til de hundretusener av frivillige som bidrar med innhold til Wikimedias prosjekter. Wikimedia Foundation støttes også av utallige frivillige som deltar i temagrupper, som praktikanter eller på ad hoc-basis.

Styret utformer Wikimedia Foundations misjon og visjon, går gjennom og utvikler langtidsplaner og støtter Wikimedia Foundations innsamlingsaksjoner. Styret er ifølge vedtektene Wikimedia Foundations øverste organ. Du kan i oversikten over styremøter lese våre styrereferater og vedtak. Styret velges bl.a av bidragsyterne på Wikimedias prosjekter.

Vi har et kontor i San Francisco i California hvor de fleste av våre ansatte jobber. Øvrige ansatte og styrerepresentantene har sin base andre steder.

Vi tilstreber høy grad av åpenhet, og offentliggjør viktige retningslinjer og finansiell informasjon.

Til toppenGi nå

Hvordan sponses Wikimedia Foundation?[edit]

Wikimedia sponses primært gjennom donasjoner fra hundretusener av privatpersoner, men også via flere stipender og gaver som nettjenere (se velgjørere).

Wikimedia Foundation får donasjoner fra personer i mer enn 50 land verden over. Gjennomsnittsdonasjonen er ganske liten, det er det store antallet donasjoner som gir resultater. Folk gir året rundt, og én gang i året gjør Wikimedia Foundation en formell forespørsel etter donasjoner.

Vi vurderer ikke reklame som en inntekstkilde.

Wikimedia har skattefritaksstatusen 501(c)(3) i USA. Donasjoner fra andre land kan også være fradragsberettiget. Se siden deductibility of donations for detaljer. Klikk her for detaljer om hvordan man kan donere via PayPal, MoneyBookers eller via post. For andre typer donasjoner, kontakt oss på donate(_AT_)wikimedia.org.

Til toppenGi nå

Hvor mye penger håper dere å samle inn?[edit]

Planen for 2010–11 budsjetterer med en inntekt på 20,4 millioner dollar, en økning på 28 % fra inntektene på 15,9 millioner i 2009–10.

Flere detaljer om økonomien vår fins i våre finansrapporter. Her er årsplanen for 2010–11 (PDF), og her er spørsmål og svar-siden som følger med.

Til toppenGi nå

Hvem andre støtter dere med dette målet?[edit]

De fleste inntektene våre kommer fra privatpersoner som deg. Vi mottar også stipender fra private og samfunnsstiftelser, samt bidrag fra selskaper. Navn på selskaper som donerer penger, finner du på velgjørersiden.

Til toppenGi nå

Hvor kan jeg lære mer om deres siste aktiviteter?[edit]

For regnskapsåret 2009–09, last ned årsrapporten for 2008–2009: PDF-versjon (2 MB)

Til toppenGi nå

Hvordan gir jeg penger?[edit]

For å gi penger, besøk innsamlingssiden. Du kan gi med de fleste typer kredittkort (deriblant VISA, Mastercard, Discover eller American Express), PayPal, Moneybookers, bankoverføring eller ved å sende en sjekk til Wikimedia Foundation. Våre donasjonsinnstillinger støtter de fleste (men ikke alle) valutaer.

Til toppenGi nå

Hvor kan jeg sende sjekker?[edit]

Send sjekker til:

Wikimedia Foundation, Inc.
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA
Note: donations by check are processed directly at our centralized lockbox location which is in Washington, DC.

Vi foretrekker sjekker i amerikanske dollar som trekkes fra amerikanske bankkontoer. Sjekker i andre valutaer eller fra bankkontoer i andre land enn USA kan være dyre å håndtere, noe som reduserer verdien av gaven din. Om du ikke har en amerikansk bankkonto kan du maksimére verdien av donasjonen din ved å gi via Paypal eller en kontooverføring.

Til toppenGi nå

Hvor kan jeg sende skjemaer, brev eller lignende til Wikimedia Foundation?[edit]

All korrespondanse, inkludert fradragsskjemaer og imøtekommelsesskjemaer kan sendes til vår trygge postboks:

Wikimedia Foundation, Inc.
P.O. Box 98204
Washington, DC 20090-8204
USA
Note: donations by check are processed directly at our centralized lockbox location which is in Washington, DC.

Til toppenGi nå

Kan jeg donere aksjer til Wikimedia Foundation?[edit]

Wikimedia Foundation godtar aksjedonasjoner. Du kan donere ved å overføre aksjer fra megleren din til vår megler, ved å gi megleren din vårt navn, investeringsnummer og DTCC-nummer.

Account holder name: Wikimedia Foundation, Inc.
Financial broker: Smith Barney
Investment account number: 546-0356C-14-782
DTCC Clearing account number: #0418

Til toppenGi nå

Er donasjonene mine fradragsberettigede?[edit]

Se listen over land for detaljer om fradragsrett på skatten.

Til toppenGi nå

Om jeg donerer, hvordan får jeg fradragskvittering?[edit]

Om du donerer via PayPal eller kredittkort vil du få fradragskvittering på e-post, så lenge e-postadressen din ble oppgitt med donasjonen. Donasjoner med sjekk på mer enn 50 dollar vil få fradragskvittering i posten, dersom du oppga svaradresse. Du kan også spørre om fradragskvittering for donasjonen din ved å skrive til oss på giving(_AT_)wikimedia.org (vennligst inkluder kontaktinformasjon, måten du donerte på, og beløpet du donerte).

Til toppenGi nå

Kan jeg gi dere en øremerket donasjon?[edit]

Stiftelser basert i USA, deriblant Wikimedia Foundation, har krav om å godta og imøtekomme restriksjoner fra sine givere. Dette betyr at om du oppgir at donasjonen skal gå til én bestemt ting, vil vi enten imøtekomme ønsket eller gi tilbake pengene. Men før du gjør det, vit at åpne donasjoner er mye nyttigere for oss. Hver begrenset donasjon fører med seg administrativt merarbeid og planleggingskostnader.

Til toppenGi nå

Hvorfor er det et minimumsbeløp?[edit]

Minimumsbeløpet er 1 dollar. Vi mottar små donasjoner fra folk som ikke har mye penger, og vi er veldig takknemlige overfor disse giverne. Hvis gaven er meningsfull for deg er den meningsfull for oss. Det er derimot ikke uvanlig at folk bruker donasjonsmekanismer som vår for å sjekke om stjålne kredittkort fortsatt virker. Slike kortmisbrukere av kredittkort gir ofte veldig små beløp for å teste kortet, og vi har erfart at et minimumsbeløp på én dollar gjør luker bort mye kortmisbruk.

Til toppenGi nå

Hva kan jeg gjøre for å spre budskapet?[edit]

Spre budskapet på alle måter du kan! Fortell venner og familie om oss. Fortell dem hva Wikipedia betyr for deg. Spør om de bruker det, og om de gjør det – spør dem hva det betyr for dem. Bruk gjerne denne teksten som signatur nederst i e-postene dine:

Vi skaper verdens største samling av delt kunnskap. Hjelp til å beskytte Wikipedia. Gi nå: http://wikimediafoundation.org/wiki/WMFJA1/nb

Til toppenGi nå

Hvordan ivaretas givernes personvern?[edit]

Vi tar givernes personvern på alvor. Se vår personvernspolicy for flere detaljer. Kort fortalt deler vi ikke, selger ikke, eller bytter ikke e-postadressen din med noen.

Til toppenGi nå

Hvordan kan jeg kontakte Wikimedia Foundation?[edit]

Se kontaktsiden for detaljer.

Til toppenGi nå