Jump to content

Stewards/elections 2009/Guidelines/sr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Ова страна представља водич за пријаву корисника који су заинтересовани да као надзорници помогну Викимедијиној задужбини. Молимо вас прочитајте сва поглавља у редослиједу у којем су написана.

Гласачи

[edit]

Пре него што гласате, морате задовољити следеће услове:

 • не смете бити блокирани на Мети (овој вики).
 • на макар једном Викимедијином пројекту:
  • морате имати макар 600 акција уређивања до 1. новембра 2008.
  • морате имати макар 50 акција уређивања између 1. августа 2008. и 31. јануара 2009.
  • ваш налог не сме бити ботовски.

Можете провјерити могућност гласања аутоматски.

Преводиоци

[edit]

Молим вас помозите у превођењу следећих страница на свој језик:

Предлози учесницима

[edit]
 • Ако ваша матична википедија не садржи обавештење о гласању, можете га поставити на тргу да бисте обавестили потенцијалне кандидате.
 • Постављајте питања кандидатима ако желите. Ако буде неопходно, дугачке дискусије се могу пребацити на страницу за разговор изјаве кандидата. Молимо вас да оставите обавештење да би други учесници знали где да погледају ако су заинтересовани.
 • Слободно оставите кратак (највише један или два реда текста) коментар који објашњава ваш глас. И у овом случају дугачке дискусије (одговори на туђе гласове) могу бити пребачени и, такође, оставите обавјештење о томе да би други учесници знали где да траже и читају ако желе.

Кандидати

[edit]

Предуслови

[edit]

Постоји неколико предуслова да бисте постали надзорник. Молимо будите сигурни да:

 • се слажете са политикама о надзорницима;
 • имате активан кориснички налог на Мети;
 • имате налог на бар једном пројекту Викимедија задужбине где сте били активни бар три месеца.

Такође, пошто рад надзорника може да укључи и доведе до легалних последица, морате:

 • имати изнад 18 година последњег дана гласања или раније
 • бити спремни да дате своје пуно име и доказ о идентитету Викимедија задужбини.

Такође је добро да надзорници говоре више језика; што више језика знате, то је боље, јер рад надзорника често укључује пројекте на разним језицима. Између осталих ствари, надзорници не би требало да користе своја права на пројектима где су активни, како би избегли сукоб интереса и требало би да прате и дају своју помоћ на страницама за захтеве на Мети (као што су захтеви за дозволе, захтеви за статус бота и захтеви за чекјузер информације). Ако користите ИРЦ, молимо посетите и #wikimedia-stewards на freenode мрежи како бисте одговарали на захтеве.

Треба још напоменути да ће неактивним надзорницима права бити одузета.

Пријава

[edit]

Ако желите да будете надзорник, пратите следеће кораке.

Направите страницу са својом изјавом

[edit]
 1. Направите подстраницу на локацији „Stewards/elections 2009/statements/ваше_корисничко_име“.
 2. Ту подстраницу сачувајте са следећим садржајем, који ће створити формулар за вашу кандидатуру:
  {{subst:sr-new statement 2009}}
 3. Уређујте ту страницу поново, и упишите следеће податке:
  • Ваше право име (није обавезно);
  • Унутрашњу везу према вашем налогу на Мети, и спољашњу везу према вашем налогу на другом Викимедијином пројекту који испуњава предуслове за кандидатуру.
  • Списак језика које можете да користите (читате и пишете), користећи језичко-независну пречицу (види w:Wikipedia:Babel).
  • Кратак опис вашег учешћа у Викимедијиној задужбини. Од нарочитог значаја је ако сте администратор или бирократа, добровољац у оквиру тима за одговарање на е-пошту или у оквиру Википедијиног Арбитражног комитета, или било који податак за који мислите да је значајан. Можете прочитати изјаве других кандидата ако не знате шта бисте написали.

Када сте спремни, наведите своју подстраницу на страници за изборе додајући следећи текст у абецедном поретку: "{{:Stewards/elections 2009/statements/ваше_корисничко_име}}". Добровољци ће превести вашу изјаву на различите језике.

Обезбедите доказ свог идентитета

[edit]

Доказ идентитета мора бити примљен пре 1. фебруара, или ћете бити дисквалификовани. Контактирајте Карија Бејса (Координатор добровољаца Викимедијине задужбине) по питању обавезних личних података на адресу cbass [AT] wikimedia [dot] org. Ови подаци служе за проверу и неће бити објављивани. Важећи докази вашег идентитета обухватају скениран пасош или возачку дозволу.