Jump to content

Wikimedia Foundation Board noticeboard/April 2022 - Board of Trustees on Next steps: Universal Code of Conduct (UCoC) and UCoC Enforcement Guidelines/hr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Sljedeći koraci: Univerzalni kodeks ponašanja (UCoC) i Smjernice za provođenje UCoC

Odbor za pitanja zajednice Оdbora povjerenika Zaklade Wikimedia želi zahvaliti svima koji su sudjelovali u nedavno završenom glasovanju zajednice o Smjernicama za provedbu Univerzalnog kodeksa ponašanja (UCoC).

Skupina za provjeru glasova sastavljena od volontera završila je provjeru točnosti glasovanja i izvijestila je o ukupnom broju od 2.283 glasa. Od 2.283 dobivena glasa, ukupno 1.338 (58,6%) članova zajednice glasalo je za Smjernice za provedbu, dok je 945 (41,4%) glasalo protiv. Osim toga, 658 sudionika ostavilo je komentare od kojih je 77% napisano na engleskom jeziku.

Prepoznajemo i cijenimo strast i predanost koju su članovi zajednice pokazali u stvaranju sigurne kulture dobrodošlice koja zaustavlja neprijateljsko i toksično ponašanje, podržava ljude na meti takvog ponašanja i potiče ljude u dobroj vjeri da budu produktivni na Wikimedia projektima.

Čak i u ovoj nedovršenoj fazi, pristigli komentari jasno ukazuju na ovakav stav. Iako su Smjernice za provedbu dosegle prag podrške koji je neophodan kako bi ih Odbor uzeo u reviziju, potaknuli smo birače, bez obzira na to na koji način su glasovali, da daju povratne informacije o tome koje elemente Smjernica za provedbu smatraju da ih je potrebno promijeniti ili popraviti, kao i zašto. To smo učinili za slučaj da se donese preporuka za pokretanje još jednog kruga izmjena koje bi se pozabavile zabrinutostima zajednice.

Osoblje Zaklade koje je pregledavalo komentare obavijestilo nas je o nekim od novih tema. Kao rezultat toga, odlučili smo kao Odbor za pitanja zajednice zatražiti od Zaklade da ponovno sazove Odbor za izradu nacrta i provede još jedan krug konsultacija u zajednici kako bismo na temelju povratnih informacija iz zajednice dobivenih od nedavno završenog glasovanja usavršili Smjernice za provedbu.

Radi jasnoće, ove povratne informacije grupirane su u 4 odjeljka kako slijedi:

  1. Identificirati vrstu, svrhu i primjenjivost obuke;
  2. Pojednostaviti jezik radi lakšeg prijevoda i razumijevanja od strane nestručnjaka;
  3. Istražiti koncept afirmacije, uključujući njegove prednosti i nedostatke;
  4. Preispitati suprotstavljene uloge zaštite privatnosti/žrtve i prava na saslušanje.

Tijekom razgovora mogu se pojaviti i druga pitanja, a posebno kako se nacrt Smjernica za provedbu bude razvijao. Ipak, gore navedena pitanja smatramo za primarna područja zabrinutosti birača i tražimo od osoblja da posreduje u njihovom razmatranju. Nakon daljnjeg angažmana, Zaklada bi trebala ponovno pokrenuti glasovanje u zajednici kako bi ocijenila prerađeni Plan provedbe i vidjela je li novi dokument spreman za službenu ratifikaciju.

Nadalje, svjesni smo zabrinutosti u vezi s napomenom 3.1 u politici Univerzalnog kodeksa ponašanja. Upućujemo Zakladu da olakša reviziju ovog jezika kako bismo osigurali da Politika ispunjava svoje namjeravane svrhe podrške sigurnoj i uključivoj zajednici, bez čekanja na planiranu reviziju cjelokupne Politike na kraju godine.

Još jednom zahvaljujemo svima koji su sudjelovali, razmišljajući o ovim kritičnim i teškim izazovima i doprinoseći boljim pristupima u cijelom pokretu kako bi dobro surađivali.

Sve najbolje,

Rosie

Rosie Stephenson-Goodknight (ona/njezino)
Vršilac dužnosti predsjednika Odbora za pitanja zajednice
Odbor povjerenika Zaklade Wikimedia