Fundraising 2009/appeal/bg

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Апел от създателя на Уикипедия, Джими Уейлс[edit]

Днес аз се обръщам към вас с молба да направите дарение в подкрепа на Уикипедия.

Поставих началото на Уикипедия през 2001 година и през следващите осем години с почуда наблюдавах как стотици и хиляди доброволци ме последваха в опита ми да създам най-мащабната енциклопедия в човешката история.

Уикипедия не е комерсиален уебсайт. Тя е общностно творение, изцяло написано и финансирано от хора като вас. Над 340 милиона души използват Уикипедия всеки месец - почти една трета от свързаното с интернет човечество. Вие също сте част от тази общност от хора.

Аз вярвам в нас. Вярвам, че Уикипедия ще продължи да се развива. В това е цялата идея. Един човек да напише нещо, друг малко да го подобри, после трети... и така с времето резултатът да става все по-съвършен. Ако днес Уикипедия ви се струва полезна, представете си какво можем да постигнем заедно през следващите 5, 10, 20 години.

Смисълът на Уикипедия е в силата на обикновените хора да могат да правят необикновени неща. Хора като нас пишат Уикипедия, дума по дума. Хора като нас я издържат от джоба си. Уикипедия е доказателство за нашия колективен потенциал да променим света към по-добро.

Нужно е обаче да опазим пространството, в което това значимо дело се случва. Трябва да съхраним Уикипедия. Искаме да я запазим безплатна и без реклами. Искаме тя да остане отворена, за да можете да използвате информацията от Уикипедия за всичко, за което ви е нужна. Искаме и тя да продължи да расте - да разпространява знания навсякъде и да приканва за участие всекиго.

През 2003 година учредих Фондация Уикимедия - некомерсиална организация, която да подпомага функционирането, растежа и опазването на Уикипедия. С бюджет от 10 милиона долара на година и персонал от под 35 души, тя управлява петия по посещаемост уебсайт в целия свят. Днес аз ви моля за съдействие, за да можем да продължим своята мисия.

Представете си свят, в който всеки отделен човек на планетата има свободен достъп до сбора на цялото човешко познание. Това е целта, към която сме се запътили. И с вашата помощ ще я достигнем.

Благодаря ви, че използвате Уикипедия. Така вие също сте част от тази приказка: моля, направете дарение за Уикипедия днес.

Джими Уейлс

Основател на Уикипедия