Jump to content

Прибирање средства 2012/Превод/Обраќање на Адријана В

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Fundraising 2012/Translation/AdrianneW Appeal and the translation is 100% complete.

1

Ми требаа сто години за да го завршам тој огромен роман, но јас се заљубив. Во петто одделение, ни дадоа да предаваме на час за што сакаме. Јас одлучив да предавам за книжевноста на XIX век.

Денес, како што веројатно погодивте, јас сум професор по англиска книжевност. Воедно придонесувам на Википедија, уредувајќи статии за писатели како Мери Шели, авторката на „Франкенштајн“, и Џејн Остин, која го напишала „Гордост и предрасуди“.

Кога ќе помислам на мојата работа на Википедија, не се замислувам само како некој што додава информации; се замислувам и како наставник. Со Википедија, досегнувам многу подалеку од една училница. Само минатиот месец, статијата за Џејн Остин беше прочитана преку 115.000 пати.

На мојот факултет имам пристап до голем број квалитетни извори. Но највеќето луѓе го немаат овој пристап - за нив тие книги се достапни само со плаќање. Уредувајќи ја Википедија, сакам да ја исправам оваа неправда.

Имам љубов кон осознавањето на нови нешта. Отсекогаш сум ја имала. Затоа сум така цврсто убедена дека секој треба да ја има таа можност.

Се согласувате? Тогаш, би ве замолила да ми се придружите во поддршката на Википедија.

Bio

Во своето истражување, Адријана се задржува на британската книжевност од XVIII век.Како постдокторски научен работник во полето на дигиталното образование и истражување, таа им помага на колегите во изанаоѓањето на нови начини на вклучување на Википедија во училниците.