Jump to content

Geen open proxy's

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page No open proxies and the translation is 100% complete.
Verwijzing:
NOP
WM:NOP
Open proxy's kunnen op elk moment voor onbepaalde duur geblokkeerd worden op Meta en alle andere Wikimedia-projecten. Projecten kunnen ook lokaal beleid hebben betreffende open proxy's, dat verder gaat dan dit globale beleid. In dat geval gaat het lokale beleid voor.

Beleid

Publiekelijk beschikbare proxy's (waaronder betaalde proxy's) kunnen op elk moment voor welke duur dan ook worden geblokkeerd. Hoewel dit ook legitieme gebruikers kan treffen, zijn zij niet het doel van deze regels en mogen ze proxy's vrij gebruiken totdat ze geblokkeerd worden. Bewerken met Tor wordt echter automatisch voorkomen. Het lezen van Meta of een ander Wikimedia-project middels een open of anonieme proxy is niet verboden.

Dynamische IP-adressen of hosts die geen permanente proxy's zijn, zouden voor kortere tijd moeten worden geblokkeerd, aangezien het waarschijnlijk is dat het adres van eigenaar verandert of dynamisch aan een ander wordt toegekend. Als het adres niet meer dient als open proxy, zou de blokkade moeten worden opgeheven.

Uitzonderingen

Bewerkingen via een open proxy kunnen worden toegestaan door toekenning van een uitzondering van IP-adresblokkades. Op lokale projecten wordt deze toegekend door moderatoren en globaal door stewards.

Veel gebruikers zijn zich er echter door de standaardinstellingen van hun browser niet van bewust dat ze een open proxy gebruiken. Voordat je om een uitzondering vraagt (welke tijd in beslag neemt en waarvan niet zeker is dat deze wordt toegekend), is het handig om de internetinstellingen van je browser te controleren en deze zo in te stellen dat geen gebruik wordt gemaakt van een proxy.

Globale uitzonderingen en verzoeken tot opheffen van blokkades

Als je IP-adres op alle wiki's is geblokkeerd [1] en je denkt dat dit door een fout komt, of je gebruikt Tor voor legitieme doeleinden en kunt deze niet gebruiken, [2] kun je contact opnemen met de stewards. Zij kunnen de globale blokkade opheffen, of je een uitzondering voor IP-adresblokkades toekennen.

 • De aanbevolen manier is het gebruiken van het Unblock Ticket Request System.
 • Je kunt privaat een e-mail sturen naar stewards(_AT_)wikimedia.org (contactformulier). Je kunt om het even welke taal gebruiken om contact op te nemen. Neem in je e-mail in elk geval de volgende informatie op:
  1. het in de foutmelding genoemde IP-adres,[1][2]
  2. de gebruikersnaam die je gebruikt of wilt gebruiken, en;
  3. de reden waarom je gebruikt maakt van Tor of denkt dat de globale blokkade ten onrechte is opgelegd.
 • Het is ook mogelijk om de Meta-Wiki-verzoekpagina te gebruiken, als je het niet erg vindt om je IP-adres (voor globale blokkades) of redenen voor Tor-gebruik te delen. Globale blokkades hebben geen effect op Meta-Wiki.

Als je IP-adres een open proxy is, dan zal deze niet gedeblokkeerd worden. Het is aannemelijker dat een uitzondering voor IP-adresblokkades wordt toegekend, als je goede redenen kunt geven waarom je denkt dat je deze niet zult misbruiken; duidelijke voorbeelden zijn gebruikers die geblokkeerd worden door de Chinese 'Great Firewall' en accounts waarvan bekend is dat ze al hele lange tijd worden gebruikt.

Als je uitgezonderd bent van Tor-blokkades en geen account hebt, dan zal een steward een account voor je aanmaken en ontvang je een tijdelijk wachtwoord op je e-mailadres.

Doe a.u.b. niet een lokaal deblokkeerverzoek op uw overlegpagina die zijn gereserveerd voor een lokaal blok. Een lokale beheerder kan geen globaal blok verwijderen en zullen u weer de algemene instructies geven.

Lokale uitzonderingen

Als je alleen geïnteresseerd bent in het bewerken van één of enkele wiki's, dan is het misschien handig om lokaal een uitzondering aan te vragen. Enkele projecten met beleidsregels die dit soort uitzonderingen toestaan, staan hieronder als voorbeeld vermeld:

Controleer voor lokale projecten het beleid op het betreffende project, of neem contact op met een lokale sysop.

Ratio

Proxy-services veranderen de internetverbinding van een bijdrager, zodat in plaats van rechtstreeks verbinding te maken met Wikimedia-projecten, de verbinding wordt omgeleid via services van de proxy-provider.

Hoewel Meta iedereen in de wereld aanmoedigt bij te dragen, wordt van dit soort proxy's vaak misbruik gemaakt. Moderatoren zijn vaak gewezen op IP-adressen om verder misbruik te voorkomen. Open proxy's zorgen dat het voorkomen van misbruik moeilijker wordt, aangezien kwaadwillende gebruikers met scripts en bots snel van proxy kunnen wisselen. Zulke aanvallen hebben al eens plaatsgevonden op Wikimedia-projecten en zorgden voor ernstige verstoring van het project en hielden daardoor moderatoren af van andere taken.

Het is bekend dat dit beleid tot problemen kan leiden bij sommige gebruikers, die open proxy's moeten gebruiken om censuur van de overheid te omzeilen. Een bekend voorbeeld is de overheid van China, die zijn ingezetenen ervan wil weerhouden Wikipedia te raadplegen of te bewerken.

Opmerkingen

 1. a b De foutmelding ziet er als volgt uit:

  Your IP address has been blocked on all wikis.

  The block was made by $1 ($2). The reason given is $3.

  • Start of block: $4
  • Expiry of block: $5

  Your current IP address is $6. Please include all above details in any queries you make.

  If you believe you were blocked by mistake, you can find additional information and instructions in the No open proxies global policy. Otherwise, to discuss the block please post a request for review on Meta-Wiki.

 2. a b De foutmelding ziet er als volgt uit:

  Your IP address, $1, has been automatically identified as a Tor exit node. Editing through Tor is blocked to prevent abuse. For additional information and instructions to legitimate users, see the no open proxies global policy.

Zie ook