Jump to content

Fundraising 2009/appeal/sv

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Ett uttalande av Wikipedias grundare, Jimmy Wales[edit]

Idag ber jag dig att ge ett bidrag för att stödja Wikipedia.

Jag startade Wikipedia 2001 och under de åtta år som gått har jag imponerats över att se hundratusentals frivilliga delta i att skapa historiens största encyklopedi.

Wikipedia är inte en kommersiell webbplats. Den är skapad av en gemenskap, helt och hållet skriven av människor som dig. Mer än 340 miljoner människor använder Wikipedia varje månad - nästan en tredjedel av alla som har tillgång till Internet. Du är en del av vår gemenskap.

Jag tror på oss. Jag tror att Wikipedia hela tiden blir bättre. Det är själva idén. En person skriver något, någon annan förbättrar lite, och det blir bättre och bättre över tiden. Om du tycker att Wikipedia är användbart idag, tänk dig då vad vi kan uppnå tillsammans på 5, 10, 20 år.

Wikipedia handlar om människors kraft för att skapa fantastiska saker. Människor som oss skriver på Wikipedia, ett ord i taget. Människor som oss skapar den. Det är ett bevis på vår kollektiva möjlighet att ändra världen.

Vi måste skydda den plats där detta viktiga arbete görs. Vi måste bevara Wikipedia. Vi vill bevara den fri från avgifter och reklam. Vi vill bevara den öppen - du kan använda informationen på Wikipedia hur du vill. Vi vill att den ska fortsätta växa genom att sprida kunskapen överallt och inbjuda alla till att delta.

Wikimedia Foundation är den icke vinstdrivande organisation jag startade 2003 för att driva, utveckla, vårda och bevara Wikipedia. Med tio miljoner USA-dollar om året och färre än 35 anställda drivs Wikipedia, den femte mest lästa webbsajten i världen. Jag ber om hjälp så att vi kan fortsätta vårt arbete.

Föreställ dig en värld där varje enskild person har fri tillgång till mänsklighetens samlade kunskap. Det är det vi vill uppnå. Och med din hjälp kommer vi att nå dit.

Tack för att du använder Wikipedia. Du är en del av den här berättelsen: Ge ett bidrag idag.

Jimmy Wales, Wikipedias grundare