Стратегия/Уикимедианско движение/2017/Процес/Принципи

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Process/Premises and the translation is 100% complete.

Принципи

Като движение,

  • Ние споделяме представата за свят, в който всеки може свободно да споделя цялото човешко познание. (от Визия; предложено от Guillaume)
  • Ние се стремим към съвършенство. (от Ценности; предложено от Guillaume)
Значение

Ние непрекъснато се стремим да подобряваме себе се, проектите си, нашите общности и нашия свят. Чрез инициативност и експериментиране, ние проправяме пътя си да направим света едно по-добро място, превъзходно място. С любопитство и скромност, ние се учим от грешките си, както и успехите си. Ние сме длъжни да съхраняваме ресурсите си и предоставяме изключителни продукти и услуги.

  • Ние приветстваме и пазим грижливо нашите различия. (от Ценности; предложено от Guillaume)
Значение

Ние не можем да съберем цялото човешко познание, оставяйки хора зад борда. Нашата визия е за нещо повече от това да осигуряваме универсален достъп до всички форми на познанието. Нашият идеал е за създаване на приобщаваща култура. Става въпрос за това да каним другите да се присъединяват и развиват заедно с нас. Става въпрос за възприемане на човешкото многообразие. Става въпрос за това: "Ние те виждаме и ти принадлежиш към нас."

Нашите различия са важни; те ни правят по-умни, по-силни, по-скромни. Те балансират пристрастията ни и слабите ни страни. Те отварят съзнанието ни. Ние вършим най-добре работата си, когато осъзнаваме проблема от всички възможни страни.

Ние насърчаваме другите да правят това, което ние не можем и им помагаме да успеят. Когато гласовете липсват, игнорират се или се заглушават, ние ги търсят. Ние сме гостоприемни домакини, любезни съседи и справедливи съюзници. Ние не се страхуваме от разликата. Приветстваме я с любопитство, радост и надежда.

Значение

Сътрудничеството не винаги е приятно. Понякога се борим. Да работим заедно е трудно, но си струва. Правим го, защото това ни прави по-силни. Ние решаваме по-добре проблемите си заедно. За да може да работим добре, всички ние трябва да бъдем честни, отговорни и прозрачни един към друг.

  • Ние се включаме в обществените дискусии. (от Ценности; предложено от Guillaume)
Значение

Нашите думи са сила и имат последствия. Участието в обществените дискусии изисква благожелателност, грижа, уважение, такт, съпричастност, доверие и надеждност. Това е от ключово значение за получаването, даването и възприемането на информация. Ние трябва да създадем пространство, в което хората се чувстват сигурни да изразяват себе си и да бъдат чути. Това е вярно, особено когато не сме съгласни.Дори и да не разбираме какво чувстват другите, все още сме открити към техните възгледи.

Стремим се към съпричастност, не приемаме по-малко от учтивост.

Значение

Ние се ръководим от идеалите за един по-добър свят. Проправяме път за нови идеи и нови връзки. Любознателността ни възниква, когато се забавляваме. Добре е да се чудим, да размишляваме. Не трябва да бъдем прекалено сериозни.

Когато сме вдъхновени, вършим отлична работа.

  • Водени сме от резултатите. (предложено от Frank Schulenburg)
Значение

Стремим се да извършваме положителни промени. Ето защо сме фокусирани върху постигането на резултати и въздействие. Държим се отговорни едни други в подхода, насочван от резултатите и в насърчаването на непрекъснато взаимно измерване на ефективността на процесите и програмите ни, така че ако е нужно, да можем да коригираме курса си по пътя.

По-специално, като участници в този процес:

  • Ние разбираме, че дискусиите ни се нуждаят от категорични изводи. (предложено от Guillaume)
Значение

Насърчаваме всеки в и извън движението се да участва в стратегическия процес, но дискусиите не могат да бъде псстоянно открити във времето. Ако някой реши да се откаже или случайно пропусне даден цикъл на обсъжданията, той е добре дошъл да предостави обратна информация впоследствие. Все пак, той би трябвало да може да приеме резултата от дискусията, в която не е участвал.

  • Ние осъзнаваме реалностите на ресурсите, необходими за изпълнение на това, на което сме се съгласили. (предложена от Guillaume)
Значение

Тази дискусия изисква въображение, както и чувство за реалност. За да я въплътим, нововъзникналите цели и посока ще изискват решения и ресурси. Човек не може едновременно да изразява подкрепата си за нещо и да е против средствата за прилагането му.

  • Разработваме обща стратегия за уикимеданското движение като цяло. (proposed by MichaelMaggs)
Значение

Уикимедианското движение се състои от голяма и разнообразна мрежа от организации, групи, общности и отделни лица (включително Фондация Уикимедия, филиали, групи, редактори, офлайн доброволци, читатели и т.н.), и всички ние имаме различни гледни точки. Нашият фокус е да разработим съвместна стратегия на движението като цяло, а не за конкретна негова част.

  • Ценим читателите си също толкова, колкото и нашите редактори. (предложено от Libcub)
Значение

Имаме нужда от сътрудници (редактори, разработчици и т.н.), за да бъдем от значение. Също така се нуждаем от читатели; хора, които употребяват съдържанието на проектите на Фондация Уикимедия. Ние трябва да поддържаме и двете общности.