Jump to content

Politica privind închiderea proiectelor

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Closing projects policy and the translation is 78% complete.
Outdated translations are marked like this.
Shortcut :
CPP
Această pagină descrie politica care prevede procesul de închidere (și, în anumite situații, ștergere) a unui wiki găzduit de Fundația Wikimedia, așa cum a fost definit de comitetul lingvistic.
Language committee
Language committee
Language committee
For requesting users
For members
Informație
Closing projects (voluntarily)
Această căsuță : vizualizează · discuții · Modificare

Această politică definește procesul de închidere (și în anumite situații ștergerea) a unui wiki găzduit de Fundația Wikimedia. Solicitările de închidere a proiectelor, adică subdomenii, în majoritate versiuni lingvistice, sunt tratate de membrii Comitetului limgvistic, care se angajează să se ocupe de acest lucru. Consiliul de administrație are o autoritate finală asupra deciziilor membrilor. Solicitările de închidere a unui întreg proiect sora se întâmplă rar și nu există un proces formal de manipulare a acestora.

Introducere

Propunerile anterioare de închiderea proiectelor nu aveau o politică clară. Au fost făcute mai multe propuneri pentru o politică, dar nimic înainte nu a fost adoptat.

Din această cauză, s-au propus să se închidă multe wiki-uri mici inactive. Unii oameni au sprijinit în principiu ("wiki este inactiv"), în timp ce alții s-au opus în principiu ("lăsați-o să crească"). Adesea, utilizatorii au venit și au luat o decizie, care ar putea fi chiar opusul consensului real.

Această politică încearcă să remedieze această problemă prin:

 • necesitarea unui motiv valabil pentru închidere și definind mai multe motive, fie ca fiind motive valabile sau nevalabile;
 • punerea procedurii în mâinile membrilor comisiei lingvistice și hotărârea comisiei finale.

Comunitatea nu mai are autoritate asupra proiectelor de închidere, ci doar un rol consultativ. Acest lucru face ca procedura să fie conformă cu politica privind propunerea de limbă, care depinde, de asemenea, de aprobarea Comitetului lingvistic și a Consiliului. Asta înseamnă că închiderea unui proiect nu mai este mai ușoară decât deschiderea unui proiect.

Deși decizia este luată de un membru al Comitetului lingvistic și nu mai este prin consens comunitar, consiliul va avea autoritatea finală. LangCom este convins(ă) că această procedură va îmbunătăți procesul de luare a deciziilor și că atât LangCom, cât și board-ul de administrație sunt autoritățile adecvate pentru a se ocupa de închiderea wiki-urilor Wikimedia.

Politică

Tipuri de propuneri

Pentru a distinge situațiile de rutină de cele potențial mai complexe sau neobișnuite, proiectele care sunt propuse a fi închise sunt clasificate ca fiind unul din cele două tipuri:

 1. Edițiile lingvistice periodice care nu conțin conținut sau conținut existent sunt nesemnificative. (Rețineți că wiki-urile mici/inactive nu dăunează în general dacă rămân deschise: spamul automat este întotdeauna blocat, spre deosebire de trecut.)
  De exemplu: Wikționar Afar, Wikicitat Gaeilge, Wikibooks în Guarani etc
 2. Alte wiki-uri (adesea relativ mai active) care pot fi controversate, discutabile sau într-un alt mod mai puțin frecvente.
  De exemplu: Wikimedia de calitate, Wikicitat Simple English, etc.

Definirea acțiunilor

 • Închiderea unui wiki înseamnă blocarea bazei sale de date astfel încât să nu poată fi editat de nimeni, cu excepția stewarzilor, editorilor de interfață, administratorilor de sistem, fondatorului și personalului, dar toate paginile sunt încă vizibile publicului. Drepturile utilizatorilor (sysop, ...) sunt eliminate și pot fi restabilite la cererea utilizatorului atunci când wiki-ul este reactivat.
 • Ștergerea unui wiki înseamnă ștergerea bazei de date, astfel că este complet indisponibilă pe web. Un fișier XML cu conținutul wiki va fi în continuare disponibil pentru utilizare externă.
 • Transferul sau importul de conținut înseamnă mutarea articolelor / paginilor utile, împreună cu istoricul contribuțiilor, la Incubatorul Wikimedia, la OldWikisource sau la BetaWikiversity (sau la un alt site, când este menționat explicit). Vezi incubator:I:Importing pentru mai multe informații.
  • Fișierele sunt lăsate pe wiki din cauza lipsei unei funcții de export. Atunci când wiki-ul este șters, fișierele pot fi descărcate manual dacă este necesar. Atunci când o astfel de caracteristică software devine disponibilă, fișierele ar trebui să fie exportate.

Propunerea

Anyone can propose closing a wiki. It is strongly encouraged that someone making such a proposal has thoroughly researched the matter first, such as by asking about the status of the wiki or conferring with an editor, administrator, or steward active in the wiki, if any. If you'd still like to proceed, the following must be done:

 • Propunerea trebuie să fie clasificată fie sub forma tipului 1, fie a tipului 2 (a se vedea mai sus).
 • Dacă solicitantul dorește ca și wiki-ul să fie șters, acest lucru trebuie menționat explicit în propunerea inițială.
 • Atunci când propunerea este prezentată, wiki-ul local ar trebui să fie informat cât mai curând posibil.
 • De asemenea, trebuie să informați principalele capitole relevante ale limbii, astfel încât acestea să aibă șansa de a găsi persoane interesate să contribuie la proiect. Vedeți capitolele în funcție de limba Wikimedia (contactați capitolul(ele) principal(e) nu între paranteze).

Un motiv bun ar trebui să fie dat de ce ar trebui închis / șters.

  • Inactivitatea în sine nu este un motiv valid; probleme suplimentare sunt. Când Incubatorul Wikimedia este într-o etapă în care este utilizabilă într-o oarecare măsură ca un wiki real [1], inactivitatea poate deveni un motiv valid.
  • Absența conținutului de la crearea wiki-ului este un motiv valid (de obicei pentru tipul 1).
  • Neîndeplinirea cerințelor actuale Politica privind propunerea de limbă nu este un motiv valabil.
  • Rețineți că Wikimedia și LangCom nu definesc ce este o limbă și ce este un dialect. Respectăm standardele internaționale ISO, care uneori pot avea o interpretare largă a limbajului. În general, nu ar trebui să se propună un proiect de închidere, deoarece se presupune că este scris mai degrabă într-un "dialect" decât într-o "limbă".

Decizie

 • Într-o perioadă de cel puțin câteva săptămâni, propunerea este comună comunității pentru comentarii și recomandări.
  Cu toate acestea, în cazul în care un membru al LangCom consideră o discuție dăunătoare, fără o posibilitate rezonabilă de a decide să închidă wiki-ul, membrul poate închide discuția imediat. Acest lucru poate fi apelat la membrul care a încheiat sau la un alt membru al LangCom, care îl poate relua în cazul în care membrul respectiv consideră că discuția este de valoare. Orice alt utilizator responsabil de proiecte Wikimedia, care nu este afiliat cu wiki-ul propus pentru închidere, poate închide, de asemenea, o discuție considerată perturbatoare, din motive justificate, în așteptarea revizuirii, și nu ar trebui să fie redeschisă decât cu un membru LangCom.
 • Orice membru al comitetului lingvistic care a optat pentru a se ocupa de soluționarea propunerilor de proiecte de închidere poate prezenta propunerea pe lista de discuții. Se discută în aproximativ o săptămână (sau mai mult, dacă este necesar), fără vot formal.
 • Ulterior, membrul inițial al LangCom elaborează o decizie și notifică comunitatea și board-ul. Decizia va fi pusă în aplicare la o săptămână după notificare, cu excepția cazului în care membrii consiliului de administrație, care are autoritate finală, doresc să preia chestiunea.

Propunere aprobată

 • Pentru primul tip de propunere, conținutul util ar trebui transferat în incubator. Indiferent dacă conținutul este util, este greu de definit, dar bunul simț poate ajuta. Pentru al doilea tip, este adesea o soluție diferită pentru conținut.
 • Un bug trebuie trimis la Phabricator pentru a solicita închiderea (și ștergerea, dacă este cazul).
 • Sitenotice-ul pe wiki-ul respectiv ar trebui să fie setat la ceva de genul:
  This wiki has been locked (see discussion). To contribute to a future wiki, see the Wikimedia Incubator project.
  Wikitext:
  <div lang="en" dir="ltr" style="border: 3px solid #000; padding: 1em;">'''This wiki has been locked (see [[:m:Proposals for closing projects/Closure of WIKIPROJECT|discussion]]).''' To contribute to a future wiki, see the [[:incubator:Wx/xyz|Wikimedia Incubator project]].</div>
  
 • Redeschiderea proiectelor se fac prin solicitări de limbi noi, care utilizează politica propunerii de limbă, care este mult mai strictă decât a fost în trecut (când au fost inițiate cele mai multe wiki-uri, care sunt acum propuse spre închidere)

Propunere respinsă

 • Wiki-ul rămâne deschis.
 • O nouă propunere poate fi depusă dacă există condiții noi. O propunere care este exact aceeași, nu poate fi făcută în același an pentru a reduce propunerile duplicate inutile.

Îndrumări pentru membrii LangCom

 • Deoarece proiectele de închidere nu sunt activitatea noastră principală, ar trebui să așteptați, în general, cu cereri necontroversate. În schimb, încercați să legați mai multe solicitări într-un singur e-mail pentru a menține volumul e-mailului scăzut.

Retroactivitatea

Așa cum sa întâmplat atunci când a fost introdusă politica privind propunerea de limbă, toate propunerile care au fost deschise la momentul introducerii acestei politici au fost invalidate. Oricine poate începe o nouă propunere în cadrul noii politici.

Referințe

 1. În viitor, Wikimedia Incubator este destinat să funcționeze ca un loc pentru wiki-urile normale care nu sunt suficient de mari pentru a justifica propriul lor wiki (deci nu avem un număr mare de wiki-uri mici, ci un wiki normal cu incubatoare cu "wiki virtuale").

Legături