Radna grupa za razvoj liderstva

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Leadership Development Working Group and the translation is 52% complete.
Outdated translations are marked like this.


1. Kraći rezime

Tim za razvoj zajednice u Fondaciji Wikimedia predlaže podršku stvaranju globalne Radne grupe za razvoj liderstva koja će biti globalna i orijentisana na zajednicu. Svrha Radne grupe je da pruža Timu za razvoj zajednice savete u oblasti razvoja liderstva, kao i u pogledu širih inicijativa zajednice u bliskoj budućnosti, u očekivanju bilo kakvih budućih promena smera koje dolaze iz Povelje pokreta i Globalnog saveta koji se trenutno formira. Tokom februara 2022, Tim će tražiti povratne informacije o odgovornostima Radne grupe za razvoj liderstva. Na ovoj meta stranici se nalazi predlog za Radnu grupu za razvoj liderstva i objašnjenje kako možete u tome da pomognete.

2. Duži rezime

Razgovori o Strategiji pokreta odredili su razvoj liderstva kao jedan od prioriteta Pokreta. Preporuka pod nazivom Investiranje u razvoj veština i liderstva ukazuje na to da je za uspešan razvoj liderstva našem pokretu potreban globalno koordinisan napor podržan adekvatnim resursima. Postoji mnogo ideja za implementaciju razvoja liderstva, među kojima se izražava potreba za infrastrukturom.

Iako Globalni savet može definisati dugoročne pristupe ovim pitanjima, rad Tima za razvoj zajednice i rad grupa iz zajednice mogao bi imati koristi od nekih od ovih ključnih infrastrukturnih inicijativa, koje uključuju stvaranje:[1]

  1. Radne grupe koju vodi zajednica, a koja može da podrži definisanje, određivanje prioriteta, nadgledanje i evaluaciju inicijativa za razvoj liderstva;
  2. Zajedničke definicije liderstva;
  3. Plana razvoja liderstva;

Tim za razvoj zajednice predlaže stvaranje globalne Radne grupe za razvoj liderstva kojom rukovodi zajednica (#1). Svrha radne grupe je da Timu za razvoj zajednice pruža savete u oblasti razvoja liderstva, kao i da deli ideje i preporuke za inicijative liderstva u zajednici. Naravno, ovo je naravno u očekivanju bilo kakvih budućih promena pravca koje dolaze iz Povelje pokreta i Globalnog saveta koji se trenutno formira. Radna grupa će se prvo fokusirati na izgradnju infrastrukture, što uključuje rad sa zajednicama na definisanju liderstva (#2) i izradi plana razvoja liderstva (#3). Nakon toga, radna grupa će pružati savete o ulozi razvoja zajednice u implementaciji plana za razvoj liderstva i služiće kao vredan resurs koji se po potrebi može koristiti za aktivnosti lokalne i globalne zajednice.

3. Vremenski raspored:

February 2022

Call for feedback about Leadership Development Working Group proposal from February 7 - 25, 2022. Feedback was collected in 13+ languages. See the Summary of Call for Feedback.

March–April 2022

Working group membership recruitment period.

Thank you to everyone who applied! The application to be a member of the Leadership Development Working Group closed on April 10, 2022. This application was conducted via a third-party service, Google, which may subject it to additional terms. For more information on privacy and data-handling, see the privacy statement.

May-June 2022

Working group is announced and begins work. The group met for the first time June 2, 2022 and plans to meet weekly. You can view the members of the working group.

The group will be collecting community input to ensure diverse voices are incorporated in their design and decision-making throughout the process. More information will be announced once the working group begins working. If you want to make sure that you are contacted, add your name to the Sign up for future updates section

July 2022 - ongoing

More information to come…


Reference