Strategy/Wikimedia movement/2017/Cycle 2/bg

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Cycle 2 and the translation is 100% complete.
Ревизирани дати
Цикъл 1 (генериране) Създаване на насоки Цикъл 2 (дебатиране) Окончателни насоки Цикъл 3 (Ангажиране със съдържанието на "Нови гласове";
изготвяне на чернови за групата за стратегическото направление)
Споделяне и финализиране Потвърждаване Фаза 2
14 март–18 април 18 април–5 май 11 май–12 юни 12 юни–30 юни Юли Август и септември Октомври Краят на 2017-2018 г.

Стъпка 1: Прегледайте всичките 5 теми

Здрави, приобщаващи общности

Към 2030 г., доброволческата култура на Уикимедия ще бъде забавна, възнаграждаваща и включваща както съществуващите, така и новодошлите. Ще посрещаме нови доброволци в нашето движение и ще ги напътстваме, за да се уверим, че получават опит и продължават да участват в проектите. Хората от всяка група ще се чувстват включени в екосистема от уникални групи и организации, които задълбочават връзките помежду си. В резултат на това нашето движение ще расте както по размер, така и по характер, тъй като нашите проекти процъфтяват от здравата общност, която изграждаме заедно.

Епохата на разширената реалност

Към 2030 г. уикимедианското движение ще си сътрудничи с учебни машини, за да помага на доброволците ни да бъдат много по-творчески и продуктивни. Ние ще използваме прогнозиране и дизайн, за да направим знанието лесно за достъп и лесно за използване с нови, хуманизирани, интелигентни интерфейси. Доброволците ще си сътрудничат с машинните преводачи, за да задълбочават качеството и количеството на съдържанието на повече езици - с повишена скорост и мащаб. Ние ще изясним знанията в структурирани и интерактивни формати, които подобряват и отразяват начина, по който хората учат и допринасят - извън браузъра, приложението и енциклопедичния формат. Ще прегърнем технологичните иновации като най-жизнеспособният път към постигането на нашата визия.

Истинско глобално движение

Движението на Уикимедия ще насочи вниманието ни към местата в света, които са били недосегаеми през първите 15 години от нашата история. Ще създадем осведоменост за Уикимедия и ще я направим по-полезна за хората. Ще преодолеем бариерите за достъп до знанието, така че повече хора могат да споделят свободно проектите на Уикимедия. Ще подкрепяме общностите в недостатъчно засегнатите части на света и ще създадем пространство за нови форми на принос и цитати, които отговарят на глобалните традиции на знанието. До 2030 г. ще бъдем наистина глобално движение.

Най-уважаваният източник на знание

Към 2030 г. проектите на Уикимедия ще бъдат считани за най-довереният, висококачествен, неутрален и подходящ източник на свободни знания в света. Ще поддържаме точността и проверката на съдържанието ни чрез интегриране на висококачествени вторични източници и подкрепа за съществуването на надеждни източници в обществото. Ще подобрим общественото разбиране за процесите, които правят Уикимедия надеждна, и ще поканим експерти да се присъединят към нас и да споделят знанията си. Ние ще излагаме най-важната информация за хората, когато и къде се нуждаят от нея. Ще разширим дълбочината на наличните знания, като същевременно поддържаме нашите стандарти за проверими, неутрални и всеобхватни знания.

Ангажиране в екосистемата на знанието

Към 2030 г. уикимедианското движение значително ще подобри качеството, разнообразието и свободата на разпространение на свободни знания в световен мащаб, като работи с различни институции и организации, които сътрудничат за свободно познание за всички. Съдържанието, технологиите и общностите в Уикипедия ще бъдат вградени във формално и неформално обучение по света в партньорство с водещи световни институции в областта на образованието, изкуствата, развлеченията, гражданското общество, правителството, науката и технологиите. Чрез стратегически партньорства в нашето движение ще изградим разнообразно ново поколение от доставчици на съдържание и търсещи знания, които ще изграждат и ще се грижат за нарастващия брой свободно достъпни знания. Ние ще направим Уикимедия неразделна част от глобалната екосистема на знанието.

Стъпка 2: Решете кои теми са най-важни за вас за допринасяне в дискусията

Ние осъзнаваме, че може да нямате време или интерес да допринасяте към всички теми. Разбираме това и оценяваме приноса, който можете да направите. Препоръчваме ви да коментирате колкото искате теми и да се съсредоточите върху тези въпроси, които смятате за най-привлекателни. Всички коментари ще бъдат включени в анализа и осмислянето.

Вашият принос може да бъде нещо просто, като например да кажете как ще се промени работата ви, ако се насочим в определена посока - какво може да спрете да правите или да започнете да правите. Вашият принос също може да бъде някаква провокативна идея, като поставянето под съмнение защо определена тема да е важна.

Имате нещо ценно за добавяне и ви насърчаваме да се включите.

Стъпка 3: Изберете кое искате да обсъдите

  1. В Мета-уики: Натиснете върху темата по-горе, за да отидете на страницата на темата/ беседата

Стъпка 4: Само за организираните групи

  1. Обобщете основните точки от дискусията по теми и номера на въпросите
  2. Публикувайте на страницата за източници, за да бъде включена вашата обобщена информация