Jump to content

Wikimedia Foundation elections/2021/Voting/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2021/Voting and the translation is 100% complete.

The election ended 31 augustus 2021. No more votes will be accepted.
The results were announced on 7 september 2021. Please consider submitting any feedback regarding the 2021 election on the elections' post analysis page.

2021 Board Elections
Main Page
Candidates
Voting information
Single Transferable Vote
Results
Discussions
FAQ
Questions
Organization
Translation
Documentation
Deze box: weergeven · overleg · bewerken

De verkiezingen voor de raad van bestuur worden gehouden van 4 augustus 2021 tot 17 augustus 2021. Deelnemers aan de Wikimedia-gemeenschap kunnen vier kandidaten kiezen voor een termijn van drie jaar. Op deze pagina vindt u uitleg over hoe u stemt, wie kan stemmen, en een lijst met veelgestelde vragen.

Stemmen

Als u stemgerechtigd bent:

  1. Lees de profielen van de kandidaten
  2. Bekijk de vaardigheidsbeoordeling die het bestaande bestuur heeft uitgevoerd
  3. Bepaal welke kandidaten u gaat steunen.
  4. Ga naar de SecurePoll pagina om te stemmen.
  5. Volg de aanwijzingen op die pagina.

Hoe gaat het stemmen

Een voorbeeld van de SecurePoll-steminterface die kiezers te zien krijgen.

Hieronder vindt u nuttige informatie om ervoor te zorgen dat het stemmen soepel verloopt. Lees dit gedeelte aandachtig door voordat u gaat stemmen.

  • Deze verkiezing maakt gebruik van de methode enkelvoudige overdraagbare stem. Een uitleg daarvan staat hier.
  • Op de stempagina ziet de kiezer een reeks keuzelijsten. De kiezer rangschikt de kandidaten van "Voorkeur 1" (grootste voorkeur) tot "Voorkeur 19" (minste voorkeur).
  • Vanaf de top begint de kiezer met het rangschikken van kandidaten die de kiezer het meest geschikt acht om gekozen te worden. De kandidaten die volgens de kiezer het minst geschikt zijn, worden onderaan de lijst geplaatst.
  • Een kiezer kan tijdens het stemmen op elk moment stoppen met het rangschikken van de kandidaten. Van de 19 kandidaten zou een kiezer bijvoorbeeld alleen de top 6 kunnen rangschikken en niet de overige 13.
  • De kandidaten moeten worden gerangschikt zonder tussenliggende nummers over te slaan. Slaat u een nummer over, dan treedt een fout op. Bijvoorbeeld:
Voorkeur één: Susan
Voorkeur twee: (blanco)
Voorkeur drie: Joseph
Dit is niet toegestaan. Voorkeur drie kan niet worden toegevoegd zonder voorkeur twee toe te voegen.
  • Een kiezer mag dezelfde kandidaat niet meerdere keren rangschikken. Als u dezelfde kandidaat meer dan eens rangschikt, krijgt u een fout. Bijvoorbeeld:
Voorkeur één: Susan
Voorkeur twee: Susan
Voorkeur drie: Joseph
Dit is niet toegestaan. De kandidaat Susan is twee keer gerangschikt.
  • Bij deze verkiezingen kunt u opnieuw stemmen. Hierbij wordt uw vorige stem gewist. Dat mag u zo vaak doen als u wilt.

Voorbeeld van het stemmen

Er zijn enkele vragen gesteld over het stemmen en hoe het rangschikken van kandidaten werkt. Daarom nu een uitleg. Enkele overdraagbare stemmen helpt bij het rangschikken van voorkeuren zodat u meer dan een keus kunt delen met uw stem. Als voorbeeld gebruiken we kleuren van shirts.

Uw werkgever bestelt shirts voor zijn werknemers, het enig wat gedaan hoeft te worden is het kiezen van een kleur. Uw werkgever bestelt dan voor elke werknemer twee shirts in de gekozen kleur. Iedereen mag stemmen. De beschikbaar kleuren zijn:

  • Geel
  • Blauw
  • Oranje
  • Groen

U heeft het liefste blauw! Groen is ook wel goed. Geel gaat wel, maar oranje vind u niks.

U moet dan als volgt stemmen:

  • Blauw
  • Groen
  • Geel

Maar u moet oranje niet rangschikken.

De reden is

U wilt liever geen oranje shirt.

Wat gebeurt er als ik toch oranje noem:

U heeft dan een grotere kans om een oranje shirt te moeten dragen.

De reden is

Als de anderen stemmen en ze rangschikken oranje hoger dan blauw, groen of geel, dan zou uw stem naar oranje kunnen gaan. Als uw oranje niet kiest dan kan er geen stem van u naar oranje gaan. Door oranje wel te noemen als optie neemt de kans toe dat de keuze daarop valt.

Hoe werkt dat bij deze echte verkiezing?

Stem op de kandidaten die u graag in de Board ziet in de volgorde waarin u een voorkeur heeft voor de kandidaten. Rangschik geen kandidaten die u er liever niet inziet, rangschik alleen kandidaten die u graag in de Wikimedia Foundation Board of Trustees ziet.

Wist u dat niet? Dan kunt u opnieuw stemmen als u anders wilt stemmen. Een stemmer mag net zo vaak stemmen als die wil, alleen de laatst uitgebrachte stem telt.

Stemgerechtigdheid

De verkiezingscommissie bepaalt wie er kan stemmen. Neem uiterlijk op 27 augustus 2021 per e-mail contact op met de verkiezingscommissie via board-elections@wikimedia.org als u niet kunt stemmen, maar denkt dat u dat op basis van de vermelde criteria wel zou moeten kunnen.

Redacteuren

U kunt stemmen vanaf een enkel geregistreerd account dat u bezit op een Wikimedia-wiki. U mag maar één keer stemmen, ongeacht hoeveel accounts u hebt. Om in aanmerking te komen moet dit ene account:

  • niet in meer dan één project geblokkeerd zijn;
  • geen robot zijn;
  • vóór 5 juli 2021 ten minste 300 bewerkingen hebben uitgevoerd op Wikimedia-wiki's;
  • en tussen 5 januari 2021 en 5 juli 2021 ten minste 20 bewerkingen hebben uitgevoerd.

Met het hulpmiddel AccountEligibility kunt u snel nagaan of een redacteur in principe stemgerechtigd is.

Ontwikkelaars

Ontwikkelaars mogen stemmen als zij:

  • Wikimedia-serverbeheerders zijn met shell-toegang
  • of tussen 5 januari 2021 en 5 juli 2021 ten minste één commit hebben laten opnemen in één van de Wikimedia-repository's op Gerrit.

Aanvullende criteria

  • of tussen 5 januari 2021 en 5 juli 2021 ten minste één commit hebben laten opnemen in één van de repo's in nonwmf-extensions of nonwmf-skins.
  • of tussen 5 januari 2021 en 5 juli 2021 ten minste één commit hebben laten opnemen in een Wikimedia-toolrepo (bijvoorbeeld magnustools).
  • of op Translatewiki ten minste 300 bewerkingen hebben aangebracht vóór 5 juli 2021 en 20 bewerkingen tussen 5 januari 2021 en 5 juli 2021.
  • of beheerders/bijdragers zijn van tools, bots, gebruikersscripts, gadgets en Lua-modules op Wikimedia-wiki's.
  • of in belangrijke mate betrokken zijn geweest bij het ontwerp en/of de beoordeling van de technische kant van Wikimedia.

Let op: Als u aan de hoofdcriteria voldoet kunt u meteen stemmen. Vanwege de technische beperkingen van SecurePoll kunnen mensen die aan de aanvullende criteria voldoen mogelijk niet direct stemmen, tenzij ze ook aan een van de andere criteria voldoen. Als u denkt aan de aanvullende criteria te voldoen, stuur dan ten minste vier dagen vóór de laatste stemdatum, dus uiterlijk 27 augustus 2021, een e-mail naar board-elections@wikimedia.org met uw redenering. Als u aan de criteria voldoet zullen we u handmatig toevoegen aan de lijst met stemgerechtigden.

Personeel en contractanten van de Wikimedia Foundation

De huidige medewerkers en contractanten van de Wikimedia Foundation komen in aanmerking om te stemmen als zij op 5 juli 2021 al in dienst waren bij de Foundation.

Personeel en contractanten van aan de Wikimedia-beweging gelieerde organisaties

De huidige medewerkers en contractanten van afdelingen, thematische organisaties of gebruikersgroepen van Wikimedia komen in aanmerking om te stemmen als zij op 5 juli 2021 al in dienst waren bij hun organisatie.

Bestuursleden, adviesraadsleden en FDC-commissieleden van de Wikimedia Foundation

De huidige en voormalige leden van het bestuur van de Wikimedia Foundation, de adviesraad van de Wikimedia Foundation en de commissie voor de verspreiding van fondsen zijn stemgerechtigd.

Enkele overdraagbare stem

Met dit stem systeem kunnen kiezers kandidaten rangschikken. Het voordeel hiervan is dat kiezers hun keuzes in volgorde van voorkeur kunnen rangschikken. Hiermee geeft u uw voorkeuren duidelijker aan dan met alleen een voor- of tegenstem. Als uw topkandidaat al genoeg stemmen heeft om verkozen te worden, wordt uw stem verplaatst naar de kandidaat van uw tweede keuze. Als uw topkandidaat niet wint, wordt uw stem verplaatst naar de kandidaat van uw tweede keuze. Enzovoort.

SecurePoll is bijgewerkt voor dit stemsysteem. Meek's STV met Droop-quota is het specifieke systeem dat wordt gebruikt.

Veelgestelde vragen over stemmen

1. Hoe kan ik controleren of ik in aanmerking kom?

Redacteuren kunnen het hulpmiddel AccountEligibility gebruiken om te controleren of ze mogen stemmen in de huidige verkiezingen. De wereldwijde accountinformatiepagina is beschikbaar voor meer informatie over uw aantal bewerkingen en de bijdragegeschiedenis.

2. Hoe worden de geschiktheidsvereisten vastgesteld?

De verkiezingscommissie stelt voor aanvang van de verkiezing de toelatingseisen vast.

3. Een stemgerechtigde kiezer kan niet stemmen

Het is mogelijk dat u dit bericht te zien krijgt: "U staat helaas niet op de vooraf vastgestelde lijst van stemgerechtigden voor deze stemming."

Oplossingen

  1. Controleer of u ingelogd bent.
  2. Zorg ervoor dat u vanuit Meta stemt. U kuntdeze link gebruiken om naar de startpagina voor het stemmen te gaan.
  3. Als u een ontwikkelaar, medewerker van de Wikimedia Foundation of lid van de Adviesraad bent, is het mogelijk dat de Verkiezingscommissie u niet aan een specifieke gebruikersnaam heeft kunnen koppelen. Neem dan contact met board-elections@wikimedia.org op om aan de lijst te worden toegevoegd.
  4. Als u nog steeds niet kunt stemmen en dat onterecht vindt, laat dan een bericht achter op de overlegpagina verkiezingen of neem contact op met de verkiezingscommissie via board-elections@wikimedia.org. Reactie volgt doorgaans binnen 72 uur.

4. Ik kan niet inloggen bij VoteWiki

Om te stemmen hoeft u niet in te loggen op VoteWiki. Als u het stembiljet ziet, heeft SecurePoll u al geïdentificeerd. Om veiligheidsredenen is er slechts een beperkt aantal accounts geregistreerd op VoteWiki.

5. Kan iemand zien op wie ik heb gestemd?

Nee, de verkiezingen zijn veilig. De verkiezing maakt gebruik van SecurePoll-software. De stemmen zijn geheim. Niemand van de verkiezingscommissie, het bestuur of het personeel van de Wikimedia Foundation heeft er toegang toe. Een lid van het Trust & Safety-team van de Wikimedia Foundation heeft de coderingssleutel voor de verkiezing. Zodra de sleutel wordt geactiveerd, wordt de verkiezing stopgezet.

6. Welke gegevens worden er over kiezers verzameld?

Sommige persoonlijk identificeerbare gegevens over kiezers zijn zichtbaar voor een klein aantal personen die de verkiezing controleren en tellen (de verkiezingscommissie). Deze omvatten het IP-adres en de gebruikte browser. Deze gegevens worden 90 dagen na de verkiezing automatisch verwijderd.

7. Hoe worden deze gegevens gebruikt?

Statistieken over deze verkiezing worden samengevat op de bestuursverkiezingspagina's op Meta en in het post-analyserapport over de bestuursverkiezingen van 2021. Er wordt geen persoonlijk identificeerbare informatie gepubliceerd. Deze persoonlijk identificeerbare informatie kan wel worden gebruikt om het aantal onafhankelijke kiezers en de wereldwijde spreiding van kiezers te bepalen.

8. Ik zie na het stemmen geen bevestiging dat de stem ontvangen is maar een bericht dat ik ingelogd moet zijn om te kunnen stemmen.

U hoeft niet in votewiki in te loggen om te mogen stemmen. Er is waarschijnlijk sprake van een probleem met de caching. Sorry voor de overlast: probeer opnieuw te stemmen op https://meta.wikimedia.org/wiki/Special:SecurePoll/vote/Wikimedia_Foundation_Board_Elections_2021 U krijgt nu waarschijnlijk de melding "The vote will be conducted on a central wiki. Please click the button below to be transferred." Door op de knop te kikken gaat u naar de server voor het stemmen, dat nu toegestaan zou moeten worden.

U kunt zo vaak stemmen als u wilt om uw voorkeur eventueel na het stemmen te wijzigen. U kunt per keer stemmen maar een keer op een bepaalde kandidaat stemmen. Het systeem kijkt bij het tellen alleen naar uw laatste stem.

Als u klaar bent met stemmen dan krijgt u een bevestiging op het scherm van uw ontvangen keuze, u kunt dit als bewijs zien dat u stem is geregistreerd.

9. Hoe wordt voorkomen dat gebruikers vaker stemmen?

Per gebruiker telt maximaal een stem. U kunt wel vaker stemmen als u uw stem wilt wijzigen. Het systeem kijkt bij het tellen alleen naar uw laatst uitgebrachte stem.

10. Andere nog niet genoemde vragen

Voor technische fouten of fouten in het stemsysteem stuurt u een e-mail naar board-elections@wikimedia.org. Geef de gebruikersnaam op waarmee u probeert te stemmen en het project vanwaaruit u probeert te stemmen. Een lid van de verkiezingscommissie zal dan zo spoedig mogelijk op uw e-mail reageren.