Jump to content

Wikimedia Foundation Board noticeboard/April 2022 - Board of Trustees on Next steps: Universal Code of Conduct (UCoC) and UCoC Enforcement Guidelines/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Наредни кораци: Универзални кодекс понашања (УЦоЦ) и Смернице за спровођење УЦоЦ-а

Одбор за питања заједнице Одбора повереника Фондације Викимедија жели да се захвали свима који су учествовали у недавно завршеном гласању заједнице о Смерницама за спровођење Универзалног кодекса понашања (УЦоЦ).

Група за проверу гласова састављена од волонтера завршила је преглед тачности гласања и пријавила да је укупан број добијених гласова 2.283. Од 2.283 примљена гласа, укупно 1.338 (58,6%) чланова заједнице гласало је за Смернице за спровођење, док је укупно 945 (41,4%) чланова заједнице гласало против. Поред тога, 658 учесника је оставило коментаре, од којих је 77% написано на енглеском језику.

Препознајемо и ценимо страст и посвећеност чланова заједнице према стварању безбедне културе добродошлице која зауставља непријатељско и токсично понашање, пружа подршку људима који су мете таквог понашања и подстиче добронамерне људе да буду продуктивни на Викимедијиним пројектима.

Чак и у овој недовршеној фази, пристигли коментари јасно указују на овакав став. Иако су Смернице за спровођење достигле праг подршке неопходан да их Одбор узме у разматрање, охрабрили смо бираче да, без обзира на опредељење приликом гласања, дају повратне информације о томе које елементе Смерница за спровођење сматрају да треба променити или поправити, као и зашто. То смо учинили за случај да се донесе препорука за покретање још једног круга измена које би се позбавиле проблемима на које је указала заједница.

Особље Фондације које је прегледало коментаре обавестило нас је о неким од нових тема. То нас је навело да као Одбор за питања заједнице затражимо од Фондације да поново сазове Комисију за израду нацрта и спроведе још један круг консултација у заједници како бисмо усавршили Смернице за спровођење на основу повратних информација из заједнице добијених током недавно завршеног гласања.

Ради јасноће, ове повратне информације су груписане у 4 одељка:

  1. Идентификовати врсту, сврху и применљивост обуке;
  2. Поједноставити језик ради лакшег превођења и разумевања од стране лаика;
  3. Истражити концепт афирмације, укључујући његове предности и недостатке;
  4. Преиспитати супротстављене улоге заштите приватности/жртве и права на саслушање.

Током разговора се могу појавити и друга питања, нарочито како се нацрт Смерница за спровођење буде развијао, али ми сматрамо да су горе наведена питања области од примарног интересовања за бираче и тражимо од особља да посредује у њиховом разматрању. Након даљег ангажовања, Фондација би требало да поново покрене гласање у заједници како би проценила преправљени План примене и видела да ли је нови документ спреман за званичну ратификацију.

Надаље, свесни смо забринутости у вези са напоменом 3.1 у политици Универзалног кодекса понашања. Упућујемо Фондацију да омогући ревизију ове формулације како би се осигурало да Политика испуњава своју предвиђену сврху подршке безбедној и инклузивној заједници, не чекајући планирану ревизију целокупне Политике на крају године.

Још једном се захваљујемо свима који су учествовали и промишљали ове критичне и тешке изазове, доприносећи бољим приступима у целом покрету како би добро сарађивали.

Срдачно,

Роси

Rosie Stephenson-Goodknight (она/њен)
Вршилац дужности председника Одбора за питања заједница
Одбор повереника Фондације Викимедија