Jump to content

Strategija gibanja/Priporočila

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Recommendations and the translation is 93% complete.
Priporočila strategije gibanja Wikimedie 2030

10 Recommendations

Leta 2017 je bila zasnovana strateška usmeritev, ki bo naše gibanje vodila v prihodnost: Do leta 2030 bo Wikimedia postala temeljna infrastruktura ekosistema prostega znanja, pridružil pa se nam bo lahko vsakdo, ki deli našo vizijo.

V dveletnem obdobju so se ljudje iz vsega gibanja združili v odprtem in participativnem procesu, da bi razpravljali o tem, kako si lahko prizadevamo za to. Rezultat je niz priporočil in temeljnih načel za strukturne in sistemske spremembe, ki nam bodo omogočile, da skupaj ustvarimo prihodnost našega gibanja. Opisujejo, kako lahko trajnostno in vključujoče rastemo. Predstavljajo načine, kako lahko kar najbolje izkoristimo nove priložnosti ter se spoprimemo z izzivi današnjega in jutrišnjega dne. Pojasnjujejo, kako si lahko prizadevamo za enakost znanja in znanje kot storitev. Tako lahko vsakdo – tisti, ki so že v našem gibanju, in vsi, ki se mu želijo pridružiti – sodeluje pri zbiranju, izmenjavi in omogočanju dostopa do prostega znanja.

Ta priporočila so:

Povečanje trajnostnosti našega gibanja Vlaganje v razvoj spretnosti in vodstvenih kompetenc
Izboljšanje uporabniške izkušnje Upravljanje internega znanja
Zagotavljanje varnosti in vključevalnosti Prepoznavanje vplivnih tem
Zagotavljanje pravičnosti pri odločitvah Inoviranje na področju prostega znanja
Usklajevanje deležnikov Ocenjevanje, ponavljanje in prilagajanje

Več kot 40 pobud

Visual presentation of the initiatives.

Vsako priporočilo je nadalje razdeljeno na tako imenovane »pobude«. To so podrobnejša področja dela, pri katerih je potrebno sodelovanje celotnega gibanja. Nekatera od teh opravil je treba uskladiti. Nekatera opravila je treba opraviti v lokalnem okolju. Za vse pa je potrebno sodelovanje ljudi. Zato se nam pridružite! Če se želite poglobiti v pobude, kliknite tukaj.

Kako brati priporočila

Na naslednjih straneh boste našli končno različico strateškega dokumenta gibanja, ki vsebuje 10 priporočil za spremembe, 10 vodilnih načel in pripoved o spremembi, ki opisuje, kako so ta priporočila povezana in kot celota zasnovana tako, da nam bodo pomagala pri uskladitvi z našo strateško usmeritvijo. Na voljo sta tudi glosar ključnih izrazov in povzetek dokumenta. Oglejte si dnevnik sprememb in preverite, kaj se je spremenilo med prejšnjo različico priporočil in to končno različico.

Priporočila, ki sledijo, so strukturirana v razdelkih Opredelitev, Spremembe in ukrepi ter Utemeljitev. Opredelitev je ugotovljena potreba ali želena strateška usmeritev. Spremembe in ukrepi opisujejo rezultate in izide, ki jih je treba zagotoviti za dosego tega cilja. Utemeljitev vključuje ozadje in nekatere razloge, zakaj so spremembe in ukrepi potrebni, da bi nam pomagali pri uresničitvi strateške usmeritve do leta 2030. Ta priporočila so med seboj povezana in se medsebojno podpirajo. Priporočila niso predstavljena po vrrstnem redu pomembnosti ali prednosti.

Priporočila, ki jih je ustvarilo gibanje

Increase the Sustainability of Our MovementImprove User ExperienceProvide for Safety and InclusionEnsure Equity in Decision-makingCoordinate Across StakeholdersInvest in Skills and Leadership DevelopmentManage Internal KnowledgeIdentify Topics for ImpactInnovate in Free KnowledgeEvaluate, Iterate, and Adapt

To vsebino je skoraj dve leti razvijalo skoraj 100 Wikimedijcev z vsega sveta, vključno s prostovoljci, osebjem in člani upravnih odborov podružnic in Fundacije Wikimedia ter predstavniki partnerskih organizacij. Oblikovala se je na podlagi spletnih in osebnih razprav z Wikimedijci, ki so delili svoje mnenje o posameznih iteracijah osnutka. To je bilo resnično participativno prizadevanje celotnega gibanja. Izvedite več o tem, kdo je prispeval k ustvarjanju te vsebine.

Želite do te vsebine dostopati v drugem formatu?

Pripravili smo različne načine za branje, poslušanje in spoznavanje priporočil:

Član Delovne skupine za raznolikost in skupine pišočih Marc Miquel-Ribé je v tem intervjuju (v angleščini) predstavil svoj pogled na pripravo priporočil in ideje, na podlagi katerih so bila oblikovana.