Movement Strategy/Recommendations/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Recommendations and the translation is 100% complete.
Aanbevelingen voor het bouwen aan onze gemeenschappelijke toekomst

10 Aanbevelingen

In 2017 is door ons de strategische koers bepaald om onze beweging te leiden naar de toekomst: voor 2030 zal Wikimedia de essentiële infrastructuur zijn van het ecosysteem van vrije kennis, en iedereen die onze visie deelt zal zich bij ons kunnen aansluiten.

Gedurende een periode van twee jaar hebben mensen uit onze hele beweging samengewerkt in een open en participatief proces om te bespreken hoe we hiernaartoe kunnen werken. Het resultaat is een reeks aanbevelingen en onderliggende principes die structurele en systemische veranderingen voorstellen die ons in staat zullen stellen om samen de toekomst van onze beweging te creëren. Deze aanbevelingen omschrijven hoe we op een duurzame en inclusieve manier kunnen groeien. Ze introduceren manieren waarop we nieuwe kansen optimaal kunnen benutten en de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd kunnen bieden. Ze geven aan hoe we kunnen streven naar gelijkwaardigheid van kennis en kennis als een dienst. Zodat iedereen – zowel degenen binnen onze beweging als iedereen die zich wil aansluiten – een rol kan spelen bij het vastleggen, delen en toegankelijk maken van vrije kennis.

De aanbevelingen zijn:

Verhogen van de duurzaamheid van onze beweging Investeren in de ontwikkeling van vaardigheden en leiderschap
Verbeteren gebruikerservaring Het beheren van interne kennis
Zorgen voor veiligheid en inclusie Onderwerpen voor impact identificeren
Zorgen voor gelijkwaardigheid in besluitvorming Innoveren op het gebied van vrije kennis
Coördineren tussen verschillende belanghebbenden Evalueren, herhalen en aanpassen

Meer dan 40 initiatieven

Visuele presentatie van de initiatieven.

Elke Aanbeveling is verder onderverdeeld in “Initiatieven”. Dit zijn gedetailleerde werkdelen die nodig hebben om de gezamenlijke betrokkenheid in de Beweging te vergroten. Hier is soms was coördinatie nodig. Soms moet dit in een vertaalde context gebeuren. Het is verplicht dat mensen samenwerken. Doe dus mee! Details over Initiatieven.

Hoe u de aanbevelingen kunt lezen

Op de volgende pagina's staat de uiteindelijke versie van het "movement strategy document", met de 10 aanbevolen wijzigingen, 10 leidraden en een beschrijving van de wijzigingen die beschrijft hoe deze aanbevelingen samenhangen en zij opgesteld, samen geven ze onze strategische koers aan. Er is ook woordenlijst en een sammenvatting van het document. Er is ook beschrijving van de wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie van de aanbevelingen.

De onderstaande aanbevelingen volgen een structuur van Wat, Veranderingen en acties, en Reden. Het Wat is de geïdentificeerde behoefte of de ambitieuze strategische focus. Veranderingen en acties presenteert outputs en resultaten die moeten worden ontwikkeld om het Wat te bereiken. En Reden bevat de achtergrond en een deel van de redeneringen waarom de veranderingen en acties nodig zijn om ons te helpen op weg naar de strategische richting voor 2030. Deze aanbevelingen zijn onderling verbonden en ondersteunen elkaar. Ze worden niet gepresenteerd in een impliciete volgorde van belangrijkheid of prioriteit.

De aanbevelingen

Increase the Sustainability of Our MovementImprove User ExperienceProvide for Safety and InclusionEnsure Equity in Decision-makingCoordinate Across StakeholdersInvest in Skills and Leadership DevelopmentManage Internal KnowledgeIdentify Topics for ImpactInnovate in Free KnowledgeEvaluate, Iterate, and Adapt

Deze inhoud is gemaakt in een bijna twee jaar lopend proces met deelname van bijna 100 Wikimedians van overal vandaan, inclusief vrijwilligers, staf en board leden van affiliates, de Wikimedia Foundation, en vertegenwoordigers van betrokken organisaties. Het is samengesteld door vele discussies en beoordelingen van conceptversies van het document. De betrokken personen.

Wilt u deze inhoud in een andere vorm ervaren?

We hebben een aantal manieren gecreëerd om de aanbevelingen te lezen, te beluisteren en er meer over te weten te komen:

Het lid van de Werkgroep diversiteit en van de schrijfgroep Marc Miquel-Ribé heeft ook zijn inzichten gedeeld hoe deze aanbevelingen zijn ontstaan in dit interview (in het Engels).