Strategy/Wikimedia movement/2017/Cycle 2/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Cycle 2 and the translation is 69% complete.
Outdated translations are marked like this.
Felülvizsgált dátumok
Első ciklus (létrehozás) Értelmezés Második ciklus (vita) Végső értelmezés Harmadik ciklus (Együttműködés az Új Hangokkal;
az irányzat szövegét a szövegíró csapat alakítja ki)
Megosztás és véglegesítés Támogatás Második szakasz
Március 14–április 8. Április 18–május 5. Május 11–június 12. Június 12–június 30. Július Augusztus és szeptember Október Késő 2017–2018

1. lépés: tekintsd át az öt témát

Egészséges, befogadó közösségek

2030-ra a Wikimédia önkéntes kultúrája szórakoztató, kielégítő és befogadó lesz mind a meglévő, mind az új közreműködők felé. Új önkénteseket fogunk üdvözölni a mozgalmunkban és mentoráljuk őket, hogy biztosítsuk, hogy jó élmény éri őket és továbbra is részt vesznek a projektekben. Mindenféle hátterű ember részének érzi majd magát a csoportok és szervezetek mély kapcsolatokkal összefogott hálózatának. Ennek eredményeképpen a mozgalmunk méretében és természetében is nőni fog, miközben a projektjeink gyümölcsöznek közös gondoskodásunk alatt.

Az augmentált kor (haladás a technológiával)

2030-ra a Wikimédia-mozgalom aktívan használja majd a technológiai innovációkat az önkéntesek sokkal kreatívabbá és produktívabbá tételének segítésére. Gépi tanulást és dizájnt használunk majd, hogy a tudás könnyen elérhető és használható legyen. Hogy nagyban növeljük a tartalom mennyiségét és minőségét még több nyelven, az önkéntesek például jobb gépi fordításokat használhatnak. Olyan módon fogjuk bemutatni és megszervezni a tudást, amely segít az embereknek tanulni és közreműködni - a böngészőn, az appon és az enciklopédián túl.

Egy valóban globális mozgalom

2030-ra egy valóban globális mozgalommá válunk. Figyelmünket azon régiók felé fordítjuk, melyeket eddig nem szolgáltunk kielégítően: Ázsia, a Közel-Kelet, Afrika és Latin-Amerika. Együtt fogunk dolgozni az olvasók, szerkesztők és partnerek közösségeivel ezekben a részeinek a világnak. Helyet teremtünk majd a közreműködés olyan formáinak, melyek tükrözik ezeket a régiókat (források, hivatkozások és más). Felkeltjük a szabad tudás erejére a figyelmet és leküzdjük a hozzáférés akadályait. Olyan termékeket készítünk, melyek alkalmazkodnak a mozgalmunk ezen új tagjainak szükségleteihez.

A legelismertebb forrása a tudásnak

Még pontosabb és ellenőrizhetőbb tartalomért fogunk dolgozni. 2030-ra a Wikimédiát a tudás legnagyobb minőségű, semleges és releváns forrásának tekintik majd. Elmélyítjük majd a meglévő tudást és fenntartjuk az ellenőrizhető és semleges tartalomra vonatkozó standardjainkat. Szakértőket hívunk majd meg, hogy csatlakozzanak. Segítünk majd az embereknek megérteni, hogy a folyamataink hogyan tesznek minket megbízhatóvá. A legrelevánsabb információt fogjuk megmutatni az embereknek akkor és ott, ahol szükségük van rá.

Részvétel a tudás ökoszisztémában

A szabad tudás ideáljait követő szervezetek széles hálózatával alakítunk majd ki kapcsolatokat. A Wikimédia-közösségek olyan szövetségesekkel fognak együtt dolgozni, akik létéről nem is tudtak. A tartalmunk és technológiánk központi eleme lesz a formális és informális oktatásnak az egész világban. Vezető oktatási, művészeti, szórakoztató, civil, kormányzati, tudományos és technológia szervezetekkel lépünk partnerségre. Együtt, az emberek egy új generációját vonjuk be, hogy tanuljon, teremtsen és gondozza a mindenki számára elérhető szabad tudás növekvő könyvtárát.

Step 2: Decide which themes are most important for you to contribute to the discussion

We recognize you may not have the time or interest in contributing to all of the themes. We understand that and value the contributions you are able to make. We encourage you to comment on as many themes as you want and focus on those questions you find most compelling. All comments will be included in the analysis and sensemaking.

Your contribution could be something simple, such as saying how your work will change if we go in a certain direction – what you might stop doing or start doing. Your contribution could also be something thought-provoking, such as challenging why a certain theme is important.

You have something valuable to add and we encourage you to get involved.

2. lépés: Válaszd ki, hol akarsz részt venni a megbeszélésben

  1. A Meta-Wikin: Kattints a témák címére fent, hogy az adott téma oldalára/vitalapjára menj

Step 4: Organized groups only

  1. Summarize the main points of the discussion by theme and question number
  2. Post to the sources page so that your summary is included