Раднa групa за развој лидерства

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Leadership Development Working Group and the translation is 57% complete.


1. Краћи резиме

Тим за развој заједнице у Фондацији Викимедија предлаже подршку стварању глобалне Радне групе за развој лидерства под вођством заједнице. Сврха Радне групе је да Тиму за развој заједнице пружи савете у области развоја лидерства, као и у погледу ширих иницијатива заједнице у блиској будућности, у очекивању било каквих будућих промена смера које долазе из Повеље покрета и Глобалног савета који се тренутно формира. Група је формирана маја 2022. и почела је са радом. Погледајте страницу Радне групе и обавестите се о њеним члановима, страницу са ажурирањима да бисте пратили дискусије и страницу за учествовање да бисте сазнали како да се укључите у процес.

2. Дужи резиме

Разговори о Стратегији покрета одредили су развој лидерства као један од приоритета Покрета. Препорука под називом Инвестирање у развој вештина и лидерства указује на то да је за успешан развој лидерства нашем покрету потребан глобално координисан напор подржан адекватним ресурсима. Постоји више идеја за имплементацију развоја лидерства које изражавају потребу за инфраструктуром.

Иако Глобални савет може дефинисати дугорочне приступе овим питањима, рад Тима за развој заједнице и рад група из заједнице могао би имати користи од неких од ових кључних инфраструктурних иницијатива, које укључују стварање:[1]

  1. Радне групе коју води заједница, а која може да подржи дефинисање, одређивање приоритета, надгледање и евалуацију иницијатива за развој лидерства;
  2. Заједничке дефиниције лидерства;
  3. Плана развоја лидерства;

Тим за развој заједнице предлаже стварање глобалне Радне групе за развој лидерства којом руководи заједница (#1). Сврха радне групе је да Тиму за развој заједнице пружа савете у области развоја лидерства, као и да дели идеје и препоруке за иницијативе лидерства у заједници. Наравно, ово је наравно у очекивању било каквих будућих промена правца које долазе из Повеље покрета и Глобалног савета који се тренутно формира. Радна група ће се прво фокусирати на изградњу инфраструктуре, што укључује рад са заједницама на дефинисању лидерства (#2) и изради плана развоја лидерства (#3). Након тога, радна група ће пружати савете о улози развоја заједнице у имплементацији плана за развој лидерства и служиће као вредан ресурс који се по потреби може користити за активности локалне и глобалне заједнице.

3. Временски распоред:

February 2022

Call for feedback about Leadership Development Working Group proposal from February 7 - 25, 2022. Feedback was collected in 13+ languages. See the Summary of Call for Feedback.

March–April 2022

Working group membership recruitment period.

Thank you to everyone who applied! The application to be a member of the Leadership Development Working Group closed on April 10, 2022. This application was conducted via a third-party service, Google, which may subject it to additional terms. For more information on privacy and data-handling, see the privacy statement.

May-June 2022

Working group is announced and begins work. The group met for the first time June 2, 2022 and plans to meet weekly. You can view the members of the working group.

The group will be collecting community input to ensure diverse voices are incorporated in their design and decision-making throughout the process. More information will be announced once the working group begins working. If you want to make sure that you are contacted, add your name to the Sign up for future updates section

July 2022 - ongoing

More information to come…


Референце

  1. Поједини примери који изражавају ову потребу, уклјучујући ране верзије стратегије, могу се наћи овде: Capacity Building R1: Building capacity for capacity building, Capacity Building R5: Resources for capacity building, East Africa Strategy Summit 2019, Leadership Development Dialogue Talk Page: Diverse forms of leadership, Community Health R3: Building the leadership of the future