Одбор на доверители на Фондацијата Викимедија/Преглед

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation Board of Trustees/Overview and the translation is 94% complete.
Outdated translations are marked like this.

Фондација Викимедија
Одбор на доверители


Idea or report icon (the Noun Project 2384902).svg
Wikimedia Community Logo.svg

Дали знаевте дека, додека ја читате вашата омилена статија на Википедија, илјадници луѓе работат на тоа слободното знаење да биде слободно и бесплатно?

Има чудесна заедница од луѓе низ целиот свет кои создаваат извонредни проекти како Википедија, Википодатоци, Викиизвор итн.

Фондацијата Викимедија им помага во работата. Таа се грижи за техничката инфраструктура, правните предизвици и развојните проблеми.

Wikimedia Foundation logo - vertical.svg

Фондацијата Викимедија има Одбор на доверители кои вршат надзор над нејзината работа. Доверителите делумно се избираат од заедницата, а делумно од самиот Одбор.

Во одборот има 16 места:
8 места од заедници и подружници,
7 места избрани од Одборот и
1 место за основачот

16 people icon.svg

Секој доверител служи рок од три години.


Global search icon (the Noun Project 1238421).svg
Voting icon (the Noun Project 2536419).svg

Доверителите избрани од Одборот се избираат со пребарување низ целиот свет. Стануваат дел од него кога Одборот и кандидатите задоволително ќе заклучат дека се добро се вклопуваат.

Заедницата на Викимедија има прилика да гласа за доверителите од заедницата. Ова е можност да се подобри претставеноста, разновидноста и стручноста на Одборот како екипа.


Доверителите ѝ посветуваат околу 150 часа годишно на нивната работа. Служат во барем една од комисиите на Одборот. Овие комисии се Управување со Одборот, Ревизија, Човечки ресурси, Производи, Посебни проекти и Работи на заедниците. Directors icon (the Noun Project 3156284).svg
Записниците кои се јавно достапни ќе бидат објавени на соодветната страница на викито на Фондацијата, или на страниците на комисиите.
Info icon (the Noun Project 2397884).svg Дознајте повеќе за Одборот на доверители, и како и вие можете да учествувате на изборите за Одбор на https://w.wiki/yY9.