Mozgalmi stratégia

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy and the translation is 100% complete.


A jövőnk a szabad tudás ökoszisztémájában

A Wikipédia 2001-ben indult, mint egy felhívás az összes tudás megosztására. Ma a Wikimedia a világ legnagyobb enciklopédiáját és számos további wiki-projektet kínál, mint például a Wikimedia Commons, a Wikidata és mások.

A Wikimedia-mozgalomnak még a sikerei ellenére is számos kihívással kell szembenéznie. A nemek közötti egyenlőtlenség és a kevésbé képviselt csoportok részvételét akadályozó akadályok továbbra is fennállnak. A mozgalom hatalma, erőforrásai és lehetőségei nem egyenletesen oszlanak meg. A cenzúra, a megfigyelés és a tudás fokozott kereskedelmi jellege veszélyezteti a Wikimedia létezését. A technológiai fejlődés és a társadalmi trendek miatt munkánk elavulttá válhat. Mindazonáltal ezek a kihívások és a folyamatosan változó világ is lehetőségeket kínál.

A különféle csoportok közötti stratégia kidolgozása a rendszeres Wikimedia-tevékenységek mellett kusza és bonyolult volt. Végül a közös tudás és perspektívák összegyűjtésével közös vízió alakult ki. A folyamat sikere azt bizonyítja, hogy a Wikimedia erejét a hozzájárulók tehetsége, elkötelezettsége és integritása adja.

Ami összehoz minket, nem az, amit csinálunk, hanem az, hogy miért csináljuk.

A Mozgalmi Stratégia megértése

Kezdjük a stratégiai irányunkkal:

2030-ra a Wikimédia a szabad tudás ökoszisztémájának elengedhetetlen infrastruktúrájává válik, és bárki csatlakozhat hozzánk, aki osztja elképzelésünket.

Mi hiszünk a meghallgatás, a tanulás és a tesztelés erejében. Csak nyitott párbeszéd útján teremthetünk olyan szabad tudásvilágot, amely mindenki számára működik. A Mozgalom Stratégiája segít mindenkinek összehangolni a közös előrelépési utat. A folyamatnak radikálisan nyitottnak, részvételi jellegűnek és többnyelvűnek kell lennie. Mindenkit meghívunk, hogy járuljon hozzá ehhez a stratégiához, miközben közös elveket oszt meg.

A stratégiai irány egyesíti és inspirálja a Wikimedia Mozgalmat az útjukon 2030-ig. Két cél vezeti ezt az irányt:

  • Tudásszolgáltatásként működni – Platformmá válunk, amely sokféle formátumban szolgálja a tudást, és eszközöket épít szövetségesek számára.
  • Egyenlőségen alapuló hozzáférést biztosítani – A tudásra és a közösségekre összpontosítunk, amelyeket a hatalom és a kiváltság struktúrái kihagytak.

Ezek a célok összefüggenek egymással. Az egyik nem érhető el a másik nélkül.

A stratégiai irány tíz ajánlást inspirál különböző munkaterületekről. Mindegyik ajánlás konkrét kezdeményezéseket határoz meg. Minden kezdeményezés sok tevékenységből és projektből állhat.

A Mozgalom Stratégia ajánlásai mind összefüggenek és támogatják egymást. A célokhoz hasonlóan nem lehet őket elszigetelten követni.

Csatlakozz hozzánk

Te is elengedhetetlen vagy a Mozgalom Stratégiájának sikeréhez. Számos módja van a részvételnek: Ha más ötleted van, örömmel meghallgatjuk. Beszéljünk róla!