Jump to content

Strategie/Wikimedia-beweging/2017/Proces/Aannames

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Process/Premises and the translation is 100% complete.

Aannames

Als beweging

  • delen we een visie van een wereld waarin elke persoon vrije toegang heeft tot alle kennis. (van onze Visie; voorgesteld door Guillaume)
  • streven we naar uitmuntendheid. (van onze Waarden; voorgesteld door Guillaume)
Betekenis

We streven ernaar om voortdurend onszelf, onze projecten, onze gemeenschappen en onze wereld te verbeteren. Met initiatief en experimenteren banen we onze weg om van de wereld een betere, een uitstekende plek te maken. Met nieuwsgierigheid en nederigheid leren we van onze fouten alsook van onze successen. We hebben de plicht onze middelen goed te beheren en uitzonderlijke producten en diensten te leveren.

  • verwelkomen en koesteren we onze verschillen. (van onze Waarden; voorgesteld door Guillaume)
Betekenis

De som van alle kennis voor elke persoon; dat kunnen we niet verwezenlijken door mensen uit te sluiten. Onze visie gaat over meer dan het verschaffen van universele toegang tot alle vormen van kennis. Het gaat over het creëren van een inclusieve cultuur. Het gaat over anderen uitnodigen om mee te doen en met ons te bloeien. Het gaat over het omarmen van menselijke diversiteit. Het gaat over het zeggen van "we zien u en u hoort bij ons".

Onze verschillen zijn kostbaar; ze maken ons slimmer, sterker en bescheidener. Ze vormen het evenwicht voor onze vooringenomenheden en zwaktes. Ze openen onze geesten. We doen ons beste werk wanneer we een probleem van al zijn perspectieven begrijpen.

We moedigen anderen aan om te doen wat we zelf niet kunnen, en we helpen hen slagen. Wanneer stemmen afwezig, genegeerd of het zwijgen opgelegd worden, zoeken we hen op. We zijn gastvrije gastheren, zorgzame buren en rechtvaardige bondgenoten. We vrezen geen verschillen. We verwelkomen ze met nieuwsgierigheid, vreugde en hoop.

  • werken we met z'n allen voor hetzelfde (we are in this together). (van onze Waarden; voorgesteld door Guillaume)
Betekenis

Samenwerking is niet altijd prettig. Soms is het moeilijk. Samenwerking is hard, maar het is het waard. We doen het omdat het ons sterker maakt. Samen lossen we beter problemen op. Opdat het goed functioneert, moet ieder van ons eerlijk, verantwoordelijk en transparent zijn met elkaar.

  • zijn we hoffelijk in gesprekken met elkaar. (van onze Waarden; voorgesteld door Guillaume)
Betekenis

Onze woorden hebben kracht. Wat we zeggen heeft gevolgen. Hoffelijk in gesprek blijven met elkaar vereist vriendelijkheid, zorg, respect, tact, empathie, vertrouwen en veiligheid. Het is essentieel om goede informatie te krijgen, geven en ontvangen. We moeten ruimte creëren waar mensen zich veilig voelen om zich uit te drukken en gehoord te worden. Dit is vooral zo wanneer we het oneens zijn met elkaar. Als we niet begrijpen wat de ander voelt, hebben we nog steeds een open geest voor waar ze vandaan komen.

streven we naar empathie en aanvaarden we niets minder dan hoffelijkheid.

Betekenis

We laten ons leiden door een visie van een betere wereld. We maken ruimte voor nieuwe ideeën en nieuwe connecties. Nieuwsgierigheid ontstaat wanneer we plezier hebben. Het is ok om na te denken en zich dingen af te vragen. We moeten onszelf niet te serieus nemen.

doen we uitstekend werk wanneer we geïnspireerd zijn.

  • worden we gedreven door resultaten. (voorgesteld door $g)
Betekenis

We streven ernaar positieve verandering teweeg te brengen. Dat is waarom we gefocust zijn op het bereiken van resultaten en impact. We houden elkaar ter verantwoording voor een resultaatsgerichte aanpak en moedigen elkaar aan om continu de effectiviteit van onze processen en programma's te meten, opdat we onze koers kunnen bijsturen indien nodig.

In het bijzonder, als deelnemers aan dit proces:

  • begrijpen we dat onze discussies moeten leiden tot een welbepaalde conclusie. (voorgesteld door Guillaume)
Betekenis

Iedereen binnen in buiten de beweging wordt aangemoedigd om deel te nemen aan dit strategieproces, maar discussies moeten beperkt blijven in de tijd en plaats. Als iemand ervoor kiest om niet deel te nemen aan of per ongeluk een bepaalde discussiecyclus mist, is hij of zij welkom om achteraf feedback te geven. De uitkomst van een discussie waarin niet werd deelgenomen zal echter moeten aanvaard worden.

  • erkennen we de realiteit van de middelen die nodig zijn om uit te voeren wat we overeenkomen. (voorgesteld door Guillaume)
Betekenis

Deze discussie vereist zowel verbeelding als realiteitszin. Om ervoor te zorgen dat de richting en doelen die eruit voortvloeien worden uitgevoerd, zullen beslissingen en middelen noodzakelijk zijn. Men kan niet tegelijk argumenteren vóór een resultaat en tégen de middelen om het te implementeren.

  • stellen we een gezamenlijke strategie op voor de Wikimedia-beweging als geheel. (proposed by MichaelMaggs)
Betekenis

De Wikimedia-beweging is opgebouwd uit een grote en diverse verzameling organisaties, groepen, gemeenschappen in individu's (inclusief de Wikimedia Foundation, affiliaties, groepen, redacteurs, offline vrijwilligers, lezers, enzovoort), en we hebben allemaal uiteenlopende perspectieven. Onze focus hier is om een gezamenlijke strategie te ontwikkelen voor de beweging als geheel, en niet voor een specifiek deel ervan.

  • waarderen we onze lezers evenveel als onze redacteurs. (voorgesteld door Libcub)
Betekenis

We hebben bijdragers (redacteurs, ontwikkelaars, enz.) nodig om relevant te blijven. We hebben evengoed lezers nodig, mensen die de inhoud van Wikimedia-projecten gebruiken. We moeten beide gemeenschappen voeden.