Brez odprtih posredniških strežnikov

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page No open proxies and the translation is 96% complete.
Bližnjica:
NOP
WM:NOP
Na tej strani so naveden informacije o blokiranju odprtih posredniških strežnikov v projektu Meta in vseh drugih projektih Wikimedie. Projekti imajo lahko lokalna pravila, ki presegajo to globalno pravilo. Tematika je bila obravnavana februarja 2004, stran pravila pa je bila ustvarjena marca 2006.

Pravilo

Javno dostopni posredniški strežniki (vključno s plačljivimi posredniškimi strežniki) se lahko kadar koli blokirajo za kakršen koli čas. Čeprav lahko to vpliva na legitimne uporabnike, ti niso ciljana skupina in lahko posredniške strežnike prosto uporabljajo, dokler niso ti blokirani. Urejanje s Torom je po drugi strani preprečeno samodejno. Branje projekta Meta ali drugega projekta Wikimedie prek odprtega ali anonimnega posredniškega strežnika ni omejeno.

Nestatični IP-naslovi ali gostitelji, ki sicer niso stalni posredniški strežniki, se običajno blokirajo za krajši čas, saj je verjetno, da se bodo IP-naslovi sčasoma prenesli ali dinamično predodelili ali pa bo odpti posredniški strežnik zaprt. Ko bo zaprt, je treba IP-naslov odblokirati.

Izjeme

Urejevalci lahko urejajo prek odprtega posredniškega strežnika, če so označeni kot izjema IP-blokiranja. To določijo na lokalnih projektih administratorji in globalno upravniki.

Številni uporabniki pa dostopajo do odprtega posredniškega strežnika nevede zaradi privzetih nastavitev svojega brskalnika. Preden zaprosite za izvzetje iz IP-blokiranja (kar lahko traja nekaj časa in se ne dodeli nujno), v brskalniku preverite prilagoditve internetnega povezovanja in jih spremenite na dostop brez uporabe posredniških strežnikov.

Globalne izjeme in prizivi

Če je vaš IP-naslov blokiran v vseh vikijih[1] in menite, da je bila to napaka, ali če morate Tor/posredniške strežnike uporabljati iz utemeljenih razlogov in tega ne morete[2], se lahko obrnete na upravnike. Ti lahko odstranijo globalno blokiranje ali vašemu računu podelijo izvzetje.

 • Priporočeni način je uporaba kartičnega sistema zahtevkov za odblokiranje.
 • Lahko pa tudi zasebno zaprosite na stewards(_AT_)wikimedia.org (neposredni kontakti obrazec). Uporabite lahko kateri koli jezik, mi pa se bomo potrudili, da bomo zahtevek obravnavali. Vključite naslednje podatke:
  1. IP, omenjen v prejetem sporočilu o napaki,[1][2]
  2. uporabniško ime, ki ga uporabljate ali bi ga želeli uporabljati, in
  3. razloge, zakaj menite, da je bilo globalno blokiranje napaka ali zakaj morate uporabljati Tor.
 • Uporabite lahko tudi stran za prošnje Meta-Wikija, če ga lahko urejate in vas pri tem ne ovira javna objava vašega IP-ja (za globalno blokiranje) ali drugi razlogi za želeno zasebnost (za uporabo Tora). Globalna blokiranja v Meta-Wikiju ne veljajo.

Če je vaš IP-naslov odprt posredniški strežnik, ne bo odblokiran. Izvzetje vam bo verjetneje podeljeno, če boste navedli dobro utemeljitev, zakaj ga ne boste zlorabili; očitni primeri so na primer uporabniki, ki jih blokira kitajski Veliki požarni zid, in računi s številnimi preteklimi prispevki.

Če vam je podeljena izjema Tor in še nimate računa, bo upravnik za vas enega ustvaril in boste na svoj e-poštni naslov prejeli začasno geslo.

Na uporabniško pogovorno stran ne postavljajte prošnje za lokalno odblokiranje, saj je to zadržano za lokalna blokiranja. Lokalni administratorji ne morejo odstraniti globalnih blokiranj in bodo zgolj ponovili splošna navodila.

Lokalne izjeme

Če želite urejati samo v enem ali nekaj vikijih, lahko zaprosite za lokalno izjemo. Projekti, v katerih pravila dovoljujejo izjeme, so na primeri:

Za druge projekte preverite lokalna pravila ali se obrnite na lokalnega administratorja.

Utemeljitev

Proxy services change a contributor's internet connection, so that instead of connecting to Wikimedia projects directly, the connection is rerouted through services of the proxy provider.

Čeprav Meta vabi k prispevanju vsakogar na svetu, se taki posredniški strežniki pogosto zlorabljajo. Ker je ukrepanje administratorjev zoper zlorabe v MediaWikiju (vikiprogramju) odvisno od IP-naslovov, odprti posredniški strežniki uporabnikom omogočajo, da popolnoma obidejo administratorje. Uporaba skriptova ali neodobrenih botov omogoča slabonamernim uporabnikom, da hitro menjavajo IP-naslove, kar lahko povzroči trajno motenje, ki ga nemočni administratorji ne morejo ustaviti. V projektih Wikimedie se je zgodilo že več takih napadov, ki so povzročili hude motnje in obremenili administratorje, ki bi se sicer lahko posvetili drugemu delu.

Znano je, da to pravilo nekaterim urejevalcem povzroča težave, ker morajo odprte posredniške strežnike uporabljati, da se izognejo cenzuri, kjer živijo. Dobro znan primer je vlada Ljudske republike Kitajske, ki občasno občasno poskuša ljudem na Kitajskem preprečiti branje ali urejanje Wikipedije.

Opombe

 1. a b Sporočilo o napaki, kot je naslednje:

  Your IP address has been blocked on all wikis.

  The block was made by $1 ($2). The reason given is $3.

  • Start of block: $4
  • Expiry of block: $5

  Your current IP address is $6. Please include all above details in any queries you make.

  If you believe you were blocked by mistake, you can find additional information and instructions in the No open proxies global policy. Otherwise, to discuss the block please post a request for review on Meta-Wiki.

 2. a b Sporočilo o napaki, kot je to:

  Your IP address, $1, has been automatically identified as a Tor exit node. Editing through Tor is blocked to prevent abuse. For additional information and instructions to legitimate users, see the no open proxies global policy.

Glej tudi